USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Музейники просять у влади охорону, біл-борди та зарплати

6 Липня 2010 16:57
Волинські музейники просили обласну владу знайти кошти в обласному бюджеті для фінансування музейної справи – прохання вони оприлюднили на громадських слуханнях «Про стан музейної справи в області», які відбулись 6 липня.

Присутні на слуханнях керівники музейних установ області та представники влади погодилися, що основною проблемою музеїв обласної, районної, міської комунальної власності та музейних закладів на громадських засадах є недостатнє фінансування і слабка матеріально-технічна база. Всі вони потребують посилення охорони, забезпечення умов зберігання колекцій.

Музейники скаржаться, що донині відсутнє сучасне обладнання в фондосховищах, подекуди відсутні самі фондові приміщення. Експозиції потребують постійного оновлення. Не виділяються кошти на закупівлю експонатів і на відрядження музейних працівників. Обмежена можливість користуватись комп’ютерною технікою та інтернетом.

Учасники слухань ухвалили резолюцію, у якій висловили свої вимоги до обласної влади. Зокрема, на слуханнях були озвучені прохання музейників до керівництва облдержадміністрації, обласної ради, обласного управління культури і туризму, управління освіти і науки, районних держадміністрацій та виконкомів міст.

При уточненні обласного бюджету на 2010 рік музейні працівники просять в облдержадміністрації передбачити 550 тисяч гривень для завершення ремонту приміщення, де буде розміщено експозицію Музею етнографії та народних промислів Волині.

Завідувач Затурцівського меморіального музею Липинського Віталій Кушнір очікує від обласної влади 800 тисяч гривень на 2011 рік, аби продовжити облаштування садиби.

До районних держадміністрацій та виконкомів міст встановити біл-борди вздовж основних транспортних магістралей та міжнародних транспортних коридорів з інформацією про музеї Волині.

Обговорювалося на слуханнях і питання створення єдиного державного реєстру музейної справи. За словами працівників музеїв, у цьому нині є гостра необхідність.

Заступник голови облдержадміністрації Олександр Курилюк пообіцяв присутнім на слуханнях, що влада таки знайде кошти на фінансування музейної справи в області. Бо йому «соромно дивитись у якому становищі перебувають волинські музеї». Чиновник висловив єдине прохання до музейників – визначити: на які потреби підуть державні гроші. Тільки після цього влада визначиться «що зможе зробити».

«Якщо сьогодні існує проблема Художнього музею, то в цьому році, думаю, ми її вирішимо. Наступним кроком буде допомога краєзнавчому музею. Допомоги потребують й шкільні музеї. Їм теж є що показати відвідувачам. Як правило, шкільний музей – це музей історії села. Хотілося б, щоб сільські голови усвідомлювали важливість створення та підтримки таких музеїв на своїх територіях», – наголосив Курилюк.

Крім того, заступник губернатора озвучив і проблему відсутності музеїв у деяких райцентрах.

«Із керівниками цих територій будемо проводити відповідні розмови. Звісно, музей «з нуля» створити важко, але нехай організація процесу почнеться зі шкільних музеїв. Щиро шкода, що в багатьох райцентрах нашої області немає музейних закладів. Це великий сором», – сказав він.

Довідково:

На Волині нині діє 13 комунальних музеїв, 51 музейний заклад на громадських засадах, з яких 10 мають звання «Народний музей».

Також працює 149 музейних закладів системи освіти, з яких 18 носять звання «Зразковий».

Загалом в музеях області зберігається понад 200 тисяч пам’яток матеріальної та духовної культури волинського краю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus