USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Ми потребуємо до 100 тролейбусів, щоб зменшити інтервали», – директор ЛПЕ

22 Березня 2021 15:51
Минулий рік став надзвичайно складним для Луцького підприємства електротранспорту. Попри це станом на березень, підприємство вчасно розраховується за електроенергію з постачальником. Щоб покращити ситуацію з перевезеннями в Луцьку, варто скоротити інтервали між рейсами, аби вдалося перевезти більше пасажирів, які оплачують проїзд, що сподіваються зробити завдяки новим тролейбусам.

Про це розповів директор ЛПЕ Володимир Пуц під час засідання бюджетної комісії міськради 22 березня.

Він зауважив: особливо дається взнаки заборона перевезення стоячих пасажирів, адже сьогодні тролейбуси їздять з напівпорожніми салонами. Це не надто подобається лучанам. Щоправда, каже директор підприємства, дітей намагалися не залишати на зупинках, а забирали їх, хоч сидячі місця могли бути заповнені.

«Люди скаржаться, невдоволені, що вони залишаються на зупинках. Хоча негласно було сказано не залишати дітей на зупинках і забирати їх. Правильно це чи ні, але вони швидше б застудилися на зупинках. Штрафів у нас ще не було, але є складені протоколи на наших водіїв. Тому проводимо роботу серед водіїв, щоб вони не зловживали стоячими місцями», - каже Володимир Пуц.

З його слів, 65% від загальної кількості перевезень ЛПЕ – це пільговики. З 2015 року гроші на компенсацію за проїзд пільговиків виділяються з міського бюджету. Проте, каже директор підприємства, компенсація не покриває повністю витрати підприємства. Щоправда, станом на березень на підприємстві немає боргів за електроенергію перед постачальником.

Члени комісії поцікавилися: чи є можливість обмежити кількість поїздок пільговикам, аби комунальним транспортом їздило більше платних пасажирів.

«На мою суб’єктивну думку, в період з 7-9 і з 16-18 години варто впровадити пільговикам платний проїзд. Вони то їздити не будуть, а ми зможемо забрати тих, хто зі школи і роботи їде», - відповів Володимир Пуц і зауважив: від підприємства таке рішення не залежить.

Читати ще: «Економічним методом будемо витісняти маршрутки», - мер Луцька

Як додала депутатка Вікторія Майборода, спроби обмежити кількість поїздок пільговиків в Луцьку були. Але це ні до чого не привело. Бо, до прикладу, в інших містах, де такі рішення вже приймалися, муніципалітети програвали суди, коли оскаржували отримувачі пільг.

Для того, щоб збільшити кількість платних пасажирів, які б їздили міськими тролейбусами, зауважує директор ЛПЕ, варто зменшити інтервали між рейсами. Це, зокрема, вдасться зробити, коли Луцьк отримає ще 19 нових тролейбусів.

«На рейси можемо випускати 46-50 тролейбусів. Усі в справному технічному стані. Зараз фактично виходять 42-43 тролейбуси, а 5 є резервних, які можуть підмінити в разі поломки. Наразі вже отримали 10 нових тролейбусів. До кінця літа буде ще 19. І старі тролейбуси також будуть їздити. Ми потребуємо до 100 транспортних засобів, щоб не було великих інтервалів. Бо хто нас чекає – пільговик. Ті пасажири, які платять, зазвичай поспішають і їдуть транспортом, який прибуває швидше», - каже Володимир Пуц.

Він також зазначив: завдяки впровадженню системи безготівкової оплати проїзду вдалося зекономити на рік 8,5-9 мільйонів гривень фонду оплати праці, адже з підприємства звільнили близько 100 кондукторів. Проте, каже він, собівартість проїзду в електротранспорті нині значно вища за вартість квитка. З його слів, вона складає більше 8 гривень.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 22 Березня 2021 16:28
Зараз би за поїздку в ЗіУ, який шумить мотор-генератором платити 8 грн. Вам і так зараз платять більше, ніж ви заслуговуєте.
Лучанин Показати IP 22 Березня 2021 16:41
Не може бути собівартість 8 грн. Скоріш за все це розрахунок з врахованим певним прибутком підприємства. З іншої сторони якщо при нинішній ситуації підприємство не має боргів, то піднімати оплату проїзду не резонно. Проблема в тому що "платні пасажири" не хочуть сідати в тролейбус через неможливість оплати готівкою, низьку швидкість та постійно шарпаючих пасажирів контролерів. Також водії не зацікавлені в пасажирах, вони просто відбувають свій робочий час. Якщо хтось добігає до порожнього тролейбуса то водій ніколи не зачекає, а раніше такого не було. Ставте на "розумних зупинках" айбокси (на яких зможете додатково ще заробляти) для можливості купівлі пасажирами безтермінових одноразових квитків за готівку, проводьте роботу з водіями, тоді можливо щось і вийде.
Пенс Показати IP 22 Березня 2021 17:38
Щоб не принижували пенсіонерів запровадьте "другу" монетизовану субсидію на оплату проїзду, так з 500грн. припроїзді 6-8грн. Все стане на свої місця, бо для багатьох пенсіонерів-пільговиків стане доступна маршрутка.
Василь Показати IP 22 Березня 2021 17:43
Вартісь проїзду в тролейбусі 8гр.Були розмови,що навіть і 11гр.Пільговиків біля 65%.І як тоді буде конкурувати тролейбус з маршруткою??Час-це гроші.І при навіть меншій ціні на тролейбус пасажири будуть віддавати перевагу маршрутці.
Мешканка Показати IP 22 Березня 2021 18:30
Заберіть пільги. Або пільговики хай платять 3 10.00до 16.00як у Рівному. Там всього навсього 3. пільги а решта платять і без толку не їздять. А Пуц. Плаче бо немає за що нараховувати собі премію...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus