USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Мисливство на Волині: як побороти браконьєрство

5 Березня 2015 13:35
Мисливські угіддя на Волині перетворилися на приватні мисливські території для «обраних» – окремих представників політичної еліти.

Більшість мисливських угідь ніхто не обслуговує на достатньому рівні. Гроші з мисливців збирають, однак їх не вкладають в розвиток мисливського господарства, в розведення тварин та дикої птиці.

Виходить, що мисливське господарство Волині, як власне господарство, не досягає своїх головних цілей – збереження та примноження кількості диких тварин, отримання прибутку.

Так, своє бачення вирішення проблеми висловив голова Ківерцівської районної громадської організації «Клуб мисливців та рибалок» Руслан Михальчук.

Першою чергою, з його слів, необхідно організувати Державне підприємство «Мисливці Волині» (назва може змінюватися, адже, по суті, вона не грає ніякої ролі). Завдання цього підприємства полягатиме в проведенні полювань на пернатих, їх розведення та систематичне примноження - буде єдиний користувач водно-болотних угідь.

Переваги створення такого державного підприємства:

a) Дохід в бюджет Волинської області складе 4,4 мільйона гривень за сезон.

Наразі на Волині офіційно зареєстровано 11 тисяч мисливців, які зможуть користуватися послугами даного підприємства. Якщо встановити ціну на «відстрілочну картку» за сезон в 500 гривень, то отримуємо 5,5 мільйона гривень доходу. З них потрібно вирахувати 1,1 мільйона гривень для зарплати обслуговуючому персоналу та на матеріально-технічне забезпечення. В підсумку отримуємо 4,4 мільйона гривень прибутку в бюджет та працевлаштування 20 осіб.

б) Зручність для мисливців. Тепер їм не потрібно закупляти «відстрілочні картки» в різних користувачів для різних районів області. Картки стануть універсальними.

Наступним кроком повинна стати прив'язка полювання на пушних та копитних до місцевості. Хто та як буде вести мисливське господарство відтепер вирішуватиме громада та власники земель. Перевагу варто надавати місцевим мисливським колективам, які найкраще розуміють, як піклуватися про ці угіддя та не будуть проводити відрахування в Луцьк та Київ.

Також повинне бути змінено Законодавство – задля введення жорсткої відповідальності за браконьєрство. Штрафи збільшити в 5 разів та призначити винагороди за затримання порушників закону.

Ввести оплату за користування мисливськими угіддями.

На базі Звірівського мисливського господарства, в який держава вкладала великі фінанси, утворити заказник для розведення оленів і зубрів, в якому забороняється полювати.

Попри наявність широкого кола переваг, думка Руслана Михальчука, як стверджує він сам, не претендує на звання єдино-правильної. Громадяни, з його слів, також повинні брати участь у дискусії, виказувати своє бачення розвитку мисливського господарства Волині, та разом обирати шлях його побудови.

Водночас Інформаційне агентство Волинські Новини неодноразово публікувало матеріали, в яких писало про факти браконьєрства на Волині. Так, у лісових масивах державного підприємства «Прибузький лісгосп» лісоохоронці упіймали браконьєрів, тоді як у Звірівському лісомисливському господарстві браконьєри знищили трьох оленів, а голови забрали як трофеї.

Дещо пізніше працівники цього ж лісництва виявили групу із 8 браконьєрів.

Браконьєрством, але вже у рожищенських лісах, займався і капітан міліції, керівник ДАІ. Його затримали в групі з 10-ти осіб, які незаконно відстрілювали дичину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Тарас Показати IP 5 Березня 2015 13:38
А про бракон"єрство на річках чому мовчите ?
Тарасові Показати IP 5 Березня 2015 14:05
тому що зараз увага прикута до лісового господарства ..як такого де можна поживитися...так думає більшість неуків....та редакція Волинських новин та під прицілом
Мисливець Показати IP 5 Березня 2015 14:32
Так Михальчук основний браконьєр Волині. Що він морозить?
Андрій до Мисливець Показати IP 5 Березня 2015 15:48
Пане "Мисливець", не судіть по собі, бо думки саме у Вас суто браконьєрські. Якби, Ви були справжнім мисливцем, то тільки б раділи тому, що хоч хтось наважився підняти цю болючу тему. Шкода, що більшість справжніх мисливців не є дописувачами Волинських Новин, вони б Вам розказали, що запропонована ідея - це саме те, про що всі мисливці давно між собою обговорювали і мріяли, що колись таки мисливство набуде таких правил, що будуть зручними для мисливців, а не для влади і окремих одіозних особистостей, що роками крутяться біля лісу і нищать все заради надприбутків. У Вас є краща ідея? То напішіть про це!
дідо Показати IP 5 Березня 2015 17:56
вся область це неуки.а керують лісовою галузею високоморальні професійні спеціалісти. от тільки не виходить нічого доброго у спеціалістів.Область гуде .НІ щоб розібратись що робимо не так ми найняті громадою на наведення о ладу в лісовій галузі.Потрібно частіше шукати причину критики в роботі починаючи із себе. А МОЖЕ ПІЗНО.А МОЖЕ НЕДАНО.
лісник Показати IP 5 Березня 2015 19:26
правильна думка Михальчука доки в лісах при заповідних зонах і заказниках будуть полювати не прості мисливці які поповнюють бюджет а міліцейські чини прокурори і т д треба щоб громада вирішувала де полювати а де розвести те що не добив довгій і його братва
Дістало Показати IP 5 Березня 2015 23:50
Влада і безбожні бізнесмени які мають кусок від нашої природи завжди будуть все робити щоб недопустити таких правил в господарстві
Петро Показати IP 6 Березня 2015 17:41
А давайте цього Михальчука призначимо головним мисливствознавцем Волині, якщо чоловік діло говорить.
Дістало Показати IP 6 Березня 2015 20:18
Я теж згідний а то стара гвардія небуде нічого міняти .ляшука треба змінити
Риболов любитель Показати IP 7 Березня 2015 01:21
На річках і озерах також повно браконєрів.Сіток навіть не ховають.По ночах електролови орудують.
Анонім Показати IP 3 Листопада 2015 21:13
Всі Ви говорите і говорите. Треба щось з оцим всім робити бо це все дістало. УТМР розігнати і створити районні організації мисливців та рибалок. Тай борротися з браконьєрами гуртом!!! Ліцензії повинні бути доступні для кожного мисливця, а не тільки для особливих!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus