USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

З добром у серці: лучанам складної долі доставляють продуктові набори

10 Квітня 2020 17:41
Уже третій тиждень поспіль при Луцькій міській раді діє тимчасовий оперативний центр, метою якого є організація допомоги пільговим категоріям громадян на період надзвичайної ситуації та карантину в державі.

Неабияк допомагає оперативному центру Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», який взяв на себе функцію забезпечення пільговиків продуктовими наборами.

Нагадаємо, 24 березня стало відомо, що між Луцькою міською радою та Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» укладено договір про співпрацю, у відповідності до якого Фонд безоплатно забезпечує необхідні для роботи оперативного центру продуктові набори для подальшої доставки громадянам з числа пільгових категорій.
Центр працює з 08:30 до 17:30 без перерви та вихідних. Телефон «гарячої лінії» тимчасового оперативного центру – 20-30-03 зі стаціонарного телефону або 0332 20-30-03 з мобільного. На допомогу можуть претендувати мешканці Луцької ОТГ.

«Ми щоденно приймаємо дзвінки від лучан. В основному люди телефонують із проханнями про продуктові набори, – розповідає працівниця департаменту соціальної політики Валентина Максимчук, яка спілкується з пільговиками. – Іноді за день надходить сотня дзвінків, іноді більше, іноді менше. Хтось злиться на владу, на маленьку пенсію, висловлює обурення, хтось навпаки дякує за те, що ми організовуємо таку допомогу. Часто люди телефонують просто отримати консультацію чи пораду. Коли карантин посилили, то старші люди стали телефонувати з питаннями про те, чи мають вони право виходити на вулицю».
Щоправда, отримати продуктовий набір просто за дзвінком не можна. Працівники оперативного штабу через департамент соцполітики ретельно перевіряють статус пільговика, достовірність вказаної ним інформації. І тільки після того, коли дані підтверджені, повідомляють людині про те, що представники Фонду Ігоря «Тільки разом» спільно з муніципалами завітають до них, аби передати продуктовий набір.

Заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради Ірина Чебелюк підтверджує: роботи в оперативному штабі нині справді не бракує. Адже опрацьовувати таку велику кількість дзвінків непросто. Загалом, на те, аби перевірити одну заявку, потрібно мінімум день часу, а іноді навіть три дні.
«Дехто із заявників надає неправдиві дані, вводить в оману працівників оперативного штабу. Тому ми зобов’язані усе скрупульозно перевіряти: якими пільгами людина користується, чи має інвалідність або ж якісь важкі недуги, чи самотня, з ким проживає. З’ясовуємо, у яких життєвих обставинах опинилася ця людинанині. В пріоритеті – люди з І групою інвалідності, одинокі пенсіонери віком понад 80 років. Іноді доводиться перевіряти навіть рівень доходів, адже бувають випадки, коли звертається багатодітна мама, яка отримує соціальні виплати на дітей, у якої ситуація в житті не змінилася із карантином, проте вона дзвонить і стверджує, що немає чим годувати дітей. Вона як не працювала, так і не працює, як отримувала соціальну допомогу від держави, так і отримує. Такі громадяни, на жаль, не можуть бути в пріоритеті, адже звертається і дуже багато самотніх хворих пенсіонерів, яким не вистачає пенсії, аби прожити», – пояснює Ірина Чебелюк.

Ніде правди діти: часто люди телефонують зі скаргами – обурюються, чому їм не привозять продуктовий набір, мовляв, я ж телефонував і просив. «Доводиться щоразу пояснювати, що ми не можемо всіх забезпечити. Допомагаємо найперше тим, у кого дійсно безвихідь», – додає посадовиця.
Продуктові набори, розповідає Ірина Чебелюк, розвозять щоденно в будні, іноді навіть у вихідні. Працівники оперативного штабу подають список пільговиків, які пройшли перевірку, для них на складі формуються продуктові набори. І вже після цього представники мерії, муніципальної варти і працівники Фонду «Тільки разом» везуть допомогу лучанам. Люди радісно зустрічають таких гостей, адже для багатьох така адресна допомога справді на вагу золота.

Читати ще: Лучани в складних життєвих обставинах отримали перші продуктові набори від Фонду Ігоря Палиці
Зі слів заступниці голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерини Шкльоди, нині підтримка пільгових категорій населення вкрай важлива. Адже чимало людей у зв’язку із карантином лишилися без зарплат, чимало людей не мають заощаджень, аби забезпечувати себе найнеобхіднішим. Не кажучи вже про одиноких пенсіонерів, які змушені виживати на мізерні пенсії.
Читати ще: Допомогти у скруті: продуктові набори для лучан – від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»

«Це сумна правда нашого життя – дуже багато людей справді зводять кінці з кінцями. Нині ситуація непевна, всі зусилля в області покладено на зміцнення системи охорони здоров’я, аби у разі потреби наші медичні заклади змогли приймати, лікувати і рятувати хворих на коронавірус. Фонд «Тільки разом» та Ігор Палиця дуже багато ресурсів вкладають саме в медицину. Однак забути про людей знедолених, людей, які справді у скруті, ми теж не мали права. Тому вирішили допомогти бодай продуктами, – розповідає Катерина Шкльода. – Звісно, усім допомогти нереально. Як би нам того не хотілося. Проте дбати про тих, хто справді іноді немає чого їсти, ми просто зобов’язані. Тому наразі плануємо допомагати стільки, скільки в цьому буде потреба».

Читати ще: Як Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» допомагає у боротьбі з коронавірусом

Нагадаємо, засновник Фонду Ігор Палиця виділив 20 мільйонів гривень на боротьбу з поширенням коронавірусу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus