USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

На борту корабля, який затонув біля берегів Іспанії, археологи знайшли новий тип амфори

1 Травня 2024 00:34
Археологи дослідили затонулий римський корабель IV століття і виявили на ньому новий тип амфори, яку використовували для транспортування олії.

12-метровий торговий корабель знайшли поблизу узбережжя Майорки (Іспанія) в 2019 році, повідомляє УП. Життя з посиланням на Arkeonews. Результати аналізу виявлених керамічних предметів, які добре збереглися завдяки незначному пошкодженню корпусу корабля, опублікували в журналі Archaeological and Anthropological Sciences.

У вантажному відділі судна дослідники виявили керамічний посуд – переважно амфори, які використовували для зберігання та транспортування рибного соусу, оливкової олії та вина. Такі висновки зробили завдяки написам на кераміці, а також аналізу органічних залишків вмісту посудин.

Читати ще: Біля берегів Швеції на затонулому флагмані знайшли середньовічну скриню для зброї

Вивчення матеріалів амфор дозволило виявити чотири типи керамічних посудин, один з яких знайшли вперше. Нещодавно ідентифікована амфора з випуклим дном більша та важча за інші, її використовували переважно для транспортування олії.
Новий тип керамічного виробу назвали на честь місця його знахідки – Ses Fontanelles I.

Деякі інші амфори містили залишки продуктів тваринного походження, а також похідних від винограду, які могли використовувати як приправу.

Дослідники вважають, що типологія амфор вказує на те, що ймовірним регіоном їх виробництва були Картахени – місто і порт на південному сході Іспанії.

Винятковість збереженості корпусу й вантажу судна, а також написи на амфорах дають можливість скласти уявлення про пізньоантичну торгівлю в Середземному морі, зазначають автори дослідження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus