USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

На двох каналізаційно-насосних станціях Луцька встановлять новітнє обладнання для автоматичного очищення стічних вод

16 Листопада 2023 13:33
Минулоріч КП «Луцькводоканал» успішно втілило технологію автоматизованого механічного очищення стічних вод у процесі їх транспортування на очисні споруди, встановивши комплекти новітнього обладнання на одній із каналізаційно-насосних станцій Луцька. Цього року нові автоматизовані решітки придбано ще для двох КНС.

Про це інформують у Луцькій міській раді.

Автоматизовані решітки призначені для очищення стічної води від сміття і великих елементів, яких не має бути в стоках. Адже, на жаль, чимало споживачів продовжують викидати сміття в каналізацію у великих обсягах, хоча робити цього категорично не можна. Такі порушення не тільки призводять до забиття каналізації і незручностей для мешканців. Працівники підприємства змушені вручну вигрібати сміття зі стічних вод, що є фізично складно, витратно у часі й дуже неприємно. І саме новітні роботизовані решітки дозволяють усунути необхідність ручного вибирання сміття зі стоків.

Читати ще: «Луцькводоканал» отримав нову спецтехніку та обладнання для контролю за якістю стічних вод

Нова система показала успішний результат за час її використання на одній із КНС Луцька. Обладнання самостійно контролює весь потік сміття, яке потрапляє на КНС, також решітки автоматично очищають і забирають сміттєві відходи зі стічних вод. Сміття відбирається втричі більше і значно швидше. А отже, стоки потрапляють на очисні споруди в значно кращому стані, якісно очищені від відходів.

Новітнє обладнання не тільки суттєво поліпшить якість стоків, які потрапляють на очисні споруди, але й загалом удосконалить функціонування систем «Луцькводоканалу». Також воно вивільнить людей від складної і неприємної праці.
Крім того, нові системи очищення стоків – це вкрай важлива технічна дія, яка сприятиме подальшій реалізації проєкту реконструкції очисних споруд у селі Липляни. За цим масштабним проектом уже проведено тендерні процедури, він наближається до стадії реалізації. Отож, попереднє очищення стоків украй важливе також і для успішної реалізації проєкту реконструкції.

Реалізація задуму стала можливою в результаті кропіткої, тривалої роботи КП «Луцькводоканал» над залученням коштів за системою фінансового лізингу. Придбання і встановлення автоматизованих решіток реалізовують коштом підприємства, але саме через фінансовий лізинг вдалося залучити необхідний ресурс, щоб придбати обладнання, а потім поступово розраховуватися за нього.

Цей лізинг став першим в Україні, який потрапив під державну програму 5-7-9, що суттєво знижує відсотки. Тому підприємство на досить хороших умовах залучило ресурси, завдяки яким буде встановлено сучасне обладнання. Загальний обсяг інвестицій за цим проєктом складає близько €190 тисяч.

Читати ще: Проблема стічних вод у суміжних громадах загострюється, – «Луцькводоканал»

Нагадаємо також, що КНС, на якій було встановлено роботизовані решітки минулоріч, фактично працює в автономному режимі роботи і управління процесами, коли певну роботу й певні рішення впроваджує штучний інтелект. Там встановлено автоматичні решітки, автоматичну систему погодинного обліку енергоресурсів, систему автоматичного керування і диспетчеризації насосним обладнанням, а також сучасну систему автоматизації та контролю за якістю атмосферного повітря на території КНС. Усе це обладнання функціонує без втручання людського фактору.

Читати ще: Вода буде чистішою і якіснішою: «Луцькводоканал» реалізовує масштабний проєкт

«Водночас споживачі послуг підприємства не мають нехтувати правилами експлуатації каналізації – закликаємо не викидати сміття, засобів гігієни і залишків їжі в унітаз, адже це призводить до засмічення, забиття каналізації, виникнення аварійних ситуацій і погіршення стану систем водовідведення», – наголошують у «Луцькводоканалі».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus