USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На КП «Ласка» витратили 1,5 мільйона, а підприємство – збиткове

4 Серпня 2015 14:25
За час існування комунального підприємства «Ласка», яке займається відловом, стерилізацією та утриманням безпритульних собак, з міського бюджету на нього виділили 1,5 мільйона гривень. Проте, КП до цих пір є збитковим, а на його роботу нарікають місцеві жителі, яким заважає гавкіт собак та сморід.

Про це йшлося під час виїздного засідання комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження на КП «Ласка».

Як зауважив голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов, він свого часу голосував за те, щоб створити у місті комунальне підприємство, яке буде частково вирішувати проблему бродячих собак у місті. Проте тоді, зі слів Осіпова, директор КП «Ласка» Богдана Новарчук переконувала, що діяльність підприємства, фактично, не потребуватиме видатків з міського бюджету:

«Вона не говорила, що воно перетвориться у підприємство, на якому працюють 18 чоловік. Йшлося про створення підприємства, яке буде брати участь у вакцинуванні і стерилізації тварин, а також можливого подальшого відлову».
До слова, КП «Ласка» підприємством, по своїй суті, бути не може. Адже, зі слів юриста Опісова, першочергова мета діяльності підприємства – отримання прибутку. А за майже 2,5 роки функціонування КП «Ласка» було і залишається збитковим: лише у першому півріччі цього року їм вдалось «вийти у плюс», заробивши 19,9 тисячі гривень. Проте, невідомо, чи збережеться цей показник на кінець року. Андрій Осіпов зауважує, що громадські організації могли б виконувати ту ж роботу, проте меншим коштом.
Фінансовий звіт підприємства
Фінансовий звіт підприємства
Натомість, за час існування підприємство отримало фінансування з міського бюджету на суму 1,5 мільйона гривень. При чому, це не єдина стаття доходів установи: під видом громадської організації активісти збирають для КП «Ласка» гроші, отримують грантове фінансування та допомогу від спонсорів. Одне з останніх цінних надбань – автомобіль Volkswagen Transporter T5, вартість якого сягає близько 600 тисяч гривень.
Депутат міськради Богдан Шиба каже, що сам голосував за створення КП «Ласка», і, більше того, заохочував інших, оскільки для того, аби рішення «пройшло», не вистачало голосів. Проте, коли побачив, у що перетворилося підприємство, у нього склалося враження, що «директор не слухає власника», тобто, у цьому випадку – міську раду.

Богдан Шиба пояснює, що раніше існувала практика, відповідно до якої, кошти виділяли лише на захищені статі бюджету. Проте, народні обранці нинішнього скликання не впровадили цей закон, а це означає, що будь-яке використання бюджетних коштів, якщо воно не суперечить чинному законодавству, може мати місце.

«Це в той час, коли немає грошей добудувати фортифікаційні споруди на сході України, тут будуть паркан. Це мене зачепило. Тому що таке використання бюджетних коштів є, на мою думку, помилковим. Керівництво підприємства не розуміє, що не можна будувати паркани за півмільйона», - заявив Богдан Шиба.
Нагадаємо, не скасовувати рішення про виділення 400 тисяч гривень для КП «Ласка» на будівництво бетонного паркану вирішили депутати Луцької міськради у ході 75 сесії міськради 24 червня.

Голова постійної комісії з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва Юрій Вега заявив, що панелі, які використовують для будівництва паркану, зняті з виробництва ще в 90-ті роки. Відповідно, їх вартість є в рази нижча, ніж та, яку заявили у проекті фінансування: «Якщо взяти вартість матеріалів і вартість робіт – це максимум тисяч 100 гривень».
До слова, проти існування по сусідству КП «Ласка» висловлюються і місцеві мешканці. Мовляв, їм дошкуляє запах, а також шум від сотень псів, які живуть на підприємстві. Не дивлячись на те, що підприємство не є притулком для собак, їх тут утримують певний час перед тим, як розприділити. Проте, Богдана Новарчук планує «розширення» та облаштування притулку для собак на цій же території.
Нагадаємо, як зазначав Андрій Осіпов під час постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту, комунальне підприємство не може функціонувати на тому місці, де воно зараз знаходиться. Оскільки це суперечить нормам СЕС. Зокрема, відповідно до замірів Санітарно-епідеміологічної служби, які здійснювали о 10:00, 21:35, 23:20 у різні дні, рівень шуму перевищував максимально допустимий, що є перешкодою для місцевих жителів багатоквартирних будинків.

Як зауважив член міськвиконкому Олег Бондарук, комунальне підприємство перетворилося на притулок, адже тут нині проживає майже 300 псів. Проти цього протестують і місцеві мешканці. А відповідно до нормативних положень, притулок для собак не може розташувуватись так близько.
Богдана Новарчук каже, що дійсно на території «Ласки» планують облаштовувати притулок. А відповідно до Положення про притулок для тварин, притулок розташовують від житлових будинків та будівель іншого призначення на відстані не менше ніж 300 метрів, а територія має бути огороджена.
До слова, нині ця норма не витримана, а будинки знаходяться практично навпроти притулку.

Натомість, Новарчук переконує, що у промзоні цим правилом можна нехтувати, а тому права людей у цьому випадку законом не захищені. Щоправда, у тому ж «Положенні про притулок для тварин» інформації щодо того, що у промзоні притулки для тварин можна будувати під вікнами у людей, немає.

Нагадаємо, через систематичні порушення в діяльності підприємства, непрозорість роботи установи та недотримання санітарно-епідеміологічних норм члени постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту проголосували за внесення проекту рішення щодо ліквідації КП «Ласка». А тому долю горезвісного підприємства будуть вирішувати під час чергової сесії міськради.

25 травня, у КП «Ласка» відбулося виїзне засідання членів постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту. Тоді роботу закладу оцінили як неналежну, окрім того, наголосили, що у підприємство безпідставно «вливають» мільйон гривень. Зокрема, пройшовши територією та оглянувши, в яких умовах тримають тварин, своїми висновками з репортером Інформаційного агентства Волинські Новини поділилася голова громадської організації «Вуса, лапи, хвіст» Вероніка Цибульська.
«Тварини утримуються в неналежних умовах, адже їхнє місце перебування не відповідає ветеринарно-санітарним нормативним актам. Карантинний ізолятор тут у такому жахливому стані, що його неможливо дезінфікувати, а годують неправильно, ми бачили самі, як собаки почали гризтися. Окрім того, я хотіла взяти цуценя, але це неможливо, бо ж жодне з них не має щеплень. Притулок досі офіційно не зареєстрований, і невідомо, на яких підставах підприємство утримує собак. Адже, згідно із законами України, має бути певне положення про притулок, яке має бути зареєстроване ветеринарною службою та міськрадою – цього немає. Окрім того, кошти на цей притулок виділяють і виділяють», - казала жінка.
Також, нагадаємо, депутати міськради свого часу підтримали проект змін до міського бюджету з пунктом про виділення 500 тисяч гривень КП «Ласка» на побудову паркану. Тоді виникла суперечка - чи доцільно саме так використовувати гроші.

Загалом міська рада спрямує на комунальне підприємство «Ласка» майже мільйон, депутати кажуть, що левову частину коштів мають витратити, власне, на вищезгаданий паркан. Зауважимо, територія притулку – більше одного гектара. Сьогодні тут - більше 270 псів. Кількість тварин, які поступили до КП «Ласка» (відловлені, привезені громадянами, підкинуті) у 2015-му році, – 322 особини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
бандеровець Показати IP 4 Серпня 2015 15:42
а воно мало бутм щей прибутковим? Це як? шкурки продавати Осіпову?
опа Показати IP 4 Серпня 2015 17:39
Потрібно порахувати результат від діяльності Осіпова і Ко в міськраді. Побачимо які вони прибутки громаді приносять і що корисного зробили для громади за період депутатства.
Вася Показати IP 4 Серпня 2015 17:55
111 тисяч гривень на бензин. Вони, що – бензином собак годують?
Бандана Показати IP 4 Серпня 2015 21:56
На годівлю собак 16.9 тис. грн, на зарплату 190 тис грн. Рєбят, це ж на зарплату і автомобіль Дані іде більш як в десять раз, ніж на бідних собачок. Це що притулок для Дани? А вона ще ж хотіла ввести податок на власників луцьких собак.
Анонім Показати IP 4 Серпня 2015 21:58
О, ще й витрати на відрядження. Це що собак посилають на курси підвищення кваліфікації?
працівник Показати IP 5 Серпня 2015 08:27
пропоную найактивнішим дописувачам влаштуватись в КП на роботу та спробувати такий вид діяльності!
Аноніму Показати IP 5 Серпня 2015 08:37
Ви добре знаєте, про що йдеться, але вам потрібно збурювати народ. Навіщо... В нас і так вистачає конфліктів... Є багато й інших неприбуткових галузей, які виконують соціально важливі функції.
василь Показати IP 5 Серпня 2015 10:40
я був на цьому підприємстві і привозив харчі і знаходиться воно практично за містом а наші депутати хай наймуть нормального підрячика зроблять вальєри наймуть вет лікаря який буде доглятати за ними перерахують гроші на бойні а то привикли все на халяву чи може хай бігають по місту і все знову на людські плечі не словом а ділом
Анонім до василь Показати IP 5 Серпня 2015 17:51
Вася, так гроші ж не на собачок тратять, а на Дану і її обслугу. Собачки наїли на 17 тис грн, а Дана на 200 тис. Скільки собачок можна прогодувати на зарплату Нооварчук? Чого депутати мають наймати підрядчика? Подивись скільки грошей пішло на собачок , на їх ліки, на утримання волбєрів і скільеи на відрядження Дані, і на зарплату. Нафіга той притулок? В ньому ж не собак утримують, а тупо заробляє Дана
василь Показати IP 5 Серпня 2015 10:57
а на чьому вони повинні заробляти ви як приймали це рішення не знали про це

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus