USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

На «Обжинках» у Луцьку встановили рекорд України

8 Вересня 2017 15:40
Окрім презентацій основних аграрних здобутків волинського краю, виставок народних промислів і сільськогосподарської техніки, виступів народних колективів, частувань, цьогорічне свято урожаю запам’ятається ще й встановленим коровайним рекордом.

«Обжинки» стартували 8 вересня і зібрали в Луцьку аграріїв і народних умільців із усієї Волині, а також гостей із Білорусі та Польщі.

Подібне свято на Волині відбувається вперше, але усі його учасники підкреслюють, що сподіваються на те, що «Обжинки» стануть традиційними та проходитимуть кожного року, адже, безперечно, Волинській області є чим пишатися, оскільки наші аграрії постійно вдосконалюють свої результати в зборі врожаїв.

«Наша область завжди славилася хліборобами. І незважаючи на те, що щороку покращується техніка, умови праці, завжди потрібно йти в поле і тяжко працювати з ранку до вечора, попри погодні умови та різні лихоліття, аби посіяти, виростити та зібрати хліб», – зауважив заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк.
А виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт відзначив: «Сьогодні ми приймаємо чудове свято, яке має історичне коріння, духовне підґрунтя та сакральне значення для усіх українців, адже обжинки – це підведення підсумків, це результати того, як ми працювали цілий рік, це можливість показати чого ти вартий і проявити весь свій потенціал. Наші діди та прадіди завжди збиралися восени, і ми продовжуємо їхню традицію. Але найголовніше – те, що ми зібралися тут, аби зарядитися енергією, яка дозволяє рухатися вперед, будувати завтрашній день і думати про майбутнє».

Опісля урочистих привітань представники місцевої та обласної влади відзначили волинських аграріїв, які зібрали рекордні врожаї. Родзинкою проведеного свята, своєю чергою, стало вручення відзнаки «Рекорд України» генеральному директору компанії «Теремно хліб» Андрію Тищенку за найбільший спечений коровай в Україні – вагою 750 кілограмів.
Відзначимо, що попередній рекорд зафіксували не так давно – 22 серпня на Сорочинському ярмарку презентували 615-кілограмовий коровай.

«Усі питають, що ми будемо робити з короваєм далі, спочатку ми говорили, що віддамо його на весілля, але не отримали такої заявки, тому вирішили, що передамо коровай представникам Національної гвардії, і він поїде на схід до учасників АТО», – розповів Андрій Тищенко.
І, звичайно ж, ніяке свято врожаю не може обійтися без веселих частувань, презентацій і майстер-класів.
Валентина Якимович із Турійська, яка займається плетінням із соломи і народною флористикою на професійному рівні вже 11 років, розповіла, що бере участь у подібному святі далеко не вперше.

«До подібних заходів долучаюся із задоволенням, бо я люблю свою роботу. Я роблю і квіткові, і колоскові дідухи, ляльки та ангели. Остання моя робота – це дідух висотою 1,5 метра. Оскільки я люблю свою роботу, виконую все із натхненням, то хочу поділитися цим із людьми. Це відродження давніх українських традицій, адже ставити дідух на Святвечір – це ще дохристиянська традиція, вона пережила віки і, я сподіваюся, що буде жити й надалі», – поділилася Валентина.
Учасник бойових дій, представник колективу «Родина» Василь Повх із села Білин Ковельського району відзначив, що ансамбль постійно роз’їжджає Україною, тому й не зміг пропустити ще однієї нагоди виступити на сцені, тим паче із такої урочистої нагоди.
«Ми постійно підтримуємо свій район і сьогодні теж приїхали підтримати Ковель. Ми привезли вишиванки, мед, гончарні вироби. Хочемо показати, що ми голосисті, щирі представники Лесиного краю, адже поряд із нашим селом – у Скулині – Леся Українка написала свою «Лісову пісню», – сказав Василь Адамович.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 9 Вересня 2017 12:47
Такий позитив!!! Молодці!
ВІЛ і Я Показати IP 9 Вересня 2017 20:10
Дудка влаштував чергову пянку без певної цілі. Нагородили один одного, попонтувались і розійшлись - скучно бідному, не може довго лишатись без всеобщого почітанія. А сам на фірмі самодурствує - звільняє направо і наліво молодих спеціалістів без причини бо не так низько йому кланяються, як написано по інструкції.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus