USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На відвідувачів ІІ «Фронтери» чекають знижки та нові локації

18 Червня 2019 11:33
«Ми виходимо на рівень пограниччя – це об’єднання культур, літератур, націй, світоглядів і мікс, який створюється на цьому пограниччі. Ми говоримо не про географічне, а про ментальне, часове, цивілізаційне пограниччя», – зазначила засновниця літературного фестивалю «Фронтера» Елла Яцута.

І хоча ІІ Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера» відбудеться тільки восени 4–6 жовтня, підготовка до дійства триває на повну, зокрема за допомоги департаменту культури міської ради. Також із квітня в Луцьку розпочалися передфестивальні презентації, зустрічі та лекції.

Інформаційному агентству Волинські Новини в цей спекотний період випала нагода поспілкуватися з засновницею літературного фестивалю «Фронтера», очільницею громадської організації «Мистецьке об’єднання «Стендаль» Еллою Яцутою, директоркою книгарні «Є», координаторкою програми фестивалю Анною Луцюк і PR-менеджеркою Анною Єкименко-Поліщук.

Вони розповіли про свої ролі в підготовці до другої «Фронтери», особливості та сюрпризи цьогорічного фестивалю та пояснили, чому варто приїхати до Луцька на літературний фест.

ДНІ ОБІЙМІВ І ЛІТЕРАТУРИ

Чому вирішили долучитися до організації фестивалю? Чия це була ініціатива?

Анна Луцюк: Минулого року я відвідувала «Фронтеру» як учасниця. Це були дні обіймів, радості, пригод, літератури. Я перебувала в екстазі й була дуже вдячна команді за те, що вона організувала в Луцьку таке дійство та зібрала людей з усіх усюд. Так склалося, що в цей осінньо-зимовий період я думала про переїзд із Луцька, і тут мені спало на думку, що я потрібна своєму місту, а моє місто потрібне мені, і що я дуже хочу долучитися до команди «Фронтери». У цих людей є чого повчитися. Я загорілася цим і запропонувала Еллі співпрацю і зараз рада тому, що у «Фронтері».
Анна Єкименко-Поліщук: У моєму житті стається багато несподіваних речей. По-перше, я завжди хотіла займатися культурою, але в якийсь момент думала, що потрібно заробляти гроші, тепер я поміняла свою думку (сміється, – ВН).

Ми зустрілися на презентації Андрія Новіка в книгарні «Є», і я розповіла Еллі, що зараз веду кілька комерційних проектів, але в мене є вільний час і я із задоволенням взялася б за щось іще. Здається, за тиждень Елла подзвонила і запросила мене в команду. Я дуже рада цьому, тому що це передусім культурний проект, дотичний до літератури. Я невпинно розповідаю людям про книги, тепер же можу цілодобово говорити про книги, писати про книги і спілкуватися з авторами (сміється, – ВН).
Я переконана, що за локальними фестивалями майбутнє, тому що не всі мають змогу поїхати до Львова чи Києва, а тут автори приїжджають у твоє місто. Знову ж таки в Україні видають дуже багато цікавої і якісної літератури, про що потрібно говорити. Зараз є багато письменників, вартих того, щоб їх читали, тож ми хочемо познайомити Луцьк із ними.

Які обов’язки на вас покладені?

Анна Луцюк: Я координатор культурної програми.

Анна Єкименко-Поліщук: Я займаюся піаром, тобто роблю так, аби про фестиваль дізналися і на події прийшло якомога більше осіб. Будемо намагатися спілкуватися з людьми і розбудовувати комунікацію не тільки протягом трьох днів «Фронтери».

НЕВАЖЛИВО, ЩО САМЕ ТИ ЧИТАЄШ

Під час відвідування заходів минулорічної «Фронтери» що припало до вподоби, що хотіли б удосконалити?

Анна Луцюк: Мені як відвідувачці фестивалю все видалося ідеальним, тому що я не бачила кухні, як усе вариться. Натомість із попереднього досвіду знаю, наскільки важку ношу беруть на себе організатори таких дійств. Для відвідувачів картинка зазвичай приємна і гарненька, адже вони бачать лише вершечок, а це піт, труд, багато недоспаних ночей і витрачених нервів.
Анна Єкименко-Поліщук: Коли ти живеш у місті, де проходить фестиваль, чомусь важко виділити три дні, аби відвідати всі заходи, тому я вибирала найцікавіші для себе. Те, що ти можеш відкрити програму, знайти цікаві для себе заходи та відвідати саме їх, круто. Цього року ми ще більше розширимо програму. Як на мене, неважливо, що саме ти читаєш, адже кожен на фестивалі знайде щось для себе.

Минулого року було дуже багато авторів, на яких я хотіла прийти, це, наприклад, Олександр Бойченко.

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ КУЛЬТУРИ

Чому «Фронтера» вирішила посилити команду новими людьми?

Елла Яцута: Анна говорила про ідеальну картинку, а я як людина, яка бачила кухню із середини, знаю що планувалося і що вийшло, тому можу сказати, що це різні картинки. Це нормально і так складається завжди. Організатор бачить те, що не вдалося зробити, і шукає способів усе докрутити. Я знайшла вихід у підсиленні команди.
Переконана в тому, що в місті мають бути літературний фестиваль, театральний фест, інші види мистецтва. Добре, що це починають розуміти представники з різних обласних центрів і деяких містечок. Річ у тому, що фестивалів більшає – йдеться про так звану децентралізацію культури. Це дуже круто, адже з’являється все більше оригінальних фестивалів. І в нас минулого року виникла «Фронтера». Луцьк тепер асоціюватися в літературному плані саме з цим фестивалем. Дуже важлива своя унікальність, тому якраз над змістом «Фронтери» потрібно якнайбільше працювати.

До «Фронтери» я і команда мали п’ять років діяльності у «Стендалі». Ми вже певною мірою заангажовані, на своїй хвилі, тож часто розуміємо, що не бачимо чогось іншого і когось іншого. А дівчата принесли свій величезний бекграунд. Анна Єкименко-Поліщук чудово розуміється на фентезі, авторах, які зараз з’являються на літературній мапі України, в чому в мене величезний прогин. Вона пропонує свої ідеї з PR-кампанії, до яких хтось із нас раніше не додумувався. Також вона класна буктюберка.

Анна Луцюк – це ще одна криниця знань про літературу, в неї є внутрішнє поетичне і культурологічне відчуття літератури, і це теж дуже важливо. Чому її обрали координаторкою програми? Тому що Анна відчуває як механізм працює із середини.
У обох я бачу чудову командну організацію. Я знаю, що, давши словосполучення певної теми, вони знатимуть, що треба робити, в якому напрямку потрібно думати і рухатися. Це впливатиме на сам фестиваль, допоможе не масштабувати його, а навпаки краще опрацювати щодо форми і змісту.

ЗУСТРІЧ ОДНОДУМЦІВ

Чим цьогорічна «Фронтера» відрізнятиметься від минулорічного фестивалю?

Елла Яцута: Перш за все ми поставили собі за мету вивести «Фронтеру» із формату фестивалю, адже «Фронтера» – це повноцінний проект, платформа, яка об’єднує навколо себе людей, дотичних до літератури. Це можуть бути люди, які працюють у цій сфері або цікавляться нею. І нам важливо об’єднати їх, незалежно від того, з якого міста вони походять. Сам фестиваль – це фізична зустріч цих людей, однодумців. Нам цікаво застовпити їх саме на Луцьку. Ми можемо потім трансформувати «Фронтеру» у щось інше, але поки форма фестивалю себе виправдовує.
Саме підґрунтя назви фестивалю дає нам змогу виходити на рівень пограниччя, того, що знаходиться на пограниччі. Це об’єднання культур, літератур, націй, світоглядів і мікс, який створюється на цьому пограниччі. Тут ми говоримо не про географічне, а про ментальне, часове, цивілізаційне пограниччя.

Цього року країнами фестивалю будуть Україна, Польща, Білорусь і Литва. Тривають також перемовини з Чехією та Словаччиною. Ми працюємо над тим, аби залучити країни, які ніколи не були представлені в Луцьку. Річ у тім, що для того, аби залучити не лише Східну Європу, а й віддаленіші держави, нам треба прокачати м’язи, над чим ми й працюємо щоденно.
ЗНИЖКИ ДЛЯ ФРОНТЕРІВЦІВ

Які сюрпризи готуєте для відвідувачів фестивалю?

Ельвіра Яцута: Цьогоріч у нас хороший лайн-ап з українських письменників: Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Макс Кідрук, Андрій Любка, Олександр Бойченко, Іван Малкович і Юрій Іздрик. Будуть представлені також вулично-театральні дійства, які до того не були показані в Луцьку, наприклад виступ рок-гурту «Лінія Маннергейма».

Окрім того, варто наголосити на дитячій сцені, яку реалізовуємо за підтримки управління освіти, науки і молоді Волинської облдержадміністрації. Минулого року дитяча сцена була експериментальною, а цьогоріч вона буде на рівні з основною. Ми залучатимемо дітей із районів, для яких організовуватимемо трансфер, аби діти з найвіддаленіших куточків Волинської області, які не мають можливості приїхати до Луцька, відвідали фестиваль. Буде також розроблено серію заходів, починаючи від презентацій книжок авторами, закінчуючи майстер-класами, пов’язаними з літературою. Все це для того, аби прищеплювати дітям різних вікових груп любов до літератури. Це один із форматів, які потрібно в Луцьку започаткувати, адже станом на сьогодні заходів, які популяризують читання серед дітей, практично немає.

Анна Єкименко-Поліщук: Також ми готуємо постійну рубрику «Луцьк читає» в одному з місцевих ЗМІ, у якій лучани щотижня розповідатимуть про свої улюблені книги.
Елла Яцута: Таким чином ми говоримо не тільки про книги. Передусім ми говоримо про людей, тому що фестиваль – це команда, учасники та відвідувачі.

Важливою теж є фокус-тема – Розмова з Іншим. Частково це обговорювали на інших фестивалях, спецтемах Андрія Бондаря, Остапа Сливинського, але про цю тему варто говорити більше, тому що ми потихеньку починаємо переставати вміти вести діалог, ми впадаємо в суперечку, коли не чуємо один одного, а нам потрібно розуміти іншого і себе. Якраз на цій темі ми хочемо ґрунтувати цьогорічний фестиваль.

Окрім того, багато заходів відбуваються протягом року. До прикладу, для нас великою перемогою є приїзд Вальжини Морт – білоруської авторки зі світовим ім’ям, яка нині проживає в США і яка відвідала безліч країн зі своїми поетичними читаннями. Україну вона відкрила саме в Луцьку, а потім уже виступила на Книжковому арсеналі. Це дуже важливо, адже для неї Україна – це Київ, Луцьк і Львів.
ПОДІЄВИЙ ТУРИЗМ

Чому лучанам варто прийти на «Фронтеру», а мешканцям інших міст приїхати на ці три дні до Луцька?

Анна Луцюк: Я дуже люблю Луцьк, це європейське місто з величезним потенціалом, воно затишне, комфортне, і мені хочеться, щоб воно було присутнє не лише на мапі України, щоб до нас приїздили. На жаль, більшість міст, розміром із Луцьк, у пересічного українця не викликають ніяких асоціацій, тому ми прагнемо, аби Луцьк асоціювався з таким потужним дійством, як «Фронтера». Я вболіваю теж за те, аби на фестиваль приїздили не тільки автори з Польщі та Білорусі, а й звичайні громадяни цих країн, які відкриватимуть для себе українську культуру, літературу.
Анна Єкименко-Поліщук: Фестиваль – це не лише події, це спілкування, новий досвід, нові враження. Ми працюватимемо над тим, аби зробити різні цікаві локації, щоб не зосереджувати всі заходи в одному місті. Так люди, які приїдуть на «Фронтеру» додатково зможуть оглянути Луцьк, побачити сучасні міські об’єкти.

Фактично «Фронтера» – це культурний подієвий туризм. Ми вже домовилися з декількома закладами, які надаватимуть відвідувачам фестивалю 20-відсоткові знижки на харчування чи проживання. Пізніше ми підготуємо повний список таких місць. Тобто ти можеш приїхати до нового міста, прогулятися й насолодитися його атмосферою, а також побачити багато нових локацій, до яких ти не доїхав би, якби приїхав як турист, а також сфотографуватися з Сергієм Жаданом, взяти автограф у Юрія Іздрика чи почути наживо Івана Малковича.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
про Показати IP 18 Червня 2019 14:45
що це
до про до про Показати IP 18 Червня 2019 14:57
Літературний фестиваль ;)
про Показати IP 18 Червня 2019 14:51
це про нич зе казав макрону
ххх Показати IP 18 Червня 2019 20:43
Еля ,а де Кокотюха....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus