USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині бійцям АТО допомагають повернутися до життя

18 Липня 2016 20:05
За три роки існування проекту «Зігрій душу» на Волині можливість оздоровитися отримали 350 бійців АТО. Цього року реабілітація відбувається на базі санаторію «Пролісок».

Про це повідомляють у прес-службі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Співпраця між волинськими волонтерами і Фондом уже стала традицією.

«Зігрій душу» – один із найтепліших проектів Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у програмі підтримки учасників АТО та їхніх сімей.

За час його роботи можливість оздоровитися отримали 350 бійців. Програма передбачає різнопланову реабілітацію – і фізичну, і психологічну, і мистецьку. Анна Лисакова – засновник і куратор особливого відпочинку, зазначає, що сам проект також змінюється, трансформується, еволюціонує.

«На початку проекту ми цілий рік працювали з наслідками війни, які хлопці отримали. Сьогодні маємо інші проблеми. До нас переважно звертаються демобілізовані, які зіштовхнулися з питаннями соціалізації. Вони не можуть знайти роботу, налагодити стосунки із близькими», – ділиться спостереженнями Анна Лисакова.

Вона додає, що реабілітація потрібна не лише військовим і їхнім сім’ям: «Це має бути розширена програма, щоб люди навчались жити по-іншому, зрозуміли, що можна бути добрими, що потрібно допомагати іншим. Нам бракує добра… Ми дуже часто чуємо, що людям набридла війна, але до неї всі звикли. Є лише факт того, що десь іде війна, тільки чуємо відголоски… Але постійно потрібно пам’ятати, що ми - тут, а бійці - там. І саме через те, що ми - тут, маємо допомагати їм».


Програма реабілітації хоч і стала, але кожного разу варіюється, враховуючи загальний настрій зміни. Комусь потрібно більше спільних психологічних тренінгів, хтось наполягає на творчості, іншим необхідні лише дружні бесіди з побратимами. Психолог проекту Олена Тарасюк зауважує особливість психологічної допомоги проекту: «Важливість цієї реабілітації - в тому, що тут є фахівці і є побратими, які пройшли один шлях. Якщо з фахівцями не відразу ідуть на контакт, або взагалі можуть не йти, то саме побратими, які є тут, підтримують. Вони бачать, що коли боєць зі схожими проблемами знайшов вихід, то вирішення і їхньої проблеми можливе».

Психолог налагоджує контакт з учасниками проекту ще на стадії набору групи. Дуже часто – це друзі і побратими колишніх реабілітантів, тому спільну мову знайти легко.

Реабілітація відбувається на базі санаторію «Пролісок», що у селі Грем’яче Ківерцівського району. Військовослужбовцям тут пропонують цілий спектр медичної реабілітації – це і водні процедури, і фізіотерапія. Сергій Суліковський із Маневич розповідає, що про такий відпочинок можна тільки мріяти. Адже відпочинок на фронті – це час, коли не стріляють. Тут же вони почувають себе у повній безпеці, насолоджуються природою, спілкуванням один з одним.

Оксана Теплякова, дружина одного з бійців, не втрималась і приїхала до чоловіка на відвідини та й донечка Юлечка хоче побути більше часу з татом. Оскільки за два тижні він знову поїде туди, де спокій лише сниться.

«Потрібно зрозуміти, що в них там зовсім інше життя, і такі програми потрібні. Вони не можуть звикнути, що тут не стріляють, що не треба вставати і кудись бігти. Такі проекти і заспокоюють, і врівноважують їх, і психологічно розвантажують – це відчутно. Не можу сказати, що за цей тиждень він кардинально зміниться. Добре було б, щоб не лише Фонд «Тільки разом», але, можливо, якісь інші організації, партії також організовували такі проекти. Тому, що таких воїнів, які не можуть самотужки справитися з поствоєнними наслідками, дуже багато. Таке розвантаження потрібне», – вважає дружина військовослужбовця.

«Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» намагається всіляко допомагати демобілізованим бійцям у соціалізації, у відстоюванні своїх прав. Законодавство у цьому сенсі надто недосконале, тому самотужки отримати від держави належне непросто. Тільки в порядку однієї консультації проблему не вирішити, проблему, зазвичай, вирішують шляхом подання або заяви. Ми сподіваємося, що рішення все-таки в подальшому будуть справедливо виносити, з урахуванням прав і свобод людини як громадянина, які гарантовані Конституцією. Сьогодні, до прикладу, підходили бійці з приводу постановки на квартирний облік, щодо отримання у власність земельних ділянок. Цікавляться також питаннями санаторно-курортного лікування та процедурою отримання ліків в державних аптеках», – зазначає юрисконсульт Фонду Андрій Іщик.

Заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Ірина Констанкевич не вперше приїжджає на зустріч із бійцями. Вона стежить за усіма проектами Фонду, які стосуються допомоги учасникам АТО.

«Війна, яка триває на сході нашої країни, лишає по собі не лише зруйновані міста. Ті, хто повертається із зони АТО, приходять до рідних зі зруйнованими та понівеченими душами та зламаними життями. Їм не просто адаптуватися до звичних умов. Ми навіть уявити не можемо, що їм довелося пережити там, на передовій. Це травматичний досвід, з яким потрібно працювати. Тут, у «Проліску», бійці мають, наскільки це можливо, забути про ті дні у зоні військових дій»,каже Ірина Констанкевич.


Проект «Зігрій душу» за увесь цей час набув популярності серед бійців АТО. Волонтер і керівник проекту Анна Лисакова каже, що на черзі ще не менше ніж чотири сотні демобілізованих військовослужбовців.

«Так, я теж втомилася. Але зупинятися не маю права. Просто, якщо кожен буде вкладати до спільної праці якусь частинку, то ми змінимо систему, людей, змінимо ставлення до себе, до людей. Для того, щоб щось змінити, то треба розпочинати із себе», - наголошує Анна Лисакова.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
бувший Показати IP 18 Липня 2016 22:12
це ще невідомо кого в дурдомі треба лікувати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus