USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині – борги держбюджету за пільгами і субсидіями

18 Квітня 2017 22:46
Держава не поспішає відшкодовувати кошти постачальникам житлово-комунальних послуг. Заборгованість за пільгами та субсидіями вже у квітні склала майже мільярд гривень.

Нагадаємо, на Волині за три місяці використали всі субсидії, які передбачені області на цілий рік. Якщо з держбюджету не перерахують кошти на передбачені субсидії, то до кінця року борг держави обласному бюджету Волині може скласти 1,8 мільярда гривень.

У департаменті соціального захисту населення Волинської ОДА, у відповіді на інформаційний запит ІА Волинські Новини повідомляють, що станом на 1 квітня поточного року субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг отримували 168,8 тис. волинських сімей.

Сума нарахованих субсидій за період з січня по березень 2017 року становить 1 069,0 млн. гривень. Натомість у Державному бюджеті України на 2017 рік передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам Волинської області на надання пільг та субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у сумі 889,8 млн. гривень. Уся ця сума перерахована бюджетам області. А ось заборгованість за пільгами і субсидіями уже становить 935,9 млн. гривень.

«Відшкодування витрат енергопостачальним та житлово-комунальним підприємствам за надані пільги і субсидії населенню, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 січня 2005 року № 20, проводиться у межах коштів, передбачених на цю мету у державному бюджеті, що передаються у вигляді субвенції місцевим бюджетам, за механізмом клірингових розрахунків, за згодою сторін, на підставі відповідних документів. Тому, заборгованість погашається при надходженні відповідної субвенції з державного бюджету.

З метою забезпечення ефективної роботи підприємств паливно-енергетичного комплексу обласна державна адміністрація звернулась з відповідним листом до Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Г.Зубка, до Міністерства фінансів України щодо необхідності вирішити питання збільшення у 2017 році обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам області на надання пільг та житлових субсидій з оплати енергоносіїв і комунальних послуг.

Питання збільшення місцевим бюджетам області субвенції з державного бюджету на надання пільг та субсидій може бути розглянуто шляхом внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», - йдеться у відповіді.

Додамо, в Луцьку держава заборгувала за субсидії більше 100 мільйонів гривень, що вже спричиняє труднощі. Так, ПАТ «Волиньгаз» минулого тижня почав опломбовувати котельні ДКП «Луцьктепло», оскільки комунальному підприємству не погодили номінації на газ через низькі розрахунки. Згодом, як повідомив виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук, завдяки плідним перемовинам з Кабміном та НАК «Нафтогаз» вдалося домовитися, щоб котельні відновили роботу.

Нині ж тривають перемовини щодо реструктуризації боргу. До слова, Ігор Поліщук розповів, що до нього з питанням, як вдалося врегулювати ситуацію в Луцьку, звернулися й керівники інших міст Волині, які мають аналогічні проблеми.

ЧИТАТИ ЩЕ: «МИ НЕ ДОПУСТИМО, ЩОБ ГАРЯЧОЇ ВОДИ НЕ БУЛО У ЛУЦЬКУ», - ІГОР ПОЛІЩУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus