USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинь – одна з областей, якій найменше виділили коштів на субсидії

19 Квітня 2017 19:02
Якщо не будуть внесені зміни до держбюджету, то на Волині до кінця року може утворитися майже два мільйони боргу за «комуналку». І не з вини населення. Адже за три місяці область використала всі кошти, надані з держбюджету на виплату субсидій. Все це тому, що Волинь – одна з областей, якій найменше передбачили грошей в казні.

Нагадаємо, навесні на Волині виникла проблема з відшкодуванням теплопостачальним організаціям витрат, пов’язаних із наданням населенню пільг і субсидій. Через низькі розрахунки теплопостачальним організаціям не затверджують ліміти на газ.

Менше Волині отримали тільки два регіони

Аналізуючи додатки до Закону України «Про державний бюджет на 2017 рік», з’ясовується, що загалом в державній казні на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати передбачено 47,1 млрд грн. До слова, перед доопрацюванням після першого читання на ці видатки спершу планувалося виділити 50,7 млрд грн.

Волинській області, зокрема, передбачено 889,862 мільйона гривень. Менше Волині отримали лише Одещина (877,999 млн грн.) та Херсонщина (877,866 млн грн.).

Ані кількість населення, ані рівень зарплат - не показник

Відповідно до даних Державної служби статистики, станом на 1 лютого 2017 року на Волині постійного населення налічується 1 037 618 осіб. Для порівняння: у Кіровоградській області – 958 610 осіб, у Чернівецькій області – 904 577 осіб, а у Чернігівській - 1 023 430 осіб. Натомість на 2017 рік їм передбачили значно більші суми на субсидії та пільги для оплати «комуналки»: Кіровоградщина 1,236 млрд грн, Чернівеччина – 1,073 млрд грн, Чернігівщина – 1,925 млрд грн.

Навіть якщо брати до уваги рівень доходів, то залишається незрозумілим розподіл згаданих коштів серед областей України. Приміром, станом на грудень 2016 року на Волині середньомісячна зарплата фіксувалася на рівні 5151 грн. На Вінниччині, де постійного населення більше на 500 тисяч осіб, середня зарплата фіксувалася в розмірі 5 153 грн. Згаданій області передбачено 2,827 млрд грн на субсидії (майже на 2 мільярди більше, ніж Волині). До слова, Дніпропетровщині, де мешкає 3 224 315 осіб, а середня зарплата в грудні 2016-го складала 5913 грн, на 2017 рік на пільги і субсидії для населення виділили лише на 148 млн грн більше, ніж тій же Вінниччині.

Чим це грозить на практиці

Зважаючи на розрахунки Волині, якщо не будуть внесені зміни до держбюджету, то борг держави до кінця року за субсидії в області може сягнути 1,8 мільярда гривень. А це означає, що підприємства теплокомуненерго не зможуть вчасно розраховуватися за енергоносії, що грозить черговими відключеннями.

Та ця проблема стосуватиметься не лише роботи теплопостачальників. Адже компанії, які постачають газ та електроенергію, воду та інші компослуги з великою пересторогою погоджувалися на те, аби з ними розраховувалися субсидіями. Якщо ж борги ростимуть – компанії не чекатимуть доброї волі державних мужів: прийматимуть «непопулярні рішення». У результаті – страждатимуть прості мешканці.

Захисником волинян перед Кабміном, аби не допустити патової ситуації, мала б бути обласна державна адміністрація, голова якої, перебуваючи з неодноразовими робочими візитами в Києві, мав би щоразу піднімати питання про виділення додаткових коштів на субвенцію. Натомість від ОДА шлють листи в Кабмін та Мінфін, отримуючи відповідь, що видатки обіцяють на ці цілі передбачити при внесенні змін до держбюджету. Та коли і якими вони будуть невідомо.

А тим часом, лише в Луцьку держава заборгувала за субсидії більше 100 мільйонів гривень, що вже спричиняє труднощі. Так, ПАТ «Волиньгаз» на початку квітня почав опломбовувати котельні ДКП «Луцьктепло», оскільки комунальному підприємству не погодили номінації на газ через низькі розрахунки.

Згодом, як повідомив виконувач обов’язків міського голови Ігор Поліщук, завдяки плідним перемовинам з Кабміном та НАК «Нафтогаз» вдалося домовитися, щоб котельні відновили роботу. Нині ж тривають перемовини щодо реструктуризації боргу. До слова, Ігор Поліщук розповів, що до нього з питанням, як вдалося врегулювати ситуацію в Луцьку, звернулися й керівники інших міст Волині, які мають аналогічні проблеми.

ЧИТАТИ ЩЕ: «МИ НЕ ДОПУСТИМО, ЩОБ ГАРЯЧОЇ ВОДИ НЕ БУЛО У ЛУЦЬКУ», - ІГОР ПОЛІЩУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 19 Квітня 2017 20:44
О !!!! а ви хіба не знали, що на вінничині морози ? всі морозяться, все замерзає, особливо доходи в деклараціях слуг народу.
Споживач Показати IP 20 Квітня 2017 08:37
Оце так новина!А що до цього не знали,що так буде.Це "віртуальні"кошти,вони ніби то є,але насправді їх ніхто не бачив і не побачить.Ось чому МВФ і дає копняка за це.А вони ще хочуть абонплату за тепло влітку,бо ж грошей ніц,а хоч щось потрібно ремонтувати.Ще рік-два такого субсидіювання і повний крах ЖКГ.
лучанка Показати IP 20 Квітня 2017 11:11
А з яких це пір на початку квітня почали опломбовувати котельні, якого хрена вішаєте лапшу на вуха,Коли опалювальний сезон по 15 квітня включно. Ви що з людей ідіотів робите. На вулиці нульова температура, замість того щоб включити опалення то вони хірньою займаються.Шановна к. Малютіна якщо ви займаєте посаду директора то будь ласка працюйте і думайте про людей, а не вмієте то не протирайте крісло, мітлу в руки і замітати асфальт/ І. Садочки вони включили, ви садочки вже тиждень назад повинні були включити,В квартирах -8, а їм списки подавай на включення опалення ,Якщо повідключали опалення простим смертним, значить опломбувати газ на приватні будинки, тому що люди всі одинакові.
Лучанка Показати IP 20 Квітня 2017 15:56
Хто відшкодує субсидії ЖКП на утримання будинку?За освітлення місць загального користування не сплачено,зарплата не виплачена,матеріали на ремонт дахів не куплені......
Лучанкам Показати IP 20 Квітня 2017 19:10
Вивчайте "матчасть".Тобто читайте трохи законодавство України і тоді можлива дискусія.А так це просто "писанина".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus