USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

На Волині медики прооперували серце пацієнта, взявши судину з ноги

19 Вересня 2019 16:59
Волинські медики розповіли про деталі унікальної операції на серці, яку провели у Ковельському МТМО. Таке оперативне втручання на рівні районної лікарні вдалося здійснити вперше в Україні. Це означає, що волинським лікарям вдалося зробити неабиякий прорив в медицині – адже відтепер кваліфіковану медичну допомогу в галузі кардіології та кардіохірургії волиняни зможуть отримати, не їдучи до обласного центру чи столиці.

Як же відбувалась унікальна операція? Як себе наразі почуває пацієнт? На цю тему Інформаційне агентство Волинські Новини поспілкувалося із завідувачкою інформаційно-аналітичного відділу медичної статистики Ковельського МТМО, лікарем-спеціалістом Оленою Деркач.

Так, зі слів пані Олени, у суботу, 14 вересня, у Ковельському МТМО лікарі провели унікальну для районної лікарні операцію, яку до цього проводили лише в спеціалізованих кардіохірургічних центрах.

«Вперше в Україні зробили таку операцію у районній лікарні. До нас приїжджали колеги-лікарі зі Львова та Тернополя, і вони спільно з бригадою наших лікарів провели операцію на відкритому серці з його повною зупинкою в умовах штучного кровообігу», – розповіла медик.

Як пояснила лікар, операцію зробили чоловікові, у якого було уражене серце, зокрема він мав серйозні проблеми з клапанами.

«Волинянин потрапив до лікувального закладу із низкою діагнозів: аневризмою визхідного відділу аорти, недостатністю аортального клапану важкого ступеня та багатосудинним ураженням коронарних артерій. Одномоментно йому провели три операції на серці – супракоронарне протезування висхідного відділу аорти, протезування аортального клапану, аорто-коронарне та мамарнокоронарне шунтування. Кажучи простою мовою, йому замінили аортальний клапан, частину аорти і зробили шунтування в обхід ураженої ділянки серця – брали судину з ноги, і з її допомогою зробили так званий обхідний кровообіг. Фактично три види складних операцій зробили за раз», – не без гордості розповідає про досягнення колег Олена Деркач.
До слова, оперативне втручання тривало протягом шести годин при мінімальній крововтраті. За станом на сьогодні 64-річний пацієнт почуває себе добре. Його перевели з відділення інтенсивної терапії у звичайну палату. Він самостійно ходить, а, головне – усміхається.

Зі слів завідувачки інформаційно-аналітичного відділу, такий прорив в районній медицині вдалося здійснити завдяки ентузіазму волинських медиків, прагненню розвиватися, завдяки ініціативі головного лікаря Ковельського МТМО Олега Самчука, а також за сприяння всіх, хто пішов волинським лікарям на зустріч та підтримав їх. Зокрема, фахівцям з інших міст України.

Також не менш важливим фактором, що дало змогу здійснити оперативне втручання, є придбання сучасного спеціалізованого обладнання та апаратури, що дозволило, власне, зупинити серце, налаштувати штучний кровообіг та провести оперативне втручання.

Проведення операції на відкритому серці в умовах його зупинки 14 вересня 2019 року у Ковельському МТМО
Нагадаємо, шість років тому, в 2013-му році, кореспондент Інформаційного агентства Волинські Новини побувала під час проведення операції на відкритому серці у Луцьку.

Матеріал підготувала Вікторія Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus