USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

На Волині ОВК роздала на дільниці штампи «вибув»

29 Березня 2019 22:59
У Волинській області ОВК №20 ще 14 березня безпідставно передала дільничним виборчим комісіям штампи «вибув». Виявили помилку лише 28 березня.

Як повідомляє ОПОРА, штампи передали комісіям фактично одразу після того, як їх сформували – разом із печатками ДВК. Як пояснила спостерігачу ОПОРИ голова ОВК №20 Світлана Погудіна, під час формування ДВК був великий наплив подань.

«Я тоді ще тільки вникала в роботу, тому просила в усіх, щоб допомагали. Так вийшло, що ті, хто допомагав, перестаралися. Знали, що їх (штампи «вибув» - ред.) треба видати – ми їх знайшли і видали разом з печатками... Треба було добре вичитати закон, коли їх видавати, моя помилка», - розповіла голова комісії.

Вона зауважила, що після виявлення помилки ОВК працює над тим, аби запобігти використанню печаток. Кожна ДВК має куратора з ОВК, відтак вони обдзвонюють комісії. Їм повідомляють, щоб штампи «вибув» закрили у сейфі та чекали спеціального розпорядження щодо їх використання. Також додатково повідомлення за підписом голови ОВК розіслали на поштові скриньки РДА як повідомлення для ДВК. У них теж повідомляють, що неможна використовувати вказані штампи до спеціального розпорядження ЦВК та чекати на дзвінки від кураторів.

«Іншого способу немає, бо бензину немає, щоб їх назад звезти. Таким способом тільки можемо себе застерегти», - додала Погудіна.

Зауважимо, що процес передачі бюлетенів ДВК в ОВК №20 розпочали вчора, 28 березня, та продовжили 29 березня.

Нагадаємо, відповідно до частини 7 статті 72 Закону України «Про вибори Президента України», зокрема, вказано, що штамп «Вибув» передається окружною виборчою комісією всім дільничним виборчим комісіям одночасно з передачею відповідного рішення Центральної виборчої комісії. Дільничним виборчим комісіям закордонних виборчих дільниць штамп «Вибув» передається одночасно з виборчими бюлетенями.

Також у цій частині йдеться, що вносити зміни до виборчого бюлетеня без рішення Центральної виборчої комісії забороняється.

Окрім того, Центральна виборча комісія через низку повідомлень у ЗМІ про скасування реєстрації кандидатів оприлюднила роз'яснення. У ньому йдеться, що за змістом частини 1 статті 56 Закону України «Про вибори Президента України» ЦВК приймає рішення про скасування реєстрації кандидата на пост Президента України у разі звернення кандидата у будь-який час після його реєстрації, однак не пізніше ніж за двадцять три дні до дня виборів, з письмовою заявою про відмову від балотування.

«Таким чином строк подання до Центральної виборчої комісії зазначеного звернення кандидата на пост Президента України минув 7 березня 2019 року.

При цьому Законом передбачено, що в разі надходження відповідного звернення кандидата на пост Президента України пізніш як за двадцять три дні до дня виборів, тобто пізніше 7 березня 2019 року, таке звернення Центральною виборчою комісією не розглядається, рішення по ньому не приймається.

З огляду на вказані положення Закону наголошуємо, що публічні заяви кандидатів на пост Президента України стосовно відмови від балотування не мають жодних правових наслідків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus