USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

На Волині Петро Порошенко вшанував жертв польсько-українського конфлікту

8 Липня 2018 18:30
Президент України Петро Порошенко під час візиту на Волинь вшанував пам’ять жертв польсько-українського конфлікту під час Другої світової війни.

Урочистості відбулися 8 липня біля пам’ятника загиблим у селі Гончий Брід Ковельського району.

Аби вшанувати пам’ять про загиблих, прийшли їхні нащадки, односельці, представники влади та громадських організацій Волині. Територія дійства була огороджена, тож кожен, хто хотів потрапити на вшанувальні заходи, мав пройти через металошукач.
Президент України Петро Порошенко прибув на одному з чотирьох гвинтокриклів і одразу ж, зайшовши на територію церкви, де розміщений пам'ятник загиблим, за його участі відбулася церемонія покладання квітів.
Далі Президенту надали слово, однак він закликав присутніх спершу заспівати Гімн України.
«Сьогодні я хочу, щоб вся Україна почула, весь світ почув, що трагедія Гончого Броду так само, як і Волинська трагедія загалом є болісним і повчальним історичним уроком для двох народів - українського та польського», - розпочав свій спіч Президент України.

«У Гончий Брід я приїхав одразу ж після відкриття пам'ятника українським жертвам в Сагрині на Холмщині. Цього візиту українського президента Холмщина чекала багато років - це дуже символічно і знаково, що ми шануємо і пам'ятаємо кожного вбитого. Два наших народи український і польський об'єднані спільним минулим, і теперішній час, коли Україна впевнено крокує в Європу, ми маємо міцні стосунки, які ми зараз збудували і ми маємо спільне європейське майбутнє і сьогодення», - наголосив Петро Порошенко та додав, що спільні трагічні сторінки історії 1943-1944 років мають бути пересторогою.

З його слів, сучасні покоління українців та полякіа не мають права ставити сьогодення і майбутнє в залежність від минулого, адже від цієї суперечки виграє третя строна- той, хто чинить агресію проти нашої країни на Сході. Тож він закликав не дати Росії жодного шансу на перемогу.

Окрім того, Петро Порошенко наголосив, що історією мають науковці, а не політики. Він нагадав, що у Гончому Броді загинули десятки осіб, тому потрібно пам'ятати свою історію, адже такі події відбувалися й у багатьох інших селах.
Своєю чергою, cвідок подій 1943-1944 років Володимир Янко зауважив, що до війни поляки та українці жили в мирі, однак загарбникам вдалося посварити дружні народи, тому через 75 років після тих трагічних подій потрібно жити мирно.
Опісля промов президента та всіх присутніх запросили спільно помолитися за жертв польсько-українського конфлікту.
Помолившись спільно з усіма, Петро Порошенко намагався покинути територію, однак кожен хотів мати фото з Президентом і він не міг відмовити.

Частина людей навіть затягнули «Волинь моя», тож Петро Порошенко покидав Волинь під співи волинян.
ЧИТАТИ ЩЕ:НА ВОЛИНІ ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄР ВШАНУВАВ ЖЕРТВ ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО КОНФЛІКТУ

Зазначимо, що раніше була інформація про те, що Президент Петро Порошенко здійснить поїздку до польського селища Сагринь, а польський президент Анджей Дуда відвідає цього ж дня Волинь, де планує відвідати на Волині декілька об’єктів, пов’язаних з україно-польською історією.

Так, президент Польщі Анджей Дуда сьогодні вранці взяв участь у жалобній месі в костелі святих Петра і Павла у Луцьку. Після цього він побував у селищі Олика, де відвідав костел та помолився на польському цвинтарі за жертв Волинської трагедії, загиблих 75 років тому. Після Після молитви він звернувся до людей та закликав не забувати ті страшні події, аби такого більше на повторилося.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПРЕЗИДЕНТИ ПОЛЬЩІ І УКРАЇНИ – НА ВОЛИНІ. ТРАНСЛЯЦІЯ

Довідково. У селі Гончий Брід встановлено пам'ятник 58-ми українцям, які стали жертвами польсько-українського конфлікту 1943—1944 років. Пам'ятний знак освячено священиками Української православної церкви. За свідченнями очевидців, всього у селі Гончий Брід поляки вбили 73 особи, серед яких були мешканці інших населених пунктів.

Фото Олександр Зелінський
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Водовоз Показати IP 8 Липня 2018 19:21
Частына это массовка затянула!!!На колени он падла встать должен а не на ветрушке прилетело тело!!!цензура даже коммент отправить проблема
скептик до Водовоз Показати IP 8 Липня 2018 20:37
перед тобою на коліна стати, чи що ?
123 Показати IP 8 Липня 2018 21:40
Навіть бувший голова братства ОУН- УПА Кушнір був там і В'ятрович ,з їх виразу обличчя явно є в них якісь зауваження , а що піпл - хліба та видовищ , одного гелікоптера-гвинтокрила - вертольота вистачило щоб його підкорити , якби роздавали якусь халявну кашу з одного виликого баняка лопатою то то взагалі був би восторг вище усіх меж
777 Показати IP 8 Липня 2018 21:54
убогая тусовка
скептик до 777 Показати IP 8 Липня 2018 22:38
на дєнь пабєди була ще убогіша
Луцьк Показати IP 9 Липня 2018 12:50
Ще один Леопольд
Микола Показати IP 12 Липня 2018 11:55
Український погляд на події 1943 року - фільм "ЛУКАВЕ ЛЮДОБУЙСТВО" Незручна правда яку відкинули польські політики. "Геноцид" як виправдання імперської політики Другої Речі Посполитої. Польська колаборація з фашистами про яку не можна говорити. Цифри польських жертв які у десятки разів перевищують реальні. Чому на Волині у 1943-му у двічі більше загинуло українців ніж поляків і чиїм геноцидом були ті події? Чому польська сторона не бажає спільних досліджень? Кому вигідна напруга між поляками та українцями? Які цілі ставить Москва у нагнітанні польсько-українського протистояння? Коли Сейм відмінить ганебний закон про "геноцид" та відкриє дорогу до співпраці у галузі вивчення правдивої історії подій на Волині? Матеріал про презентацію фільму "ЛУКАВЕ ЛЮДОБУЙСТВО" у Києві на сайті ВОЇ - https://voi.com.ua/news/933348/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus