USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині презентували унікальний каталог стародруків

18 Квітня 2016 19:35
Унікальну наукову книгу «Каталог кириличних стародруків у фондах бібліотеки Отців Василіан» презентували на Волині. Про це повідомляє Вголос.

Презентація відбулася сьогодні, 18 квітня, у Володимир-Волинському історичному музеї імені Омеляна Дверницького.

Автором та укладачем книги є науковець, уродженець Володимира-Волинського Станіслав Волощенко.

Рік часу знадобилося вченому, щоб зібрати у єдиний каталог відомості про 69 кириличних стародруків Львівської бібліотеки Отців Василіян при Свято-Онуфріївському монастирі.Їх видали в різні часи та в різних друкарнях.

У каталозі описано книжкові пам’ятки, що вийшли друком в Острозі, Львові, Києві, Почаєві, Уневі, Супраслі, Москві, у видавця Михайла Сльозки та в старообрядницьких друкарнях. Найдавнішими та найціннішими можна назвати два видання друкарні Острозького в Острозі – Біблію, видану Іваном Федоровичем у 1581 році та «Книгу о постничестві» Василія Великого, видану в 1594 році. Представлений у складі збірки «Образ моління повсякденного» (Почаїв, 1781) раніше не фіксували в жодній бібліографії стародруків. Серед описаних раритетів збірки – Євангеліє (Москва, 1703), Псалтир (Київ, 1733), «Чин поставлення єпископа Антонія Ангеловича» (Львів, 1796).

«Коли ви берете стару книгу до рук, ви її не просто розглядаєте, а вивчаєте. Це є ціла наука, адже науковцям цікавий не лише зміст книги, а й її оправа. В Україні є лише два науковця, які вивчають оправу книг, я став третім. Рядки, титульні аркуші та покрайні записи – теж цікаві. Інколи покрайні записи містять цілі детективні сюжети, які розповідають про те як книга мандрувала. Трапляються відомості про погоду, епідемії, про визначні події в тій місцевості, де книга перебувала. Для давніх людей книга була святою та вічною, тому в церковні книги вони вписували важливі для них записи», - зауважив Станіслав Волощенко.

До слова, працювати зі стародруками цікаво і водночас важко. Пан Станіслав розповів, що науковці, коли гортають книги, одягають рукавички, адже стара книга – це цілий окремий світ, котрий впродовж віків ввібрав у себе пилюку. У таких книгах міститься чимало грибків. Крім того, раніше книги та різні документи пересипали дустом і науковці, які з ними працювали, діставали онкохвороби.

Каталог є корисним для роботи істориків та філологів, адже опис стародруків, що міститься в ньому, дозволяє швидко віднайти потрібну для роботи книгу.

У самому Володимир-Волинському музеї є 60 стародруків, але жоден з них не реставрували.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus