USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Чому на Волині досі не почали легально видобувати бурштин

25 Липня 2018 15:32
Приватні фірми активно видобувають бурштин у Рівненській та Житомирській областях, натомість на Волині розпочати легальний видобуток комунальному підприємству ніяк не вдається через штучні перепони з боку правоохоронців та влади. Зі слів голови Волинської облради Ігоря Палиці ситуацію можна змінити, для цього потрібна лише політична воля високопосадовців.

Питання легального видобутку корисних копалин підняли у прямому ефірі у Facebook за участю народного депутата України Олександра Шевченка та голови Волинської облради Ігоря Палиці.

«Щодо бурштину, то ми бачимо велику різницю в господарюванні там, де є комунальні підприємства, і там, де їх немає. Зараз у Житомирській та Рівненській областях приватники на повну видобувають корисні копалини, але там бізнес працює «на чорно» й діляться з ким треба.

На Волині ми пішли іншим шляхом, і депутатами було прийнято рішення, що ми не даємо дозвіл на отримання ліцензії приватним компаніям, а робимо комунальне підприємство, яке належить усій громаді. І ми сказали інвесторам: приходьте, у нас не буде ніяких помп з палатками, лише промисловий видобуток під екологічним контролем з повною рекультивацією територій. Але зараз комунальне підприємство в судах, нам ніхто не дає видобувати, бо всі сказали «Ні». Мабуть, комусь не цікаво, щоб на Волині усе було прозоро, щоб платили податки та багатіли громади.

Адже, працюючи з комунальним підприємством, усе буде обліковуватися, і 50% від того, що ти заробив, віддав на громаду, а інше лишив собі. Бо має багатіти народ, а не певні умільці. І це все можна вирішити за секунду, аби було бажання. Комунальне підприємство вже отримало ліцензію на бурштин, мідь, торф, ще отримає на газ, нафту», - розповідає Ігор Палиця.

Зауважимо, попри те, що КП «Волиньприродресурсу» не дають приступити до основної роботи з легального видобутку бурштину та інших корисних копалин, підприємство вже сплатило більше 8 мільйонів гривень податків.

Щодо експорту деревини, голова облради наголосив, що не можна нехтувати національними інтересами.

«Багато питань в Україні піднімається і щодо рубки лісу. Я вважаю, якщо у нас є внутрішні виробники, які виготовляють меблі й те, що потрібно Україні - то давайте заявки на сировину й отримуйте її. А вивозити своє за кордон не можна. Бо з таким підходом хтось захоче наш чорнозем вагонами вивозити чи прісну воду у цистернах. Так можна і все віддати», - наголосив Ігор Палиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123! Показати IP 25 Липня 2018 15:55
Да зачекайте ви. Нехай полішуки перевернуть все Полісся верх ногами, потім ці ж полішуки почнуть вити про екологічне лихо (яке самі ж зробили), потім що їх обманули і то не вони винні, а держава і влада, а вони святі ...
ААААА до 123! Показати IP 25 Липня 2018 21:53
Так самі і гальмуєте це питання бо кришуєте, а дядю Васю не пускаєте з його комунальним підприємством.
Вася Показати IP 25 Липня 2018 17:01
Тому що це зачіпає інтереси людей, які давно і успішно нелегально видобувають бурштин, і не тільки їх. Може ви думаєте, що ці "атракциони нєслиханной щєдрості" перед виборами всі ці "поважні мужі" з свого карману тільки спонсорують? Ага, щас, розщедряться. Тут і в нагоді стають гроші, які "наверх" передають копачі, лісники, даїшники, митники (і далі по списку). Чекайте 2019, коли вам трохи з цього всього бабла кинуть назад, о шановні представники народу-джерела влади)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus