USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

На Волині провели польський фестиваль художнього кіно

27 Серпня 2021 23:10
26 серпня у Володимирі відбувся фестиваль польського кіно «Ночі і дні». Фестиваль присвятили огляду творчості режисеру Єжи Антчаку, уродженцю Володимира, який є номінантом на премію «Оскар».

Про це повідомляє Буг.

На відкриття фестивалю завітали Генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Славомір Місяк, міський голова Володимира Ігор Пальонка, гості з Польщі та жителі Володимира.
У рамках фестивалю народний аматорський театр «Різнобарв’я» зняв фільм «Кав’ярня на Фарній».
Для гостей провели екскурсію місцями дитинства режисера, адже він покинув місто в дитячому віці. Художник з Луцька Влад Холодний створив авторський плакат до фільму «Ночі і дні».
На фестивалі відбувся показ кінострічки «Ночі і дні». 1976-го року фільм був номінований на премію «Оскар» в категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».

Від імені режисера гостям роздавали імбирні пряники та цукрові льодяники, які він дуже любив в дитинстві, а ще запустили в зал повітряні кульки.

Під час відеозв’язку з Єжи Антчаком йому заспівали українських пісень, які його розчулили. Режисер згадував, що цих пісень співала покоївка, і вони запали йому в душу з дитинства.
Також розповіли про екскурсію – її записали на відео, та передадуть режисеру.

Єжи Антчак сказав, що дуже хотів приїхати до Володимира, але, на жаль, не зміг. Поділився, що був дуже радий побачити своє рідне місто через 84 роки хоча б онлайн. Пригадав і дитинство на дачі в селі Верба та прогулянки в казармах 23-го полку і костелу біля синагоги (тепер собор Різдва Христового).

Режисер зізнався, що його рідне місто Володимир зробило великий вплив на становлення його особистості як режисера. Також зазначив, що Володимир завжди у його серці, де б він не перебував.

Організовали дійство Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку, Володимир-Волинська міська територіальна громада, «Дискусійний кіноклуб «Плеограф», Товариство транскордонної інтеграції «Єднає нас Буг». Партнери – кіноклуб AngarCinema та ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль».
Як ми писали, фільми визначного режисера Єжи Антчака, уродженця Володимира-Волинського, покажуть в рамках польського фестивалю художніх фільмів «Ночі і дні».

Довідково


Єжи Антчак – режисер, продюсер, сценарист та актор народився 25-го грудня 1929-го року у Володимирі. Між Першою і Другою Світовими війнами він навчався у колишній червоній першій школі. Антчак провів у Володимирі перші десять років свого життя. Цей період він згадує, як один із найпрекрасніших періодів життя.

Наприкінці жовтня родина виїхала до Ченстохови, а потім оселилася в селі Рендзіни (нині в Сілезькому воєводстві). Після війни закінчив гімназію в Ополі та ліцей у Люблінці.

1953-го року закінчив Вищу державну театральну школу ім. Леона Шиллера (попередницю Кіношколи в Лодзі). 1957-го року був директором театру «7,15» в Лодзі, 1959-го року – головним режисером телевізійного центру в Лодзі. У 1958-го року за його ініціативи і під його керівництвом на телебаченні створили Популярний театр, який здобув величезний успіх у глядачів. Тоді Єжи Антчак остаточно розпрощався з акторством і повністю присвятив себе режисурі.

Від 1963-го року був головним режисер Варшавського телевізійного центру. В 1963–1975-х роках – головний режисер Театру телебачення.

Від 1979-го року проживає в США з дружиною Ядвігою Баранською. 1976-го року фільм «Ночі і дні» отримав Срібного ведмедя за найкращу жіночу роль на Берлінському кінофестивалі, яку зіграла Ядвіга Баранська. Тепер Антчак працює викладачем в Каліфорнійському університеті.

Від початку 1990-х тимчасово перебував у Польщі, знімаючи два фільми. Єжи Антчак написав дві біографічні книги – «Ночі і дні мого життя» та «Як я їх любив», в яких описує своє дитинство на Волині.

2006 року стрічка «Шопен. Бажання любові» здобула платину на найстарішому фестивалі незалежного кіно та третьому за престижністю фестивалі в Північній Америці – WorldFest Houston Film Festival.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
99 Показати IP 28 Серпня 2021 12:33
Пропагуйте і надалі польську культуру, вони цього хочуть. Наші землі для них, то Польща. Вони все роблять щоб землі, які на даний час українські, забрати собі. Навчання українців в Польщі, карти поляка, 30 кілометрові зони і тд, це не тому, що Польща нас так люблять, а тому що цілеспрямовано ведуть свою політику, щоб без війни забрати землі, які вони вважають своїми. Тому рекламуйте далі Польщу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus