USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

На Волині створять центри громадського здоров’я

13 Вересня 2016 11:06
У рамках реорганізації системи охорони здоров’я та Держсанепідслужби формують нову структуру громадського здоров’я, до якої увійдуть лабораторні центри.

Про це йшлося під час оперативної наради в голови Волинської облдержадміністрації 12 вересня.

Як зазначила директор державної установи «Волинський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» Наталія Янко, система охорони здоров’я, як і сама санепідслужба вже впродовж декількох років перебувають у стадії реформування та реорганізації. Враховуючи європейський досвід, Міністерство охорони здоров’я формує нову структуру громадського здоров’я, до якої увійдуть і територіальні лабораторні центри. З її слів, це - європейський досвід, де акцент ставлять на профілактику, адже сьогодні лікування переважає над профілактикою, тому створення системи громадського здоров’я є вкрай необхідною. Лише за декілька років можна буде економічно оцінити здійснену роботу щодо профілактики. Тобто, зменшиться кількість захворювань і, відповідно, зменшиться кількість коштів на лікування, оскільки профілактика в десятки разів дешевша, ніж лікування хворих.

Нині лабораторні центри здійснюють державну політику у сфері епідблагополуччя населення, проводять облік інфекційних та неінфекційних захворювань, розслідування спалахів, прогноз та здійснюють профілактичні заходи. Це і буде основною функцією новостворених центрів громадського здоров’я.

Нагадаємо, що на Волині підвищився рівень поширення інфекційних захворювань. Так, протягом літнього періоду інфекційними хворобами захворіли майже 14 тисяч населення області, підвищення інфекційної захворюваності в області становить 15%. Водночас фіксують нестійку ситуацію з гепатитом А, який в основному вражає дітей шкільного віку. Захворюваність реєструють в Горохівському, Луцькому, Маневицькому, Шацькому районах та Нововолинську. Попри те, що розповсюдженню вірусного гепатиту А сприяє неякісна питна вода, понад 40% шкіл до нового навчального року не провели лабораторних досліджень якості питної води, що постачається в ці заклади.

Окрім цього, незважаючи на рекомендації Держасанепідслужби, не здійснили дератизацію у селищі, де вперше за останні 20 років на Волині зафіксували летальний випадок внаслідок лептоспірозу. Відзначають і погіршення ситуації з поширенням сказу, а також випадки хвороби Лайма та кліщового енцефаліту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Virji Показати IP 13 Вересня 2016 11:37
Шановна Янко,а ви стикалися з структурами громадських закладів ожорони здоров'я в Європі? (Платне ні)От коли попробуєте на собі тоді пропонуйте волинянам. Або хочаб взнайте думку пересічних європейців . Нам українцям ,медиків, які здобули освіту до 2000 року на руках носити треба. A решта всі "європейського" рівня

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus