USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині 9 травня відзначатимуть як День пам'яті жертв ІІ світової війни

2 Квітня 2015 21:20
Аби відновити історичну справедливість, обранці громади Волині ухвалили відзначення на території області 8-9 травня Днів пам’яті жертв Другої світової війни. Своїм рішенням вони зобов’язали губернатора до дій.

Про це йшлося під час 34 сесії Волинської обласної ради сьогодні, 2-го квітня.

Пояснив необхідність такого рішення перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик. «Прошу підтримати цю ініціативу, адже така європейська традиція у формулі українських реалій», сказав він.

Більшість віддала свої голоси на підтримку - 45 депутатів; троє утрималися й троє не голосували за це.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що згідно із Проектом рішення «Про відзначення на території Волинської області 8-9 травня днів пам’яті жертв Другої світової війни», губернатору рекомендують забезпечити відзначення на території області 8-9 травня Днів пам’яті жертв Другої світової війни, надати їм статус заходів загальнообласного значення.

Окрім того, голові Волинської облдержадміністрації Володимиру Гунчику рекомендують доручити керівникам відповідних виконавчих органів проведення виховних годин, тематичних виставок, культурно-мистецьких акцій із висвітлення повної та об’єктивної історії збройного національно-визвольного руху українців у 40-50-х роках ХХ століття у загальноосвітніх навчальних закладах, бібліотечних закладах, закладах культури області. Крім того, організувати заходи із висвітлення повної та об’єктивної історії збройного національно-визвольного руху українців у 40-50-их роках ХХ століття.

Відповідно до Проекту рішення, губернаторові пропонують звернутися до ієрархів та священнослужителів Церков усіх конфесій Волинської області з проханням відслужити 8 і 9 травня молебні за українців, які стали жертвами Другої світової війни, німецько-нацистського та російсько-комуністичного окупаційних режимів, усіх загиблих за волю та незалежність України, Героїв Небесної Сотні, військовослужбовців, які полягли, захищаючи українську землю від російського агресора на сході та півдні України.

Для надання заходам більшої проєвропейської тональності органам місцевого самоврядування рекомендується також запросити на відзначення Днів пам’яті жертв Другої світової війни делегації з міст-побратимів Волинської області з числа країн ЄС, Грузії та Молдови (які разом із Україною проходять процес асоціації з СЄ).

Підготували депутати, зокрема, й звернення до волинян: «У Росії, а під її впливом подекуди й в Україні, прикриваючись показним вшануванням ветеранів війни, цинічно відбілюють більшовицькі злочини та возвеличують Сталіна, а парадними маршами на 9 травня маскують ідеологію новітньої російської вищості та реваншизму. Фактично здійснюється зухвала ідеологічна агресія, спершу малопомітна, але від того не менш небезпечна, бо це – атака на свідомість молодого покоління українців, яких намагаються інфікувати сконструйованими міфами, імперськими стереотипами меншовартості, і таким чином спробувати зберегти контроль на Україною. Згадуючи Другу світову, поминаючи її жертви, вшановуючи учасників, ми повинні рішуче засудити провокаторів і спекулянтів від історії, тих, хто влаштовує ганебні шабаші на могилах жертв війни, возвеличуючи більшовизм і Сталіна. Україна, яка зазнала чи не найбільших втрат у цій війні, ніколи не погодиться на героїзацію кривавих диктаторів, ніколи не сприйме повернення тоталітарних символів.

Вшановуючи пам'ять усіх, хто поліг у смертельних битвах на полях Другої світової, тих, хто повернувся живим з пекла війни, тих, чиє життя забрали або покалічили тоталітарні режими, Україна має так будувати свою внутрішню та зовнішню політику, щоб не дати новому імперіалізму та тоталітаризму жодного шансу».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus