USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині від поліомієліту щеплені лише 77% дітей до року

1 Лютого 2022 16:41
У рамках першого етапу реагування на спалах поліомієліту на Волині планують щепити близько шести тисяч дітей.

Про це повідомила завідувачка відділу дослідження біологічних факторів Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Хомутінкіна під час брифінгу Волинської ОДА щодо реагування на спалах поліомієліту в Україні.

Вона нагадала, що з 1 лютого почалась національна кампанія щеплення від поліомієліту. У 2021 році було виявлено два випадки поліомієліту. Під час епідрозслідування виявили ще 19 носіїв цього захворювання.

Читати ще: На Закарпатті поліомієліт підтвердили у п'ятьох невакцинованих дітей. Одна дівчинка паралізована

Згідно з даними статистики, кожна третя дитина в Україні невакцинована від поліомієліту і незахищена. Медики нагадують: станом на сьогодні ліків від поліомієліту в світі не існує, єдиний захист – вакцинація.

«Якщо дитина не вакцинована або вакцинована з порушенням календаря, вона має ризик отримати параліч. І якщо хтось вважає, що два випадки це мало, то хочу наголосити: на прикладі ковіду ми побачили, як швидко поширюються такі хвороби. Основна причина цієї ситуації – низький рівень охоплення вакцинацією. І Волинь має низькі показники. До року щеплені лише 77% діток. Сьогодні є вакцина, достатня кількість медичних працівників, які можуть надати такі медичні послуги», - пояснює представниця обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Читати ще: В Україні підтвердили ще один випадок поліомієліту у маленької дитини

Валентина Хомутінкіна зауважила, що Центр громадського здоров’я розробив план реагування, в якому передбачені два етапи. Перший етап розпочався 1 лютого і триватиме три тижні. За цей час будуть щеплені діти від 6 місяців до 6 років, які не отримали щеплень або були щеплені з порушенням календаря. На Волині сподіваються щепити близько шести тисяч діток. Щеплення отримуватимуть інактивованою вакциною, яка містить знешкоджені віруси поліомієліту.

Навесні стартує другий етап - тоді дітям даватимуть вакцину оральну, щоб припинити передачу захворювання.

Загалом, нагадує Валентина Хомутінкіна, діти мають отримати шість щеплень від поліомієліту: у два місяці, чотири місяці, шість місяців, 18 місяців, а також у шість та 14 років. Тож вона закликала батьків переглянути календар щеплень і з’ясувати, чи діти отримали всі щеплення.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що лабораторія ВООЗ підтвердила поліомієліт у 2-річного хлопчика з Закарпаття. Симптоми хвороби з’явилися 13 грудня 2021 року, поки малюка лікували від іншого недугу у Львові. 24 грудня хлопчик уже мав ознаки млявого нижнього парапарезу (неврологічний синдром, що вражає дві кінцівки). За словами матері, дитина не була щеплена через відмову батьків і не контактувала з дітьми, які нещодавно отримали щеплення.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus