USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині з перевізниками працюють методом «переконання та благання»

3 Лютого 2016 18:51
Мешканці сіл нарікають на незадовільне курсування рейсових автобусів, але проблему не можуть вирішити ані місцеві владці, ані депутати Верховної Ради.

Про це йшлося під час брифінгу нардепа Ігоря Гузя 28 січня у рамках прес-туру волинських журналістів до Верховної Ради.

Увагу нардепа звернули на проблему пасажирських перевезень між селами на Волині. Місцеві мешканці не можуть добитися правди, адже у районних радах їм відповідають, що це не повноваження рад. Зокрема, у Володимир-Волинському районі мешканці села Селець нарікають на відсутність першого рейсу, тож їм доводиться проходити пішки три кілометри, аби потрапити на роботу чи навчання. Після звернення до нардепа з’ясувалося, що рейси існують на папері, а де-факто їх немає.

Відповідаючи на питання щодо катастрофічної ситуації з курсуванням транспорту в сільській місцевості, нардеп Ігор Гузь зазначив, що говорити про питання сполучення між селами і районними центрами може годинами. З його слів, серед понад 70 сільрад його виборчого округу кожне друге село має проблеми зі сполученням: там, де автобус ходить тричі на день, люди хочуть, щоб ходив чотири рази, а в чималу кількість сіл автобус не ходить взагалі. Це пояснюється доволі просто: за курсу долара у 8 гривень, коли влада діяла жорсткіше, було більш вигідно здійснювати подібні перевезення, оскільки вартість палива та амортизації залежить від валютного курсу.

Колишній голова ОДА Борис Клімчук застосовував жорсткий механізм, коли викликав до себе перевізника та казав «ти будеш обслуговувати 5 хороших маршрутів, але зобов’язаний обслуговувати і 3 погані» і це діяло, перевізники обслуговували навіть фінансово непривабливі маршрути. Нині таких методів не застосовують.
Він розповів, що мешканці сіл просили його зобов’язати перевізника їздити в їхні населені пункти. Водночас, нардеп не може зобов’язати перевізника, приватного підприємця, який бере участь в конкурсі на перевезення за власним бажанням. Тобто, маршрути є на папері, але якщо перевізник відмовляється перевозити пасажирів, вирішивши відправляти свої автобуси з сигаретами і горілкою, наприклад, в польське місто Грубешув, щодо нього не можна застосувати жодних санкцій. Ані районна рада, ані обласна рада чи нардепи не мають повноважень з пошуку перевізників. Зі слів депутата, люди цього не розуміють, думаючи, що посадовець може керувати перевізниками.

Отже, їх доводиться шукати методом «переконання та благання». Проблема, мовляв, сягає загальноукраїнського масштабу. Вона пов’язана з тим, що люди стали їздити менше, дороги жахливі, тож автобуси швидко розбиваються. До того ж, перевізники стали заробляти менше, тому частіше відмовляються від невигідних маршрутів. Як приклад вирішення проблеми – в об’єднаній територіальній громади міста Устилуг планують створити власне комунальне міні-АТП, яке обслуговуватиме понад 20 сіл.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Дядько Показати IP 4 Лютого 2016 00:12
Гюзику з тебе такий депутат, як з мене балерина. Подай у відставку, перестань нервувати людей. Те , що ти тріпло, годинами здатне белькотати про все на світі, ми і так вже давно знаємо, а в житті не здатне і цвяха забити, хіба що для піару, а про якісь управлінські і депутатські функції, делеговані тобі людьми, годі й говорити. Йду краще в психлікарню, може там тобі допоможуть впоратися з твоїми владними комплексами.
Ігорко прийшов вкрав Показати IP 4 Лютого 2016 01:44
Напиши про себе цю правду на білбордах наших міст

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus