USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині закрили 40 шкіл

11 Жовтня 2016 16:28
64 загальноосвітні навчальні заклади реорганізували на Волині.

Таку інформацію надала Волинська обласна державна адміністрація на депутатський запит голови фракції «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» у Волинській обласній раді Вячеслава Рубльова, - повідомляють у прес-службі волинського УКРОПу.

Зокрема, за станом на кінець вересня цього року, в області реорганізували 64 загальноосвітні навчальні заклади. З них: закрили – 10 шкіл І ступеня, призупинили діяльність – 26-ти ЗОШ І ступеня та чотирьох ЗОШ І-ІІ ступенів, реорганізували шляхом пониження ступеня двох ЗОШ І-ІІІ ступенів та трьох ЗОШ І-ІІ ступенів, створили 4 опорні школи, в складі яких 15 філій.

Найбільше шкіл закрили у Рожищенському (6), Горохівському (5) та Турійському районах (4).

Зауважимо, що депутати від УКРОПу всіх рівнів рад не дозволили оптимізувати шляхом закриття 12 шкіл на Волині. Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді проект закону №5154, яким пропонується скасувати обмеження на фінансування загальноосвітніх навчальних закладів за рахунок освітньої субвенції.

Проект закону внесений до парламенту за підписами народних депутатів Тараса Батенка, Ірина Констанкевич, Віктора Шевченка, Олександра Дубініна, Віталія Купрія, Валентина Дідича та Олександра Шевченка. Обґрунтовуючи необхідність ухвалення проекту закону, депутати наголошують, що припинення з 1 вересня цього року фінансування малокомплектних середніх шкіл (з кількістю учнів менше 25-ти) за рахунок освітньої субвенції порушує гарантоване Конституцією України право на освіту дітей, що проживають у сільській місцевості. Згідно з даними, 65% шкіл в Україні – це сільські школи, в яких навчається третина маленьких українців.

З метою збереження шкіл 3 загальноосвітні навчальні заклади на Волині перевели на фінансування з районних бюджетів. Це ЗОШ І-ІІ ступенів у селі Мислини (23 учні, Горохівський район, школа села Щитинська Воля (19 учнів, Ратнівський район) та школа села Луків (17 учнів, Рожищенський район).

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини раніше, зі 147 малокомплектних шкіл в області цього року запланували закрити сотню навчальних закладів. Додамо, що минулоріч в області закрили 21 таку школу.

Натомість у деяких районах Волині люди виступили проти таких дій. Зокрема, на знак протесту проти закриття малокомплектних шкіл та переведення дітей на індивідуальну форму навчання у вересні на Любомльщині люди перекрили міжнародну трасу Київ-Ковель-Ягодин. Разом з тим, раніше повідомлялося, що за день до початку нового навчального року у відділі освіти Володимир-Волинської РДА вирішили перевести на індивідуальне навчання декілька класів Дігтівської початкової школи. Натомість батьки учнів не згідні з таким рішенням. Відтак, вони вирішили писати звернення до керівництва Міносвіти та Верховної Ради з вимогою переглянути Положення про індивідуальну форму навчання.

Крім того, у селах Маневицького, Любешівського та Камінь-Каширського району склалася аналогічна ситуація. Там вчителів змушують ходити додому до учнів, оскільки функціонування класів з кількістю до 5 учнів не передбачене. Відтак, учні опиняються поза школою. Також їм відмовляють у безкоштовному харчуванні, незважаючи на те, що вони проживають на територіях, які потерпіли від аварії на ЧАЕС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Бі Показати IP 11 Жовтня 2016 17:14
Колись дитячі садочки закривали. А тепер...
виборець округ "№23 Показати IP 11 Жовтня 2016 18:59
депутати УКРОПу- навчайте своіх дітей в малокомплектних школах,А НЕ В ПРЕСТИЖНИХ ГІМНАЗІЯХ!
хто Показати IP 12 Жовтня 2016 12:52
бачив ті зекономлені гроші ,ау де ви

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus