USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волинській митниці розповіли, чи встигнуть всі охочі безкоштовно розмитнити авто

27 Червня 2022 18:31
На митному пропуску «Устилуг» нині черга з 1500 автівок, які хочуть в’їхати на територію України. Чи встигнуть їхні власники скористатися пільгами з розмитнення, пояснили у Волинській митниці.

Як зазначила у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини речниця Волинської митниці Валентина Черниш, наразі складно сказати, чи всі, хто нині стоїть у черзі на кордоні, встигнуть скористатися пільговим розмитненням. Теоретично, каже вона, у власників авто є всі шанси встигнути «застрибнути у останній вагон», адже наразі ухвалений закон ще не набув чинності.

«Є законопроект 7418, відповідно до картки, яка розміщена на офіційному сайті Верховної Ради, він підписаний головою ВРУ і скерований на підпис Президенту України. Процедура така: якщо президент підпише, після того текст мають надрукувати в Голосі України, і якщо він надрукується, він стає чинним з наступного дня після публікації. Теоретично, якщо Президент встигне його підписати, закон встигнуть надрукувати, то в тексті закону вказано, що він вступає у силу з 1 липня. Цілком можливо, що всі ці процедури будуть зроблені, тоді 1 липня пільга буде відмінена. Якщо ж президент не підпише, чи підпише з зауваженнями, чи не встигнуть оприлюднити, то 1 липня ще пільги будуть», – пояснила вона.

Читати ще: У черзі на в'їзд через волинські пункти пропуску – понад тисяча авто

Наразі, зауважила вона, на митному пункті пропуску «Устилуг» у черзі стоять близько півтори тисячі автомобілів, які чекають на перетин кордону.

«Людині треба постояти в черзі, щоб перетнути кордон, швидко доїхати до внутрішнього терміналу, там постояти в черзі і власне оформитися. Якщо в нас сьогодні на Устилузі черга – 1500 транспортних засобів, які хочуть в’їхати, то це приблизно три доби очікування, до 30 чи 29 числа. Згідно з законом, власники мають 5 діб на доставку. Якщо чекатимуть 5 діб, то точно не встигнуть. Якщо ж власники швидко поїдуть на оформлення, зразу заїдуть в термінал, наприклад у Володимир чи Ковель, де працюють цілодобово, то можуть встигнути. Ми, зі свого боку, робимо все, щоб забезпечити більшу пропускну спроможність і пропустити більшу кількість, щоб ці автомобілі змогли перетнути кордон. Ті, хто перетне сьогодні, – ще встигне», – зазначила вона.

Нагадаємо, 5 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 2142, згідно з яким на час воєнного стану звільняються від мита та ПДВ усі імпортні товари, включно з автомобілями. Згідно із законом про так зване нульове розмитнення автомобілів, на період дії воєнного стану громадяни України звільняються від сплати мита, ПДВ та акцизу.

Але уже у червні народні депутати ухвалили законопроект 7418, відповідно до якого мають бути повернені мита та оподаткування ПДВ на імпортні товари та розмитнення авто з 1 липня 2022 року. Щоб встигнути скористатися пільгою, власники авто, придбаних за кордоном нині змушені по кілька днів стояти у чималій черзі. Зі слів очевидців, там уже трапляються бійки, є спроби пошкодження коліс авто, дехто намагається проскочити без черги.

З 27 червня в пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ» запровадили оформлення лише вантажних транспортних засобів. Водночас транспортні засоби з повною масою до 7,5 т та легковий транспорт перенаправляють в інші пункти пропуску. Величезна черга наразі на пункті пропуску «Устилуг», днями там сталася масштабна ДТП: у чергу автомобілів, які чекали на перетин кордону врізалось авто і пошкодило ще три автомобілі.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Вал Показати IP 27 Червня 2022 20:33
Кожен єврокорч це мінімум 500 грн на лапу митнику, Україна і корупція - навіки
Міщанка Показати IP 27 Червня 2022 21:17
Не гарно так робити державі, заспокоїли що до кінця воєнного стану а тоді почались жмурки найду нене найду, зробіть виключення на дешеві машини і все
Невідомий Показати IP 27 Червня 2022 21:38
Стоїмо на кордоні Зосин - Устилуг третю добу, черга перевищує 3000 авто. Цікаво звідки взяли інформацію що на кордоні 1500 авто?
Іван до Невідомий Показати IP 28 Червня 2022 08:48
то це скільки кілометрів черга!!!
Семен гетипнуев Показати IP 27 Червня 2022 23:31
Не будет корупции,не эх блондинки штиль
Микола Показати IP 28 Червня 2022 19:55
Як закони про антикорупційний суд тощо, то тягнуть місяцями чи навіть роками. А як "взути" простого українця - то трах-бах, за 10 днів усе готово і х... вам, а не дешевше авто. Коли ж та держава повернеться фейсом, а не дупою, до простих людей!? У тих чергах не лише бариги (бо закон був недолугий), а й прості громадяни, які змушені варитися-маринуватися на трасі. Вже навіть були випадки смертей, бо там є люди, кому за 60 років. І все через те, що вони, на думку окремих недополітиків (прихвостнів олігархів), насмілилися замахнутися на розкіш - євробляху!!!
Всім кого душить жаб Показати IP 29 Червня 2022 14:39
Для чого закон відміняти? Майже всі машини , які їдуть показують реальну вартіть і тому при реєстрації цих авто ідуть суттєві платежі в бюджет , плюс сертфікат. А для всіх , хто там «квакає», що бариги наживаються, то хай дадуть відповідь , як люди , які втратили чи не втратили автомобіль, мають поїхати закордон , знайти , перевірити, пригати, оформити… ці авто ,чи можливо цю роботу з вас писак хтось буде робити безкоштовно? Ну завозять люди авто без мита , вони що крадуть гроші у вас , ні за свої і собі везуть машини, то звідки така зависть до тих хто заробив на тій машині чи просто пригнав собі без мита? Говорите про орків, а самі як ті орки …
Андрій Показати IP 29 Червня 2022 14:49
1500 автівок? Де речниця Волинської митниці бере таку інформацію? Я стою четверту добу , маю номер в черзі 2292 , за мною, більше тисячі авто!!!... Попереду 7900 метрів черги!!! За ніч Волинська митниця спромоглася пропустити аж 20 автівок, черга майже недвигається! Ви просто хуже фашистів, ви тримаєте свій народ на спеці сутками і робите все можливе, щоб люди не змогли розмитнити своє авто.... В часі коли іде війна, митники нахабно використовують своє службове становище для власного збагачення затягуючи процес оформлення так, щоб люди їм несли гроші... їм байдуже, що в черзі стоять люди по шість Діб!!! Це знущання з власного народу!!! .....
ЗСУ Показати IP 29 Червня 2022 15:44
В той час, як частина українців боронить батьківщину зі зброєю в руках, інша частина наче подуріла з тими машинами. Люди! Схаменіться! Прийде до вас москаль, повбиває та згвалтує рідних, покраде ваше майно, спалить ваше житло, подавить своїми танками ваші новокуплені машини - ось тоді заживете. Чому нам має ктось допомагати, коли українці під час війни думають не про захист власної країни, а про дешеві машини.
Василь до ЗСУ Показати IP 29 Червня 2022 16:53
Тому що держава , в особі тих хто нею керував « жарила» як тільки могла тих українців 30 років , тому і люди хочуть хоч щось для себе раз в житті без нереальних податків придбати і не вам їх судити.
Василь Показати IP 29 Червня 2022 19:18
Стою шосту добу на Устілуг. Починав з черги в 15 км, на третій день черга виросла до 30 км, а зараз, кажуть, ще добавилось. Спека +33, асфальт на табло показує +50. Найближчий магазин від кордону десь кілометрів з 10. Покинути чергу опасно, можуть не впустити. Треба зняти відео колейки з своєю машиною з чітко видимим номером. Тоді можна і в магазин. Безмежно вдячний польській стороні ща організацію безкоштовних сердельок на грілі, каву, чай ну і звісно за біотуалети, які стоять вздовш дороги так кілометрів з 10. А дальше все як у нас- лісок, поле. Правда дівчата залишають мітки, салфетеи після себе. Це орінтир і не так небезпечно, як при заходженні в лісок, де вже мітки більш серйозні. Ось тпке воно безкоштовне розмитнення

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus