USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волинській митниці розповіли про типові схеми обману держави

22 Червня 2015 22:54
Митниця завжди була «притчею во язицех», коли будь-яку владу звинувачували в корумпованості. Воно й не дивно, адже це одна з держслужб, яка щодня адмініструє мільйонні податки. Тож охочих заробити на митниці завжди знаходилося немало, адже спокуса надто велика. І такі охочі відшукувалися по обидві сторони барикад: як серед самих держслужбовців, так і серед тих, з кого ці податки стягуються. Іноді сторони домовлялися про те, що на порушення можна подивитися крізь пальці. А іноді навіть в цьому не було потреби, бо, виявляється, є чимало способів обдурити державу і ні з ким не ділитися.

Саме про низку схем, як мінімізувати податки, і таким чином обманути державу, йшлося під час прес-конференції виконувача обов’язків начальника Волинської митниці Андрія Андрейківа 19 червня.

Схема перша: подрібнити партію товару

Згідно з чинним митним кодексом, товари, які ввозяться в Україну на суму менше 500 євро і вагою менше 50 кілограмів, не є об’єктом оподаткування.

Тому нині на митницях поширений спосіб нелегального ввозу товарів, коли великі партії подрібнюються, аби не платити податки, розповів Андрій Андрейків.
До прикладу, нещодавно в одному автомобілі 2 водії та 9 пасажирів перевозили більше 3 тисяч мобільних телефонів Lenovo та S-TELL і чимало аксесуарів до них (2 тисячі акумуляторів, 618 чохлів), розподіливши між усіма так, щоб вартість товарів на кожного не перевищувала неоподатковуваної суми.

Під час перевірки з’ясувалося, що митним органам Польщі під час виїзду з країни було представлено єдиний документ на всю партію телефонів, виписаний на неіснуючу юридичну особу. А волинським митникам не пред’явили товаросупровідних документів, а задекларували партію, подрібнену на 11 чоловік.
Як повідомив очільник Волинської митниці, партію товару подрібнили на нейтральній смузі. Всі ці товари митники вилучили, а Любомльський суд визнав цих осіб порушниками. Проте згадане рішення Апеляційний суд може скасувати.

Подібна схема ввезення товарів діє на території всієї України. Причому, вона легальна. Адже саме законодавство дозволяє перевозити товарів на 500 євро, хоча середній рівень доходу українців визначений в рази меншим.

В середньому кількість громадян, які перетинають український кордон сягає 90 мільйонів. Якщо порахувати, що кожен з них перевозить товарів на суму 500 євро, то цифри вражають.

Але це не єдиний спосіб ухиляння від сплати податків.

Схема друга. Замість переробки – реалізація

Згідно з чинним законодавством, при оформленні вантажу, який перетинає кордон для того, аби потрапити на переробку, застосовуються податкові пільги. Але не завжди товар, який за документами перевозиться як сировина для переробки , насправді таким є.

До прикладу, на територію Волинської області планували завезти цукру-сирцю на 50 мільйонів гривень. Постачальником сировини виступала англійська фірма, а переробляти мало одне з місцевих підприємств. Але, вивчивши податкову історію підприємства-постачальника, митники з’ясували, що компанія не має ні копійки на рахунку, з якого мала б оплатити послуги переробки сировини.
Тобто цукор насправді призначався аж ніяк не для переробки і мав бути реалізованим на ринку. А державне мито за готовий продукт було сплачене як за сировину для переробки.

Власне, зі слів митників, така схема діє на всіх митницях. Щоб унеможливити подібне, митники мали б перевіряти податкову історію всіх контрагентів договорів. Але часто для цього необхідно робити запити до інших держав, а це і час, і зусилля, і, зрештою, бажання. Бо такий комплексний підхід хоч і не заборонений, але й не закріплений як налагоджений механізм на рівні митного кодексу.

Схема третя. Для поляка прострочене, для українця згодиться

Є ще один спосіб, яким користуються підприємці для обдурювання держави. Стосується це здебільшого продуктів харчування.

Так, підприємці купують в країнах ЄС продукти, які втратили придатність і згідно зі стандартами цих країн вже не годяться для споживання.

Наші ділки підроблюють терміни придатності, заявляють на митниці про те, що продукти швидко псуються, і наполягають на якнайшвидшому розмитненні, аби не вдалося з’ясувати походження товарів.
Так, приміром, на Волинь ввозили майже 20 тонн замороженого сала за підробленими документами.

Схема четверта. Елітні автівки за ціною брухту

Не останнє місце на Волині займає автомобільний бізнес, а точніше – купівля-продаж бувших у вжитку машин з країн ЄС.

У 2010-2014 роках на Волині діяла так звана «кузовна схема»: купувалися автомобілі за кордоном, розбираються на СТО, розукомплектовуються, ввозилися у вигляді запчастин чи брухту в Україну і тут же складалися заново й проходили сертифікацію.

Держава ж не отримувала значних платежів. Адже, згідно зі статистикою, лише за 2012-2014 роки через МПП «Ягодин» були перевезені 6,5 тисяч автомобільних кузовів, які належали автівкам «преміум-класу».
Лише за мінімальними підрахунками державу за цією схемою обдурили на мільйони гривень.

Цікаво, що згідно з представленими документами на митниці, до України кузови везли панамські компанії, які ніколи не виробляли елітні автомобілі. А ось відповіді закордонних колег свідчили, що вивозилися автомобілі з сусідніх країн за документами, оформленими на фізичних осіб.
Коли ж митники проаналізували підприємства, які діяли за цією схемою, то з’ясувалося, що три з них не звітуються про свою діяльність, проти двох відкриті кримінальні провадження за підробку документів і ухиляння від сплати податків, а чотири - на стадії банкрутства.

Схема п’ята. Інвойси та інвестиції

Крім того, з 1 січня волинські митники почали співпрацю з митними органами іноземних держав щодо перевірки суб’єктів, які перевозять товари через українські кордони.

Особливо вразила відповідь естонців. З’ясувалося, що в Естонії низка українців стали співзасновниками підприємств. Згідно з порядком, ці люди мали б подати до Нацбанку документи про те, що вони хочуть інвестувати кошти в економіку іноземних держав. Але виявилося, що таких документів вони не подавали.

Натомість ці компанії мали резидентів в Україні і одна одній пред’являли інвойси – документи, які виписуються продавцем покупцеві при відвантаженні товару в рамках зовнішньоекономічної угоди.
Схема діяла така: українцям, які придбали за кордоном автомобіль, представники цих естонських компаній пропонують за окрему винагороду здешевити митну вартість автомобіля. Для цього й виписувалися інвойси за підробленими документами.

Так, можна було занизити митну вартість автомобіля з 10 тисяч євро до, приміром, трьох тисяч.

Слідче управління фінансових розслідувань у Святошинському районі розпочало кримінальне провадження за частиною 3 статті 212 (ухилення від сплати податків).

Українці спланували і організували злочинну схему переміщення транспортних засобів. В ході оперативних слідчих дій були виявлені печатки, бланки з печатками і підписами та чимало іншої документації.

Натомість нещодавно після таких слідчих дій представники таких компаній почали створювати липові громадські організації та зчиняти галас про корупцію. Причому в подібних компаніях працює немало колишніх працівників органів ДФС.

Схема поломки схеми і кадрові інтриги

Власне, більше трьох місяців тому всі ці матеріали потрапили до керівництва Державної фіскальної служби. Пропонували митники й те, як ці схеми прикрити. Та досі жодних змін до законодавства не ввели і відповідей не надали.

Цікаво, що згадана прес-конференція відбулася в самий розпал кадрових пристрастей навколо призначення очільника Волинської митниці. Адже в області набрала обертів кампанія проти ймовірного призначення на цю посаду колишнього керівника Ягодинської митниці Романа Микитюка, якого звільнили з держслужби після корупційного скандалу, але обвинувачень йому відкрито не пред’являли. Натомість виконувач обов’язків начальника Волинської митниці Андрій Андрейків, якого також свого часу звинувачували в подвійних стандартах і корупційних діях, доволі відверто натякав на те, що нинішнє керівництво ДФС повертає «старі кадри» у владу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
АС0220ВЕ Показати IP 23 Червня 2015 00:59
Оце Андрейків..............що митниця животворящая з людьми робить....
бандеровець Показати IP 23 Червня 2015 06:12
як він почав щебетати як жареним запахло...
123 Показати IP 23 Червня 2015 07:35
Оооо зараз бариги поналітають)
лучанин Показати IP 23 Червня 2015 08:39
ті телефони про які він розказує заїзджали по червоному коредору і були повністю задекларовані. андрєйцев відверто бреше, ніким зеленим коридором їх не завозили. Він намагається обілитись. Напевно вимагав від людей хабар що подешевше розмитинити, але люди не дали, бо все що везли те і задекларували. А через митницю кожен день шастають по зеленному коридору і митники ніби не бачать що буси завалені товарами. але хати в митників стають все більші, в одного в володимері колись янтарний туалєт був. кудат там янику з золотим. Коли товар заходить по зеленому коридору значення не має як його дрібнити по людях, це не вплина на гроші що тре заплатити державі. а вот хабар митнику допоможе зробити суму платежів значно меньшою, а все через те що митник як хоче так і рахує. хоче скаже стільки плати, а за дякую, чуть лі не за безпатно розмитниш.
student Показати IP 23 Червня 2015 08:53
а який дурний буде купувати машину в 3 рази дорожчу? краще розказали б хто скільки бере за ті самі схеми. більше обмежень - більше хабарів
Семен Показати IP 23 Червня 2015 10:25
А фактично, у вартість послуги брокера, вкинути "гонорар" ряду інспекторів ... скільки, там писали перетинає кордон людей
Спиртовоз Показати IP 23 Червня 2015 10:44
Коли вже посадять з повною конфіскацією майна і земель злодія Романа Микитюка?????? Скільки можна жувати цю соплю??????? Якщо про його ще розмови то там непочатий край роботи!!!
НОНА Показати IP 23 Червня 2015 14:09
З приходом Андрейківа на Волинь хабарі на митниці піднялися. Для кого?
Олег Показати IP 23 Червня 2015 17:37
а чому він раніше цього не говорив? тільки зараз? чи дерибаном займався)))
342 Показати IP 23 Червня 2015 21:05
Даже проффесор не зробив для людей менше ніж 500€,а великий т.в.о. Такі пропозиції задвиграє ,хай краще розкаже як через Ягодин таку кількість наркоти везли...Може це випадково?Я не думаю.
Знаю Показати IP 23 Червня 2015 21:21
"...а це і час,і зусилля,і зрештою бажання..." А який фуй контрабандний відділ у тебе робить? Т.в.о-шник всраний.Тільки шепоче і емітує роботу?Да До Микитюка тобі ще рости і рости,він біля себе подонків не збирав,як робив це ти!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus