USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Як виправдовувався начальник Волинської митниці

2 Лютого 2015 18:30
Підприємці, які були присутні під час засідання Громадської ради, звинуватили пана Андрейківа у «подвійних стандартах». Мовляв, з одного боку митники декларують чесність та порядність, зміни до законодавства, а з іншого – неугодних підприємців, які не погоджуються платити хабарі, заносять до «чорних списків», а як помста - процедуру оформлення штучно затягують.

Нагадаємо, Громадська рада при Державній фіскальній службі минулого тижня розглянула роботу Волинської митниці і, зокрема, її керівника Андрія Андрейківа. Власне, це питання вирішили не перетворювати на «балаган» або «зведення рахунків», а розглянути як «звіт митниці».

Так, члени Громадської ради заслухали звіт виконувача обов’язків начальника Волинської митниці Андрія Андрейківа.

Начальник одразу ж почав розповідати: торік Ягодинська (нині Волинська) митниця адмініструвала до держбюджету майже півмільярда гривень, проти 170 мільйонів (як у попередні роки). А на 2015 рік плани збільшуються на 15%. Однак згодом він додав: індикативні показники не 2014 рік не виконані.
Андрейків переконував: раніше митники займалися лише оформленням митних декларацій. Тепер же вони мають вникати в господарську діяльність підприємств, аби розуміти, що таке офшорні компанії, сумнівні кредити. Мовляв, нині з’явилося чимало підприємств-мігрантів або «кочівників»: суб’єктів господарювання, які зареєстровані в інших регіонах країни, однак приїздять оформляти на Волинь, не виключено, для того, щоб знизити митну вартість товарів. Тому часто митне оформлення затягується, оскільки митники мають з’ясувати, чому саме через Волинську митницю йде той чи інший товар.

Виконувач обов’язків начальника митниці не заперечив: підприємці можуть обирати будь-який митний пункт, але якщо приїздять фірми з інших регіонів, то митники мають вивчати господарську діяльність підприємств.

Він зазначив: в області «підвищений рівень криміногенної обстановки». Нині вже зареєстровані 11 повідомлень про кримінальні правопорушення на кордоні. А щоб вирішити спірні питання пропонує здійснити спільне засідання митників. Суб’єктів бізнесу та представників закордонних бізнес-асоціацій.

Однак, підприємці, які були присутні під час засідання Громадської ради, звинуватили пана Андрейківа у «подвійних стандартах». Мовляв, з одного боку митники декларують чесність та порядність, а з іншого – неугодних підприємців, які не погоджуються платити хабарі, заносять до «чорних списків», а як помста - процедуру оформлення штучно затягують.
Нагадаємо, на Волині зріє конфлікт між посадовцями митниці та імпортерами. Невдоволення роботою висловили представники ГО «Всеукраїнська асоціація імпортерів автомототехніки», які вимагали відставки виконувача обов’язків начальника тоді ще Ягодинської митниці Міндоходів (нині – Волинської митниці Державної фіскальної служби) Андрія Андрейківа.

Згодом керівництво Волинської митниці встигло поконфліктувати з підприємством «АвтоВестГруп», яке облаштувало на Волині митний склад і прагне влаштувати й місце доставки із зоною митного оформлення, але на це не отримує дозволу митниці. Потому виник конфлікт між митниками та ТзОВ «Трансгруп ФК». А у ДФС заявили про розкриття схеми незаконного розмитнення автомобілів на Волинській митниці. Мовляв, за окрему плату деякі митники допомагали подешевше розмитнити б/в автомобілі.

ЧИТАТИ ЩЕ: КОРУПЦІЯ НА ВОЛИНСЬКІЙ МИТНИЦІ: КЕРІВНИКУ ЗАГРОЖУЄ ЗВІЛЬНЕННЯ

Поговорив Андрій Андрейків і про корупцію на митниці. Так, з його слів, проти одного працівника відкрите кримінальне провадження, нині триває досудове слідство. Крім того, до близько 40 працівників застосовані дисциплінарні засоби. Мовляв, часто митники звикли ставитися до своїх обов’язків не як до відповідальної роботи, а як до можливості заробляння. «Чомусь кожна мама хоче, щоб її дочка вийшла заміж за митника», - додає керівник митниці.

Власне, переконує начальник, вже винесена ініціатива про те, щоб внести зміни до постанови Кабміну про позачергову атестацію працівників. Аби в комісію з переатестації включали і представників громадськості, а саму переатестацію проводити після надходження 3-х або більше звернень громадян. Крім того, митники ініціюють зміни до постанови про порядок службового розслідування.

На митниці наразі вже здійснили 16 службових розслідувань. Як результат - до головного управління ДФС внесене подання про проведення позапланових перевірок, загальною сумою 3 мільйони гривень. Але виявлені порушення, каже Андрейків, не могли бути без діяльності посадових осіб.


А на питання, як можуть працівники з посадовим окладом 3,5 тисячі гривень знімати квартиру в Ковелі (бо сам з Києва) і приїздити на митницю своїм джипом, начальник митниці відповів наступне: «Щодо працівників, які приїздять з інших регіонів у встановленому порядку: на мою думку, якщо приїздять з іншого регіону туди, де немає сватів і родичів, то вони позбавлені впливів на вчинення нею обов’язків. Потім ці люди будуть ротовані. Але критика небезпідставна. Люди в нас не святі. Однак митна служба адмініструє до держбюджету 50% доходів», - виправдовується він.

Зауважимо, Андрію Андрейківу загрожує звільнення. Принаймні про це заявляють члени антикорупційного комітету Верховної Ради, оскільки той взявся перевіряти діяльність Волинської митниці та її керівника.
Відтак, зважаючи на те, що над питанням працюватиме цілий комітет нардепів, члени громадської ради запропонували здійснити розширене засідання профільної комісії ради разом з членами антикорупційного комітету ВР.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Анонім Показати IP 2 Лютого 2015 18:37
як набридла ця брехлива влада мафії і олігархів
добряк Показати IP 2 Лютого 2015 19:06
всі 100% митників хабарникі подивіться на їх майно машини бізнес.проробившого на митниці три місяці кожного можна смело садити чесних там немає така система.Але є вихід пропоную набрати всіх з ЄС результат всіх порадує
Сара Показати IP 2 Лютого 2015 20:11
Не смешите мои тапочки. Всі знають усі тарифи хабарів від візи до таможні.
Лучанин Показати IP 2 Лютого 2015 20:34
Дивимося уважно на нафталін в президії! Серед них тільки Петро Пилипюк заслуговує на повагу як ефективний менеджер, підприємство якого є активним суб"єктом ЗЕД. Ситуація навколо Андрейківа наштовхує на роздуми - корупціонер чи занадто старався "исполнять приказ"? Думаємо та аналізуємо. Предмет спору - розмитнення транспортних засобів, яке є досить прибутковим питанням в світлі того, що завдяки митним перепонам ТЗ із Європи стає чи не в 2 рази дорожчим на території України після сплати всіх митних платежів... Там де є маржа, там з'являються бариги. Бариг на Волині - складається враження - більше ніж робочих на Кромберзі. Закон - що дишло - якщо ти рівний - виконуєш, а якщо "рівніший" - заробляєш. Андрейківу з Києва сказано - ЗАБЕЗПЕЧИТИ наповнення казни, і, можливо, вказано на лазійки місцевих торгашів. Чоловік зайнявся і нашим баригам стало проблемно - вже не можна за 50 євро на посту порішати митну вартість... аяяяй - німа бабла.. полюбому, нада рішати, а рішимо просто - подінемо Андрейківа та проплатимемо/пролобіюємо свого і буде шоколяд..)) Читаєм і думаєм. Ми ж не вата?! Андрейківу в догонку - хочеш полоМАТЬ її систему? Ініціюй зміни до митних процедур, аби бариги не могли далі таможити бумери за 100500 Євро як стареньку Фронтеру, аби не було можливості везти кузов, а в наступній машині двигун до нього. Виступай за створення єдиної бази митної вартості "авто/рік/пробіг" - це допоможе на першому етапі. І так... - це не просто.. Але можливо! "Лупайте сю скалу"
123 до Лучанин Показати IP 2 Лютого 2015 22:13
Йой. Коротко і по суті--відать когось достала система)
Гонщик до Лучанин Показати IP 3 Лютого 2015 12:33
"авто/рік/пробіг" (50$)+ очі митника так зараз а треба авто/рік/обєм двигуна і офшори і митники без бабла і платежі прозорі
ато Показати IP 2 Лютого 2015 21:41
ви на морду йего посмотрітє
НОНА Показати IP 2 Лютого 2015 21:43
На митниці як і в державі, є порядні люди, є хабарники. Тому не можна всіх на один манер рівняти. Але проти митниці чомусь більше всього кричать ті хто на "конробасі" гроші миє. Кузова соває та папіроси возить. Видно дихалку їм перекрили, а вони і кричать, за державу ні хто не думає. Ось на мій погляд і вся проблема.
коля Показати IP 2 Лютого 2015 22:10
коли проїжаєш через митницю то мусиш дати хабар.не дасиш хабар будуть тримати до останнього, тариф на розмитнення поставлять найвищий(ставка ж плаваюча в них),найдуть легенько 100 зацепок як вжарити на касу.не заплатиш то розмитнися в мінуси.
123 до коля Показати IP 3 Лютого 2015 05:35
якщо вимагають то треба дати ,але запишіть номер купюри та кому дали ,потім позвоніть на пульс, телефон довіри,гарячу лінію,власну безпеку,варіантів безліч,тільки таким методом з ними можна боротися
Микола Показати IP 2 Лютого 2015 23:49
Їхав в середу до Польщі,на кордоні був о 9.00 ДУМАВ ПРОЙШЛА ПЕРЕСМІНКА ШВИДКО ПРОЙДУ,пройшов .Попереду було машин 30,проїхав тільки в 13.40,с*ки- прикордонники зробили другу чергу за бабло пропускаючи 2 знашої колії,20 з іншої,дзвонив на 5 канал ,на 1+1, щоб приїхали подивились на це б***ство не додзвонився.Я б цих тварюк загнав би на фронт і під гради поставивби,в такий час ще щоб таке робилось.
ас до Микола Показати IP 3 Лютого 2015 02:41
це ти про поляків?
Микола до ас Показати IP 3 Лютого 2015 08:52
Про наших ,полякі на такій уйні не заробляють
Про андрійка Показати IP 3 Лютого 2015 01:51
Чому цей Андрійко приїхав сюди знають всі за довгим рубликом! І так само мае поїхати швиденько з відсіля ! Знаю його він думае не про державу я думаю про неї і такі як я а він зазнайко якого прибере президент або губернатор от побачите і вже скоро!!!
У Грузіі Показати IP 3 Лютого 2015 02:26
У Грузії взяли митників з Англії а потім як грузини не змогли іх навчити брати взяточку залишили той план після них своїм то чому одні беруть а інші не хочуть бо бояться за все що можна втратити от і живуть у Англії а ми у жо*і і роблять жо*у андрейківи і шарікови
працівник митниці Показати IP 3 Лютого 2015 05:10
якщо зробпят спільну базу з попяками буде пів порядку , а зараз незмінилося нічого , де власна безпека ,скрізь стоять камеи все видно хто дае, хто бере, перевірте старших змін на виході зпункту пропуску,деспечерів,та прихвостнів які носять пакети,сумочки за ними . про що можна говорити пане андрейків якщо у вас місце на червоному коридорі коштуе 10000 у/е всі знають а ви ні
мито Показати IP 3 Лютого 2015 08:40
Митники та всі інші працюють по вказівках з Києва!!! Вони по іншому працювати не вміють і йдуть легшим шляхом використовуючи старі схеми! Працювали "на тих" - тепер нехай на нас працюють але у більших розмірах! От і вся пісня, як ви цього не розумієте???
уважний Показати IP 3 Лютого 2015 19:02
СМІХ тай годі! А скільки ви нарахували реальних людей в залі які на справді мають відеошення до бізнесу? Як нобрид цей БЕДЛАМ!!! НАДІЮСЬ ЗАКІНЧЕТЬСЯ ВІЙНА І МИ ПЕРЕДАВИМ ЦІХ МАРГЕНАЛІВ!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus