USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На «комп’ютерних черв’яків» натравлять «цифрових мурашок»

28 Вересня 2009 18:12

Вчені розробили новий алгоритм боротьби з вірусами і троянами – на основі спостережень за життям комах, – повідомляють «Волинські Новини».
Американські дослідники розробляють нову методику боротьби з шкідливим програмним забезпеченням, яка дозволить підвищити ефективність виявлення нових вірусів, троянів, шпигунських модулів тощо.
Ідея, покладена в основу нової системи, позичена у мурашиних колоній.
Вчені Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії дослідили алгоритм поведінки звичайних мурах і виявили, що мурашина сім’я є системою з дуже простими правилами взаємодії осіб, яка визначається через хімічні речовини – феромони.
За спеціальними мітками, що залишаються на землі, мурашка може знайти дорогу до мурашника, відшукати шлях до знайденої здобичі або подати сигнал про небезпеку. З часом феромони випаровуються, що, по суті, є негативним зворотним зв\'язком.
Схожий принцип використовується і в новій системі забезпечення безпеки. Спеціальні мікропрограми постійно здійснюватимуть моніторинг комп\'ютерної мережі, виявляючи аномальну активність – наприклад, підвищене навантаження на апаратні ресурси або скачки трафіку.
У таких випадках «цифрові мурашки» залишатимуть особливі мітки для залучення уваги «помічників». Підвищене скупчення «цифрових комах» в тому або іншому вузлі буде сигналом про небезпеку, – пише сайт ТСН.
Дослідники мають намір створити до 3 тисяч різних мікропрограм, призначених для оперативної ідентифікації різних типів шкідливого програмного забезпечення. Хоча інноваційний антивірусний комплекс перебуває на ранній стадії розробки, вже зараз він здатен виявляти деяких комп\'ютерних черв\'яків. Проте, стверджують фахівці, штучному інтелекту їх програми ще є чому повчитися.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus