USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині допомагають нелегалам повернутися додому

10 Лютого 2009 11:32
Громадська організація «Волинські перспективи» вже багато років поспіль плідно співпрацює з Управлінням МВС України у Волинській області. Найчастіше це взаємодія у питаннях боротьби із торгівлею людьми. Проте зовсім нещодавно розпочалася реалізація нової програми у рамках діяльності Міжнародної організації з міграції в Україні (МОМ). Про це 10 лютого повідомляють «Волинські Новини».
У Пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні зараз перебуває 39 чоловік, з яких майже усі бажають повернутися на батьківщину: до В’єтнаму, Палестини, Сомалі, Грузії, Іраку, Шрі-Ланки тощо.
За інформацією сайту УМВС України у Волинській області, реалізувати їхні бажання допомагають правоохоронці спільно з ГО «Волинськими перспективами», звичайно ж, за підтримки МОМ. Нова Програма зі сприяння у добровільному поверненні мігрантів на території області діє трохи більше трьох місяців.
Як розповів начальник Пункту Юрій Березинський, за цей час їм вдалося повернути додому трьох громадян Пакистану та одного Афганістану. Ще троє нелегалів полетять до своїх рідних та близьких протягом найближчих днів.
Кошти на проведення запланованих заходів надає Європейська Комісія. Саме вона прагне надати гуманітарну допомогу мігрантам, а також допомогти розбудувати і зміцнити потенціал урядових установ та громадських організацій щодо покращення й ефективного управління міграцією в Україні згідно з кращими європейськими практиками.
Голова правління ГО «Волинські перспективи» Ніна Пахом’юк наголосила, що Програма МОМ зі сприяння у добровільному повернені мігрантів ґрунтується на особистому бажанні людини. МОМ не бере участі у жодній формі примусового повернення мігрантів.
Крім того, посадовиця розповіла, хто може стати учасниками програми. Існує три критерії, у випадку відповідності яким кандидат зможе брати в ній участь. По-перше, потрібно не мати легальних основ для перебування на території нашої держави.
По-друге, мігрант має бути шукачем притулку, якому відмовили у наданні статусу біженця або ж він добровільно припинив процедуру набуття цього статусу. І останній критерій – людина повинна перебувати у скрутному матеріальному становищі.
Довідково:
Починаючи з 2007 року, в Україні Програму реалізовують 5 неурядових організацій в Мукачеві, Чернігові, Одесі, Луцьку та Харкові. Тому наразі є вже значні напрацювання. Зокрема завдяки співробітництву з посольствами, регіональними міграційними службами, Державною прикордонною службою, Міністерством внутрішніх справ, громадами мігрантів, культурними центрами громадські формування створили чіткий механізм перенаправлення мігрантів, що потрапили у скрутне становище на території України.
Також у результаті участі в Програмі гідно та безпечно повернулися до своїх домівок 210 мігрантів, з яких 177 чоловіків, 19 жінок та 14 дітей.
За статистичними даними Міжнародної організації з міграції до України найбільше потрапляє нелегалів із Азії (41%), наступні за чисельністю регіони – Близький Схід (19%), країни СНГ (17%), Африка (14%).
Часто наша держава приваблює мігрантів із неблагополучних країн не лише як транзитна територія, вони охоче погодилися б залишитися тут на все життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus