USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

На Волині люди страждають від укусів змій

24 Липня 2012 16:58
Через глобальне потепління, комахи, які раніше жили лише в Криму почали розповсюджуватися іншими регіонами України. Крім того, цього літа мешканці Рівненської та Волинської областей частіше страждають від укусів змій.

Про це в коментарі УНН повідомив позаштатний дерматолог МОЗ Олександр Літус.

Медик заявив, що в Україні змінюється клімат і тому, «різні отруйні комахи, павуки добре почуваються не лише в Криму. Зараз для них створені всюди нормальні умови для паразитування. Від цього їх стало більше і побільшав їхній різновид».

Крім того, за словами Літуса, цього літа українці дуже часто звертаються через укуси змій. «Це особливо Рівненська та Волинська області. У цьому році в Криму теж є випадки нападів змій, але не такі часті», ‒ запевнив дерматолог.

Він зауважив, що найчастіше випадки укусів змій трапляються при косінні трави селянами та заборі сіна.

Тим часом, як повідомили «ВН» в прес-службі управління охорони здоров’я Волинської ОДА, в області з початку року зафіксовано три випадки, коли змії кусали людей. У двох з них це сталося під час збирання ягід у лісі, а в одному, що стався 24 липня, ‒ під час городніх робіт.

Крім того, фахівці Шацького національного природного парку переконують, що не варто розповсюдження територією України комах чи павуків, що раніше мешкали лише у Криму, аргументувати лише змінами кліматичних умов.

Як пояснив заступник директора парку Василь Матейчик, людська діяльність сприяє проникненню нових видів не менше, ніж кліматичні зміни. «Так стверджувати однозначно, що відбулася зміна клімату в бік потепління, я б так категорично не говорив. А різні види раніше небачених комах, наприклад, можуть з’явитися внаслідок міграції населення. Міграція населення, плюс аномальні явища – жара така, а звідси підсушення територій, а Полісся‒ це на сто відсотків меліорована територія, вважайте. Значить відбулося пониження ґрунтових вод. Види можуть пристосовуватися – це ж пластично, це ж не математика», ‒ пояснив науковець.

Не помітив Василь Матейчик і збільшення кількості змій на території Волині. З його слів, єдиний отруйний вид змій в нашому краї – це гадюка. «Я б не сказав, що їхня кількість збільшилася, навпаки через проведену осушувальну меліорацію їх поменшало. Відповідно, зразу пішли атрофічні зв’язки, тобто кормів мало. Щоб багато змій, то я такою інформацією не володію. Наскільки ми проїхали в травні Волинську й Рівненську область, то ми не бачили такого…», ‒ заявив посадовець.

Що ж до нападів змій на людину, то, на переконання експерта, часто це відбувається через легковажність постраждалих: «Ходять зараз всі в кросівках, забули, що таке гумові чоботи. Треба все таки відповідно одягатися – так як до лісу, а не так як на Радянську (колишня назва вулиці Лесі Українки, – «ВН») в Луцьку».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
lola Показати IP 24 Липня 2012 17:07
а в попередній статті писали що у Шацьку - це перший випадок цього року укусу змій.
Exaboto Показати IP 24 Липня 2012 17:46
3 випадки, жах, кошмар. "Волиняни страждають від укусів змій"!!!
Exaboto Показати IP 24 Липня 2012 22:25
чому не пускаєте коментарі?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus