USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині на туберкульоз хворіють менше, - медики

19 Квітня 2013 13:11
За останні чотири роки на Волині вперше зафіксовано спад захворюваності на туберкульоз. Однак через відсутність вакцини БЦЖ та ігнорування населення профоглядів за кілька років ситуація може кардинально змінитися.

Про це розповів під час засідання координаційної ради з проблем ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу, наркоманії, з питань профілактики і протидії пияцтву, алкоголізму та тютюнопалінню 19 квітня заступник генерального директора з диспансерної роботи територіального медичного протитуберкульозного об’єднання Микола Кирилюк.

За його словами, за останні кілька років спільними зусиллями домоглися непоганих результатів щодо лікування хворих на туберкульоз. Разом із тим, в області та у Луцьку діють програми з боротьби із туберкульозом на 2012-2016 роки, фінансування профільних установ теж покращилось, що дозволило відремонтувати окремі приміщення та покращити умови перебування пацієнтів у лікарняних закладах.

Кирилюк розповів, що зараз на стадії завершення будівництво корпусу на 40 ліжок для хворих на активну форму туберкульозу. За його словами, ця проблема наразі виходить на перший план.

«14% виявлених випадків захворювання практично не лікуються, багато пацієнтів потребують постійного дороговартісного лікування. Але на сьогоднішній день ми забезпечені такими препаратами стовідсотково», - наголошує Кирилюк.

Він розповів, що на базі протитуберкульозного диспансеру вже практично добудували імунологічну лабораторію, де можна буде зробити експрес діагностику протягом 3-4 годин.

Однак, наразі питання з хворими на активну форму туберкульозу не вирішене законодавчо – змусити перебувати у лікувальному закладі таких хворих практично неможливо, - розповідає Кирилюк.

Заступник міського голови Святослав Кравчук вважає такий стан справ – несправедливим, бо з одного боку, затримуючи таких хворих, ми порушуємо їх права людини, а з іншого боку, ніхто не каже про те, яку небезпеку несе хворий на туберкульоз для інших людей у суспільстві.

«За даними лікувальних закладів міста, в минулому році серед дітей туберкульоз виявили лише в одного підлітка та однієї малолітньої дитини, що свідчить про те, що профілактичні дії медустанов – ефективні, і це хороший показник», - зазначає Кирилюк.

Головний лікар комунального закладу «Луцька дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська зазначила, що час бити на сполох, адже майже всі вакцини, зокрема і БЦЖ, із квітня - на карантині, а з інших країн вакцину ввозити заборонили.

«Склалась така ситуація, що навіть маючи кошти, ми не можемо їх закупити», - бідкається головний лікар. Разом із тим, вона розповіла, що вартість однієї дози туберкуліну зросли останнім часом на 40%.

Головний лікар Луцької міської клінічної лікарні Лариса Духневич розповіла, що упродовж року в медустанові обстежують за допомогою флюорографа близько 40% лучан. У 2012 році виявили 20 осіб, хворих на туберкульоз, 4 з яких - із важкою невиліковною формою. Утім, рентген-апарат у клінічній лікарні функціонує з 1986 року, тому є необхідність придбати нове обладнання, яке набагато пришвидшить процес обстеження від кількох днів до миттєвих результатів.

Кравчук наголосив, що треба починати інформаційну кампанію серед лучан, аби вони частіше проходили профогляд, аби запобігти серйозним захворюванням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus