USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині не хочуть терпіти зневагу до українців із боку Польщі

7 Серпня 2009 14:45
Ухвала Сейму Республіки Польща «у справі трагічної долі поляків Східних Кресів» стала предметом обговорення під час засідання громадської ради при голові Волинської обласної державної адміністрації. Учасники засідання негативно сприйняли документ, прийнятий польськими парламентаріями, - повідомляє 6 серпня репортер «Волинських Новин».
 
Під час обговорення проекту звернення щодо «сприяння в забезпеченні інформаційних потреб україномовної громади, що проживає на території Республіки Польща» голова Братства вояків ОУН-УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура Василь Кушнір зазначив: «Мені здається, що у цьому зверненні доцільно нагадати... про рішення польського Сейму зі звинуваченнями ОУН-УПА у вбивствах поляків на Волині. Мені здається, що це просто неповага до українців, до українського визвольного руху, коли обвинувачують лише одну сторону. В той же час вигороджуючи і відділи польської Армії Крайової, Батальйонів Хлопських, ну і польської міліції, яка працювала заодно з німцями і знищували українські села».
 
Голова Волинського ветеранського громадсько-культурного товариства «Холмщина»Микола Онуфрійчук зазначив, що його організація на ухвалу Сейму вже відреагувала. Це потрібно зробити і на державному рівні.
 
«Ми не можемо мовчати, оскільки наших сіл Армія Крайова, Батальйони Хлопські, інші підпільні польські формування в 1943-44-му році знищили багато. Вони за це мовчать. Вони тільки  згадують за Волинь, події на Волині. І тільки бачать, що українці винні в тій трагедії, в тому протистоянні», – зазначив він
 
На думку голови Волинської ОДА Миколи Романюка, об’єднувати дві проблеми в одне звернення недоречно. Пан Романюк розповів, що нещодавно зустрівся з генконсулом Республіки Польща у Луцьку Томашем Яніком і той сам порушив питання, пов’язане з ухвалою Сейму. На думку губернатора, це рішення Сейму не сприяє подальшому розвитку добросусідських відносин між Україною і Польщею.
 
«Він (генконсул, – «ВН») каже – ну, історія є історією. Тому цим питанням повинні займатися історики…» – розповів Микола Романюк. Він зазначив - якщо буде окреме звернення від громадської ради – «це буде добре».
 
Щодо кладовища і комплексу в селі Сагринь у Польщі, то, за інформацією голови ОДА, їх планують відкрити 8 вересня.
 
Члени громадської ради за основу власного звернення щодо ухвали польського Сейму взяли текст звернення Волинської облради. Його мають скерувати як до українських, так і до польських органів влади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus