USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині презентували пробу розвінчання одного з кращих міфів радянської влади

6 Липня 2009 14:57
У суботу, 4 липня, в Луцьку відбулася презентація книги «Реанімація» авторства знаного в Україні письменника і науковця Петра Кралюка, у яку увійшли дві повісті – «Полум’яне серце» і «Зона». Про це повідомляє репортер «Волинських Новин».  
 
Книгу, яка побачила світ у поліграфічно-видавничому домі «Твердиня», презентували в Луцьку. Одна з її складових – повість «Зона» – була написана ще до Помаранчевої революції. Автор уперше опублікував її  у «Київський Русі». Зона переносить читача у брежнєвські часи, бо у своєрідній резервації для батьків бізнесменів є ідеологічні атрибути цієї епохи – газета «Правда», програма «Час» і тому подібне. Однак там є – хоч і приховано – всі  притаманні Союзу метастази, що теж призводить цю структури до краху.
 
Однак значно більшої уваги присутніх на презентації удостоїлася інша повість – «Полум’яне серце». Її, як зізнався сам Петро Кралюк, він написав недавно і, до речі, дуже швидко, – приблизно за 2 тижні на початку травня. А поштовхом до появи твору слугувало відзначення в  Україні 1 квітня 90-ї річниці з дня створення комсомолу. «Я хотів показати цинізм цієї ідеології», – стверджує автор. А міф Миколи Островського, визнає пан Кралюк, – один із кращих міфів радянської влади.
 
Письменник розповів, що зібрав достатньо матеріалу, аби змогти по-іншому глянути на цю особистість. Микола Островський, без сумніву, – особистість і сильна, і по-своєму геніальна, – ствердив науковець. Але разом із тим він був неперевершеним авантюристом – Остапом Бендером від літератури, – який змусив тодішню владу повірити у вигадану ним же біографію – історію Павла Корчагіна.
 
Микола Островський «власноруч» став героєм громадянської війни і стверджував, що важку недугу (в якій сучасні науковці вбачають симптому розсіяного склерозу) «заробив» під час будівництва колії. Однак ці факти він вигадав пізніше, а коли ще далекого 1924 року писав автобіографію, то цих героїчних моментів із власного життя чомусь не пригадав.
 
Ще однією складовою цього радянського міфу є визнання Миколи Островського як письменника. Майстром слова він не був; більше того – Островський  навіть не вмів грамотно писати, – наголосив пан Кралюк.
 
За його інформацією, і «Як гартувалася сталь», й інші книги буцімто авторства цього радянського митця писав колектив авторів. А її вихід у світ у середині 30-х років минулого століття – ще одна спроба відвернути увагу від Голодомору, що лютував у 1932-33 роках в Україні.
 
Обговорення повісті «Полум’яне серце» під час презентації книги «Реанімація» тривало понад годину. Слова вдячності за те, що вона була написана, Петро Кралюк почув і від колег по перу – волинських письменників (і журналістів) Івана Корсака та Володимира Лиса, і видавців, і просто читачів. А сам автор наприкінці наголосив, що «жити з ідолами – будь-якими – не варто». Радянський інформаційний простір був дуже дозований. Але й зараз ми можемо спостерігати, як штучно створюють нових кумирів. «Сьогодні на Україну варто дивитися українськими очима. Інакше знову будуть герої-потвори», – ствердив Петро Кралюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus