USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

НАБУ показало, як екссуддя Чаус домовлявся за хабар. Відео

6 Серпня 2021 22:40
Національне антикорупційне бюро розсекретило частину матеріалів розслідування щодо колишнього судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса, який вимагав та отримав хабар у 150 тисяч доларів, а потім ховав їх у банки.

Про це повідомляє Українська правда.

6 серпня слідство відкрило матеріали справи для ознайомлення стороні захисту перед скеруванням до суду обвинувального акту.

Дії Чауса кваліфікували як «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, поєднане з вимаганням».

Колишнього суддю викликали на допит в НАБУ 5 та 6 серпня. Проте від дачі показань від відмовився.

У відео, яке показали в НАБУ, фігурують три особи: заявниця у справі про хабар, особа, яка співпрацює із слідством та сам Чаус.

Так, правоохоронці зафільмували розмову заявниці із Чаусом, де вони обговорюють винесення рішення на користь жінки в обмін на хабар. Суддя також просить співрозмовницю не говорити вголос суму і взагалі те, що вона пропонує гроші, а написати це на листку.

Водночас, жінка висловлювала побоювання, що вона може віддати кошти, а не отримати потрібне рішення. Саме тому вона пропонувала віддати частину грошей вже після винесення рішення. Чаус на такий варіант не погоджувався та говорив, що все потрібно одразу виплатити.

На відео також є розмови судді із чоловіком, який співпрацював із слідством. Примітно, що Чаус на них згадував, що правоохоронці «копають» під суддю на предмет хабарництва та згадував випадок, коли одеський суддя відстрілювався від силовиків.

Там же правоохоронцям вдалось зафіксувати момент передачі коштів судді посередником.
Нагадаємо, українське Національне антикорупційне бюро підозрює Миколи Чауса в отриманні хабара. З 2016 суддя перебував у Молдові.

3 квітня стало відомо, що група озброєних чоловіків викрала в центрі Кишинева колишнього українського суддю Миколу Чауса, оголошеного Інтерполом у міжнародний розшук за підозрою у хабарництві. За даними МВС Молдови, суддю вивезли в Україну.

Згодом журналісти повідомили, що п’ятеро українців можуть бути причетні до викрадення Чауса: ймовірно, вони в’їхали в Молдову під вигаданими іменами.

Розслідувачі зазначили, що один з чоловіків може бути пов’язаний з українськими спецслужбами, а саме – з Головним управлінням розвідки Міноборони України. При цьому представник ГУР України в коментарі журналістам категорично заперечував зв’язок Міноборони з викраденням колишнього українського судді.

23 липня Генеральний прокурор Молдови Олександр Стояногло заявив, що розслідування викрадення колишнього українського судді Миколи Чауса в Кишиневі завершено. За його словами, до викрадення причетні державні служби України.

За відомостями ЗМІ, Чаус був затриманий поліцейськими в одному із сіл Вінниччини після дзвінка місцевого жителя. Екс-суддя нібито розповів правоохоронцям, що його викрали невідомі. В мережі також з’явилося фото Чауса в трусах.

Увечері 3 серпня у Національному антикорупційному бюро України повідомили, що Микола Чаус був затриманий у «Феофанії». Доставили екссуддю в СІЗО Служби безпеки.

4 серпня Вищий антикорупційний суд України відправив Чауса під цілодобовий домашній арешт. На нього тепер мають одягнути електронний браслет. Адвокати клопотали також про відвід судді, але їм відмовили.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus