USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

НАБУ взялось перевіряти формулу «Роттердам+»

6 Квітня 2017 08:15
Національне антикорупційне бюро розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕ через так звану формулу "Роттердам+".

Про це йдеться у відповіді НАБУ на звернення народного депутата Віктора Чумака, повідомляє Економічна правда.

"За результатами збору та узагальнення інформації щодо формування НКРЕ вартості електроенергії за формулою "Роттердам+" 24 березня НАБУ розпочато досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями Нацкомісії, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України", - йдеться у документі.

Цей злочин карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як відомо, з 1 травня 2016 року в розрахунку оптової ціни електроенергії для ТЕС використовується формула ціни вугілля «Роттердам+». Згідно із нею, вугілля українських виробників купується за ціною південноафриканського або американського вугілля, яке транспортується морем до нідерландського порту Роттердам. При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту. Особливо прибутковою стає схема, якщо брати вугілля з копанок ДНР та ЛНР, де його ціна 500-600 гривень. За ціною «Роттердам+» його вартість зростає вже до 1500 гривень за тонну.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЕКСПЕРТ РОЗПОВІВ, ЯК «РОТТЕРДАМ+» ВПЛИВАЄ НА ЗАРПЛАТУ ВОЛИНСЬКИХ ГІРНИКІВ

Як заявляв раніше колишній член Нацкомісії з регулювання цін на енергетику та компослуги Андрій Герус, за тарифи, які сплачують українці, вугілля можна було б возити з будь-якого куточку світу.

Нагадаємо, голова Волинської обласної ради, член президії політради УКРОПу Ігор Палиця в ефірі каналу «Нова Волинь» 3 лютого, говорячи про необхідність введення торговельної блокади з окупованими територіями, зазначав: замість того, аби купувати південноафриканське вугілля за ціною «Ротердам+», яка закладена в тарифі, ми купуємо за цю ж ціну – «Ротердам мінус» з ЛНР та ДНР. За словами Ігоря Палиці, на шахтах Рината Ахметова, що на окупованих територіях, 9 мільйонів тонн вугілля. Значна частина коштів з його продажу Україні «заробляються у чиюсь кишеню». «В чию – треба здогадуватися», – зауважив він.

Додамо, після того, як низка обласних рад, включаючи Волинську, підтримала блокаду торгівлі з ОРДЛО, та після невдалої спроби силового розгону організованої активістами блокади 15 березня РНБО таки прийняла рішення припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення в зоні АТО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Мешканець Показати IP 6 Квітня 2017 08:38
Пізно пити бордомі,коли нирки відвалились.Що ви робили до цього.Добре,що хлопці блокадою трохи розворушили цей гадючник.
Активіст Показати IP 6 Квітня 2017 08:53
Зима пройшла, проснулися. За цей час автори ідеї Ротердам+ стануть на лижі, а народ як платив захмарні тарифи, так і далі буде платити. Розбирайтесь з абонплатою за газ, це зараз актуально.
Василь Показати IP 6 Квітня 2017 09:25
Ну, тепер Сітнік усіх пересадить, напевне. Так само, як і всюди, де ходив з "обшуками" до цього часу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus