USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Ігор Палиця: купуючи вугілля з окупованих територій, ми фінансуємо тероризм

6 Лютого 2017 14:16
Україна повинна припинити купувати вугілля з тимчасово окупованих територій і встановити торговельну блокаду.

Про це в ефірі каналу «Нова Волинь» 3 лютого заявив голова Волинської обласної ради, член президії політради УКРОПу Ігор Палиця.

З цього приводу на останній сесії Волинської обласної ради депутати прийняли відповідне звернення до Президента України та Кабінету Міністрів.

«Ми розуміємо, що по той бік – на тимчасово окупованих територіях, знаходяться наші громадяни України. Тому гуманітарні вантажі під контролем ОБСЄ повинні туди надходити, аби люди не вмирали з голоду, холоду, мали ліки, – сказав під час ефіру Ігор Палиця. – Але ми повинні припинити купувати вугілля, електроенергію з тих територій.

Тому що так ми фінансуємо тероризм. Побачимо, яка буде реакція на звернення облради з цього питання».

«Замість того, аби купувати південноафриканське вугілля за ціною «Ротердам+», яка закладена в тарифі, ми купуємо за цю ж ціну – «Ротердам мінус» з ЛНР та ДНР», - додав він.

За словами Ігоря Палиці, на шахтах Рината Ахметова, що на окупованих територіях, 9 мільйонів тонн вугілля. Значна частина коштів з його продажу Україні «заробляються у чиюсь кишеню». «В чию – треба здогадуватися», – зауважив він.


Зазначимо, що у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію споживачам. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

З 1 травня 2016 року в розрахунку оптової ціни електроенергії для ТЕС використовується формула ціни вугілля «Роттердам+».

Згідно із нею, вугілля українських виробників купується за ціною південноафриканського або американського вугілля, яке транспортується морем до нідерландського порту Роттердам. При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту.

Особливо прибутковою стає схема, якщо брати вугілля з копанок ДНР та ЛНР, де його ціна 500-600 гривень. За ціною «Роттердам+» його вартість зростає вже до 1500 гривень за тонну.

Окрім того, вугільні шахти ЛНР та ДНР не сплачують ПДВ, інших податків та витрат на безпеку. Сьогодні ж основні обсяги антрациту Україна, як і раніше, завозить з окупованих територій.

Експерти порахували, що за формулою «Роттердам+» ціна вугілля для теплової генерації підскочила з $44 до $63, що й зумовило зростання ціни продажу електроенергії ТЕС на оптовому енергоринку. Тариф на електроенергію для непобутових споживачів зріс на 27%, що перевищило всі попередні прогнозовані розрахунки.

Зростання тарифів на електроенергію для непобутових споживачів призводить до підвищення вартості продуктів харчування і промислових товарів для населення.

Після прийняття формули «Ротердам+» облігації вугільно-енергетичного монополіста компанії ДТЕК Ріната Ахметова зросли на 40%. Додамо, що на частку ДТЕК припадає 85% видобутого в Україні вугілля.

Заяву щодо підтримки торговельної блокади окупованих районів Донбасу розповсюдила й політична партія «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Її адресували керівництву країни, Службі безпеки України та іншим правоохоронним органам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анатоль_ Показати IP 6 Лютого 2017 14:25
Я в шоці! Де ж купувати той антрацит? Може в Америці, бо Трамп за Україну!
Анонім Показати IP 6 Лютого 2017 15:23
Проблема із антрацитом. Його всього 1% від всього вугілля. Нехай теци перероблюють під звичайне вугілля.
Народна довіра Показати IP 6 Лютого 2017 16:29
Повний «Роттердам+»
Лучанка Показати IP 6 Лютого 2017 20:16
Оце так державна позиція!! В Україні є своє дорогоцінне вугілля, а нам пропонують купувати його в Південно-африканській республіці!! Ви кінчайте з війною і приводьте країну до порядку. А то люди гинуть, а ви все свої міжолігархічні розбірки справляєте - кому більше дістається на людські крові!! Коли ви вже наїстеся і будете думати про країну в якій живуть ЛЮДИ УКРАЇНСЬКІ, а не ваші діти!!
да Показати IP 6 Лютого 2017 21:33
а наше волинське вугілля хоч видобувається? Скільки вже всадили в 10 шахту! Коли буде результат?
Я Показати IP 7 Лютого 2017 07:12
А цукерки Рошен купуєте?
ПАР Показати IP 7 Лютого 2017 13:37
Якщо купують в ПАР, то формула "Роттердам+". Але по цій формулі йде вугілля з окупованих територій, тому формула "ДТЕК-" ( при цьому має мінус бути конкретний).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus