USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

За тарифи, які сплачують українці, вугілля можна було б возити з будь-якого куточку світу

17 Березня 2017 12:05
Після введення "Роттердаму+" тариф теплової генерації почав стрімко рости.

Так, в Україні у тарифах теплової генерації, яка спалює вугілля і виробляє електроенергію, з 1 березня закладено вартість тонни вугілля у розмірі майже 2900 гривень. При цьому вугілля купується за внутрішньо українською ціною, яка значно нижча за цю суму.

Про це в ефірі ток-шоу "Право на владу" на каналі "1+1" сказав колишній член Нацкомісії з регулювання цін на енергетику та компослуги Андрій Герус, пише ТСН.



"Після введення "Роттердаму+" у квітні минулого року тариф теплової генерації почав стрімко рости і він покриває все вищу і вищу ціну вугілля. Таким чином, вже в березні ціна вугілля 2900 гривень де-факто покривається нашими тарифами. І це вугілля можна привезти із найбільш віддаленої точки земної кулі і спалити в Україні", - сказав експерт.

За словами Геруса, ціна за вугілля, яку зараз платять українці, покриває доставку сировини морем, наприклад, з Південно-Африканської Республіки, і перевалку в порту.

Також Андрій Герус зазначив, що вартість електроенергії на території України з 1 березня піднялася до 1,40-1,50 грн, а на неконтрольованих територіях Донбасу – 36 копійок. "В них тарифи не мінялися, і питання, хто кого фінансує тоді", - зазначив експерт.

Нагадаємо, генеральна прокуратура здійснить перевірку постачальників та органів ціноутворення тарифів на імпортне пальне. Йдеться про закупівлю вугілля за формулою "Роттердам плюс доставка" та про постачання газу холдингом "Нафтогаз України" за формулою "Баумгартен +".

За словами генпрокурора Юрія Луценка, він має встановити чи дійсно вугілля закуповується за формулою "Роттердам+". Адже раніше в Кабміні заявляли, що ця схема не використовується, оскільки формула передбачає ціну на вугілля 3 тис грн за тонну, а зараз рішенням НКРЕП за нього сплачують близько 1,5 тис грн.

Як відомо, з 1 травня 2016 року в розрахунку оптової ціни електроенергії для ТЕС використовується формула ціни вугілля «Роттердам+». Згідно із нею, вугілля українських виробників купується за ціною південноафриканського або американського вугілля, яке транспортується морем до нідерландського порту Роттердам. При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту. Особливо прибутковою стає схема, якщо брати вугілля з копанок ДНР та ЛНР, де його ціна 500-600 гривень. За ціною «Роттердам+» його вартість зростає вже до 1500 гривень за тонну.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЕКСПЕРТ РОЗПОВІВ, ЯК «РОТТЕРДАМ+» ВПЛИВАЄ НА ЗАРПЛАТУ ВОЛИНСЬКИХ ГІРНИКІВ

Нагадаємо, про схему голова Волинської обласної ради, член президії політради УКРОПу Ігор Палиця в ефірі каналу «Нова Волинь» 3 лютого, говорячи про необхідність введення торговельної блокади з окупованими територіями, зазначав: замість того, аби купувати південноафриканське вугілля за ціною «Ротердам+», яка закладена в тарифі, ми купуємо за цю ж ціну – «Ротердам мінус» з ЛНР та ДНР. За словами Ігоря Палиці, на шахтах Рината Ахметова, що на окупованих територіях, 9 мільйонів тонн вугілля. Значна частина коштів з його продажу Україні «заробляються у чиюсь кишеню». «В чию – треба здогадуватися», – зауважив він.

Додамо, після того, як низка обласних рад, включаючи Волинську, підтримала блокаду торгівлі з ОРДЛО, та після невдалої спроби силового розгону організованої активістами блокади 15 березня РНБО таки прийняла рішення припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення в зоні АТО.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
лучани Показати IP 17 Березня 2017 12:18
Так і задумувалось. Що коли катсапи чи їхні холуї перекриють українське вугілля, тоді Україна буде мати защо купляти вугілля з будь-якої точки світу. Економіку потрібно заздалегіть приготувати. Формула Ротердам + -це є енергонезалежність країни.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus