USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Над Луцьком літали винищувачі США?

29 Липня 2011 17:44
Волинські авіатори-любителі кажуть, що 28 липня над Луцьком пролітав літак-винищувач, котрий подолав звуковий бар’єр вкрай близько до землі, тому лучани і почули звук, схожий на гучний вибух, проте у прес-центрі Повітряних сил України запевнили, що поблизу Волині цього дня ніяких авіанавчань не відбувалось.

Нагадаємо, у четвер, 28 липня близько 16:30 у Луцьку та навколишніх селах чули звук сильного вибуху. Представники влади, силових структур запевняли, що не мають жодної інформації про походження цього звуку.

В інтернеті активно обговорюється ця тема, і більшість людей вважає, що цей звук спричинив літак, котрий надто близько до землі долав звуковий бар’єр.

Як розповів 29 липня у коментарі «ВН» один з керівників Луцького аероклубу Ілля Сметанін, він та його колеги-авіатори дійшли до висновку, що найімовірніше над Луцьком або навіть поблизу пролітав літак-винищувач, котрий дійсно долав звуковий бар’єр.

«Зараз проходять широкомасштабні навчання повітряних сил із задіянням винищувальної авіації США, України та Польщі. Задіяні аеродроми в Миргороді та Івано-Франківську. Можливо, використовується і авіаційний полігон у Поворську, що у Ковельському районі», – розповів Ілля Сметанін.

«Швидше за все, це були літаки американських або польських військово-повітряних сил, які проходили над Волинню і перейшли звуковий бар’єр над містом. Це були неукраїнські літаки, бо це дуже накладно по паливу для наших. Долаючи звуковий бар’єр, літак витрачає дуже багато палива», – вважає він.

«Колеги, які чули цей звук, розповідали, що за декілька секунд до вибуху було чути звук реактивних двигунів над містом. І потім вже був цей вибух», – говорить авіалюбитель.

«Скоріше всього, це було не над Луцьком, а десь за 20 кілометрів, бо над містами заборонено. Тому що може повишибати скло у будинках. Це загальні правила авіації у всьому світі. Просто ударна хвиля була дуже велика, тому і почули», – висловився Ілля Сметанін.

Натомість керівник прес-центру Повітряних сил Збройних сил України Роман Юрчило розповів, що з 18 по 29 липня поблизу Миргорода на Полтавщині дійсно проходило українсько-американсько-польське навчання «Безпечне небо – 2011».

«Вчора, 28 липня, був крайній день практичної фази навчання, яка проходила з 18 по 29 липня. Літаки літали в районі Миргорода у 30-кілометровій зоні по визначених коридорах, по визначених маршрутах. Ці коридори не проходять через населені пункти. А от в районі Волині літаків не було, тому хто там що чув я не можу сказати», – пояснив він.

«Це українсько-американсько-польські навчання. Спільно з авіацією американських ВПС відпрацьовувались завдання по протидії повітряним суднам, які можуть бути ймовірними терористами, які втратили орієнтування і заблукали у повітряному просторі. І ці сумісні заходи дозволяють спрямовувати і садити їх на визначені аеродроми, протидіяти цьому повітряному тероризму. Це відбувалось в рамках підготовки до «Євро-2012», – пояснив речник Військово-повітряних сил України.

До всього, він запевнив, що на території України, зокрема і Волині, польських літаків не було. Вони працювали на своїх аеродромах в Польщі, пояснив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Лучанин Показати IP 29 Липня 2011 20:15
Те що літак був - 100%! Я з дитинства добре пам'ятаю як колись долали звуковий бар'єр не на тій висоті. Вибух був десь о 16-20, до того ж подвійний, після чого виразно було чути гул реактивного двигуна протягом 20-30 секунд (пр.Відродження). Цікавить дещо інше. Невже в нас розганяли ДАІ, а розігнали ППО? Якщо ні українського, ні польського, ані америкоського літака над Луцьком, або поблизу, не було, то цікавить який літак, якої країни, вільно літав в повітряному просторі України? Чи є в нас дійсно ППО? Чому ніхто адекватно не реагує на відповіді військових, або що вони приховують? З кожною відповіддю та коментарем наших військових запитань стає все більше. Невже не можна було просто сказати що, мовляв, з'явилось пальне, та "студєнт" не розрахував вільно висоту та не зорієнтувався в просторі?
tatarynb до Лучанин Показати IP 29 Липня 2011 22:20
підтверджую подвійний"ба-бах" чув в с.Промінь
ТРАЛНА Показати IP 29 Липня 2011 20:46
Чому мовчать "надзвичайні ситуації", "цивільна оборона"? Люди ж згадують іноземні військові літаки, які літають над теріторіею міста і області, якісь навчання. Складається враження, що в названих државних службах працюють ті хто не знае сучасних засобів оперативного інформування. Без авторитетного роз»яснення, люди починають думати що це якийсь черговий єксперимент над жителями м.Луцька, і області і що через тиждень два, а може і раніше серед населення громади Волині розпочнуть відбуватися якісь катаклізми
нелучанин Показати IP 29 Липня 2011 23:39
те, що це звукова хвиля від літака - 100%. я не раз чув, як літак переходить звуковий бар'єр. дивує (а можливо вже і не дивує) позиція наших статистів в погонах, які, як завжди, нічого не знають. А навіщо такі ПОГОНЩИКИ потрібні? Кашкета на макітрі носити і зарплату одержувати? Чи може страшенно демократична європа вже і питає в українського ТИПА уряду, літати тут чи ні? То навіщо нам такий ТІПА уряд?
Роман до нелучанин Показати IP 31 Липня 2011 15:30
А що вас дивує? Все вони знають, просто якщо цей літак летів над Луцьком, то він порушив інструкцію, що могло призвести до аварії, а за таке можуть і погони чиїсь полетіти, тому найпростіше - "поморозитись" і все)) От якби його хтось збив - отоді можна було б чекати на якісь пояснення...
які всі принципові Показати IP 30 Липня 2011 11:19
от людям забава. А не було б літака, до чогось іншого вчепилися б
юля Показати IP 30 Липня 2011 11:27
Чула дуже сильний вибух о 16. 20. с.Полонка
МІшаня Показати IP 31 Липня 2011 04:33
ЧУВ ба-бах на київському майдані
Лучанин Показати IP 31 Липня 2011 16:15
Да да біля години 16.20 летів Літак 100% над Торчином Прямо через Торчин а Це від Луцька 24 км то в Луцьку ще тихо пролунав звук а в ТОРЧИНІ в хатах в Людей Шиби трусило ... як гримнуло я аш присів до землі думав якась бомба рванула на Торчин.....
МіГ-29 Показати IP 31 Липня 2011 21:10
Підтверджую звук літака після вибуху (тривалістю до 1 хв) район 33 кварталу
Гандрей Показати IP 31 Липня 2011 21:53
це було НЛО вот силка на фоткі http://www.volynnews.com/news/interesting/na_volyn_prylitaly_inoplanetyany_foto/
Илья Сметанин Показати IP 3 Серпня 2011 15:18
«Вчора, 28 липня, був крайній день практичної фази навчання, яка проходила з 18 по 29 липня. Літаки літали в районі Миргорода у 30-кілометровій зоні по визначених коридорах, по визначених маршрутах. Ці коридори не проходять через населені пункти. А от в районі Волині літаків не було, тому хто там що чув я не можу сказати» Это уже было,когда американцы домой возвращались.У них промежуточная посадка в Германии была и маршрут полёта по прямой проходил из Миргорода через Волынь и Польшу.Они шли на довольно большой высоте,не ниже 4-5 км,иначе в Луцке бы просто стёкла повышибало от звуковой волны,да и не над самим Луцком они пролетали,а в радиусе км 20.Перелёт у них был явно на перегоночную дальность,потому маршрут был проложен практически по прямой,вот они и летели на сверхзвуковой скорости,дабы сократить время перелёта.Уточню,что скорость звука у земли составляет ок.341 м/с(ок.1225 км/ч)и с каждым километром высоты она падает приблизительно на 14-15 км/ч всвязи с плотностью воздуха,соответственно на высоте ок.4-5 км она составляет приблизительно 1150-1165 км/ч.По-этому американцам в принципе и не нужно было особо сильно разгоняться.Им достаточно было лететь со скоростью 1200-1300 км/ч и эффект взрыва уже был бы слышен на земле.При этом уточню,что максимальная скорость американского истребителя F-16(а именно они прилетали "в гости" в Миргород)составляет порядка 2200 км/ч на высотах более 10 км и порядка 1500 км/ч на высоте 3 км.,при этом крейсерская скорость полёта,на которой обычно и совершаются перелёты на большие расстояния,у F-16 на высоте 4-5 км и составляет как раз порядка 1300 км/ч,т.е.является СВЕРХЗВУКОВОЙ. А военным естественно невыгодно признать пролёт военных самолётов,вызвавший панику в городе,т.к.это повлечёт многочисленные жалобы гражданского населения в соответствующие инстанции.Соответственно лишний шум.Зачем он военным?
Павло Показати IP 14 Липня 2016 11:34
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus