USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Нафтобазу під Києвом підірвали, тому що не поділили Ставицький і Єремеєв

16 Червня 2015 13:56
Що стосується долі мережі автозаправок "БРСМ-нафта", то після пожежі у Василькові вона, швидше за все, перейде в руки нових хазяїв.

У рейдерському відбиранні згорілого активу взяло участь керівництво МВС, ГПУ і депутати. СБУ "своїх" не ловить, - інформує "Аргумент".

Доки люди обговорюють страшну пожежу на васильківській нафтобазі під Києвом, а Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пише у фейсбуці про кількість загиблих, видання зібрало деякі маловідомі подробиці, з яких можна спробувати відновити картину того, що ж сталося насправді: кому належить ця нафтобаза, хто її підпалив і з якою метою.

Але спочатку - цитата із сторінки на Facebook радника міністра Авакова Юрія Бутусова:

Який збіг. Була одна нафтобаза, у якої були дуже серйозні проблеми з урахуванням палива. Інформація чітка, людина, яка це повідомила, заслуговує довіри, і я вирішив посприяти цій людині в передачі цієї оперативної інформації у відповідні контролюючі структури із-запідозри в торгівлі контрабандним паливом. І раптом вибух через три дні. От як буває. Тільки понадієшся, ось вона, журналістська удача, зараз буде ексклюзив, викриття, як раптом... Тепер уже з цим не розберешся, можна забути.

Життя повне випадковостей. Який сумний збіг.

Насправді ця нафтобаза була далеко не одна. Це - нафтобаза мережі заправок "БРСМ-нафта", що налічує більше 140 АЗС і декілька нафтобаз. Мережа належить двом компаньйонам в пропорції 50:50. Один з них - колишній міністр енергетики Едуард Ставицкий – завжди заперечував свою причетність до компанії "БРСМ-нафта", але дорогі друзі і шановані читачі можуть не сумніватися: Едуард Анатолійович придбав половину цього бізнесу у попереднього засновника мережі в 2007 році. І взагалі, навіщо заперечувати очевидні речі.

Вибухи і підпали на об'єктах "БРСМ-нафта" тривають вже більше року.

Будучи головою Консультативної ради при Генеральній прокуратурі, автор цих рядків колись спеціально вивчав це питання, оскільки обговорювали його на позачерговому засіданні цього консультативного органу.

Зрозуміло, що втеча за кордон спочатку Януковича, а потім і одного із засновників мережі АЗС ніяк не сприяло розвитку цього бізнесу. Більше того, у кінці березня 2014 року в офіс "БРСМ-нафта" прийшли похмурі люди, представилися "Правим сектором" і пояснили, що за можливість спокійно працювати потрібно платити.

Також не представляє великого секрету, що в квітні 2014 року в офіс кампанії знову прийшли люди з автоматами, один із непроханих гостей представився керівником штабу "Правого сектора" в Київській області В'ячеславом Фурсой і "озвучив цифру". На зауваження, що, мовляв, кампанія вже платить Ярошу, людина з автоматом відповіла, що платити потрібно і Ярошу, і на потреби штабу Київського обласного центру, а у разі, якщо не буде щомісячних платежів, може вибухнути одна з АЗС в Київській області.

І дійсно, незабаром після цієї розмови, 22 квітня 2014року, в повітря була висаджена заправка "БРСМ-нафта" в Переяславі-Хмельницькому. Загинуло шестеро осіб.

Втім, під час слідства керівники кампанії приховали факт своїх неформальних стосунків з "Правим сектором" і не розповіли про загрози підірвати АЗС. Проте, цей випадок бурхливо обговорювався серед членів Консультативної ради при Генпрокуратурі після того, як керівництво ГПУ (це було ще за часів генпрокурора Олега Махницького) ввело без відома Консультативної ради до його складу керівника Київської обласної організації "Правого сектора".

Врешті-решт Консультативна рада прийняла рішення про його виключення, правда з формальних причин.

А незабаром, у кінці вересня 2014 року, в Консультативну раду при Генеральній прокуратурі надійшла інформація, що керівники прокуратури Київської і Харківської областей за завданням ГПУ почали "віджимання" заправок "БРСМ-нафта" на користь пана Єремеєва - власника мережі заправок WOG. Злі язики стверджували, що Єремеєв нібито виявив бажання купити мережу "БРСМ-нафта" за 50 мільйонів доларів. Але отримав відповідь, що заправки не продаються.

Тоді, за твердженням все тих же злих язиків, він запропонував співпрацю двом заступникам генпрокурора за винагороду в 14 мільйонів доларів.

Чи дійсно за спиною рейдерів стояв Єремеєв, автор публікації не перевіряв і перевіряти не міг - Консультативна рада повинна піклуватися про чистоту прокурорських рядів, а не контролювати діяльність бізнесменів. Так само, Консультативна рада не торкалася і питань специфічної репутації компанії "БРСМ-нафта", яку знавці ринку вважають лідером щодо виготовлення контрафактного бензину.

Немає жодних підстав сумніватися в обгрунтованості подібних звинувачень, але це аж ніяк не виправдовує очевидно злочинну поведінку прокурорів і міліціонерів.

А тим часом працівники прокуратури Київської і Харківської областей під час довірливих розмов підтверджували, що дійсно, завдання змусити власників мережі "БРСМ-нафта" продати за безцінь заправки надійшло від першого заступника генпрокурора Миколи Герасим’юка, який завіряв підлеглих, що він діє в інтересах і за вказівкою генпрокурора Віталія Яреми.

Також згадувалися прізвища заступника генпрокурора Анатолія Даниленка і його найближчого соратника, начальника Управління внутрішньої безпеки ГПУ Ігоря Белецького.

На виконання цього розпорядження прокурори домовилися з найближчим оточенням Авакова, в МВС України дали відповідну вказівку начальникові Управління МВС в Харкові, і 1 вересня 2014 року доблесні харківські міліціонери відкрили кримінальне провадження щодо працівників "БРСМ-нафта" № 12014220470004482 за ознаками частини 2 статті 190 УК України.

У рамках цього кримінального виробництва в Харківській і Київській областях рішеннями судів по клопотанню працівників міліції була зупинена діяльність більше 30 АЗС (!), оголошених "речовим доказом". Але найфеєричнішою в цій історії була фабула справи: виявляється, кримінальне провадження підлеглі Авакова відкрили за заявою деякого громадянина Швароновича А. Е., який 31 серпня 2014 року заправився на АЗС "БРСМ-нафта" за адресою місто Харків, вулиця Академіка Павлова, 130-А, після чого подав заяву в міліцію про те, "що 31.08.2014 знаходився на вказаній вище АЗС, де передав гроші в сумі 70 гривень обслуговуючому персоналу заправки, щоб заправити свій автомобіль... Вказана особа йому видала товарний чек на суму 69,92 гривні, а залишку не віддала".

Дорогі друзі, ви собі уявляєте ситуацію, щоб перший заступник генерального прокурора домовлявся з міністром внутрішніх справ про відкриття кримінального провадження по факту, що "31.08.2014 невстановлена особа шахрайським шляхом, при розрахунку за відпущене паливо, заволоділа грошовими коштами Шавроновича А.Е. в сумі 0,08 гривні"? Для членів Консультативної ради при Генеральній прокуратурі України було абсолютно очевидно, що йдеться про здійснення верхівкою ГПУ і МВС України низки тяжких посадових злочинів.

А оскільки усе це відбувалося на хвилі звинувачення Віталія Яреми і його заступника Анатолія Даниленка у нечуваній корупції, то Консультативна рада при Генпрокуратурі вирішила розглянути ці факти із запрошенням журналіста Дениса Бигуса.

Зібралися ми на нейтральній території, щоб в ГПУ не знали про порядок денний, обговорили публікації Дениса, погортали його матеріали про витівки Даниленка, а також опрацювали процесуальні документи з кримінального провадження щодо "БРСМ-нафта". Я, як тодішній голова Консультативної ради, - пише автор статті – передав Денису ці документи і сказав, що повноважень перевіряти їх у нас немає, але якщо факти підтвердяться, ми можемо зробити заяву для преси.

Наступного дня я був у Генпрокуратурі, де дізнався, що наша інформація застаріла. Виявляється (я цього не знав, тому що був за кордоном), за декілька днів до того працівники "БРСМ-нафта" влаштували пікет під стінами ГПУ, вимагаючи припинити прокурорсько-міліцейське свавілля.

Віталій Ярема був дуже здивований, оскільки поняття не мав ні про існування цієї компанії, ні про те, що від його імені здійснювалося рейдерське захоплення.

Він тут же запросив до себе представника "БРСМ-нафта", який стояв на чолі пікету, викликав заступника прокурора Київської області і зажадав пояснень.

У принципі, під час подібних розмов по статусу мав би бути присутнім і голова Консультативної ради. Але мене не було в Україні, зате був начальник одного з управлінь ГПУ, який мені згодом розповів, що для Яреми стало відкриттям, що кримінальне провадження з подальшим арештом трьох десятків АЗС було відкрите за те, що оператор заправки нібито не доніс 8 копійок.

Генпрокурор негайно викликав свого заступника Віктора Шокина і доручив розібратися в ситуації.

Пройшло ще декілька днів, Шокин здійснив перевірку, після чого запросив представника "БРСМ-нафта" і офіційно просив вибачення від імені Генеральної прокуратури України за досконале беззаконня, підтвердивши, що дійсно мав місце "наїзд" з метою відібрати бізнес.

Довірливий читач, звичайно, може запитати: а чи поніс хтось покарання за те, що займався рейдерством від імені генерального прокурора? Звичайно, ні, оскільки керівництво Генпрокуратури було сформоване відповідно до пам'ятної угоди між Порошенком з одного боку та Фірташем і Льовочкіним - з іншого. Власне, у виконанні цієї угоди і була звільнена з Генпрокуратури попередня команда на чолі з Махницьким.

Замість попередніх керівників від Порошенка в ГПУ були введені генпрокурор Ярема і три його заступники, а від Льовочкіна - перший заступник і два звичайних.

Про існування договору між Порошенком і Фірташем-Льовочкіним про розподіл державних посад у вересні-жовтні 2014 року мало хто знав. Але членам Консультативної ради було достеменно відомо, що, наприклад, перший заступник генпрокурора Микола Герасим’юк є людиною Льовочкіна, і жодної реальної влади над ним Ярема не має.

Втім, так само Ярема не міг нічого поробити з представниками Порошенка в керівництві ГПУ - наприклад, зі своїм заступником Даниленком або тим же Шокіним.

І ще нюанс: Ставицкий і Льовочкін - закляті вороги. Це я пояснюю, щоб не виникало зайвих питань.

Але, як виявилося, це був тільки початок історії. Зацікавлені особи не підтримали ідею змінити власників мережі "БРСМ-нафта", але стали діяти іншим способом – заклали вибухівки на АЗС.

Нині відомо про два вибухи - 28 грудня 2014 року вибухівка була закладена на АЗС в Деснянському районі Києва, а 10 січня 2015-го вибух прогримів на АЗС у Броварах. Ще кілька разів працівникам "БРСМ-нафта" вдавалося своєчасно виявляти пекельні машинки з годинним пристроєм, які знешкоджували сапери.

По кожному такому факту в міліції відкривали провадження за статтею "хуліганство", після чого розслідування призупинялося.

Тобто, в столиці країни, яка знаходиться в стані фактичної війни з терористичними угрупуваннями, неодноразово на АЗС, що належать одній конкретній кампанії, виявлялися закладені вибухові пристрої, двічі такі пристрої навіть спрацьовували (слава богу, без людських жертв), але жодної реакції з боку правоохоронних органів на це не було. Думається, що радникові Авакова варто було б пояснити цей дивовижний феномен.

Втім, особливого дива тут немає, враховуючи чутки, які давно циркулюють в середовищі нафтотрейдерів, що до мережі "БРСМ-нафта" нібито почали приглядатися ще і люди з оточення Пашинского - ті самі, які брали участь в скандальному продажі нафтопродуктів з олігарха-утікача Курченка. Ну а від Пашинского до Авакова - як від великого до смішного. Тобто, один крок.

Більше того, якісь негідники (мабуть - агенти Путіна) запустили качку, що нібито конкуренти "БРСМ-нафта" зацікавили Авакова пропозицією, від якої не можна відмовитися. Причому передали цю пропозицію через ще одного радника пана міністра - Віталія Сакала. Звичайно, ми в такі плітки не віримо і вважаємо, що Арсен Борисович живе винятково на зарплату в 6000 гривень.

Проте, не можемо не звернути увагу на повідомлення сайту МВС України від 27 травня 2015 року про те, що проти працівників кампанії "БРСМ-нафта" було відкрито кримінальне провадження за просто-таки феноменальний злочин - "заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем".

Як запевняє МВС України, це заволодіння чужим майном полягало в тому, що працівники "незаконно заволоділи засобами на загальну суму більше 1,2 мільйрда гривень шляхом незаконного придбання, виробництва і збуту нафтопродуктів".

Але за нашою інформацією, навіть після відкриття цього кримінального провадження, власники "БРСМ-нафта" відмовилися продавати мережу. Тоді і сталася страшна пожежа на нафтобазі у Василькові.

Радник Авакова Юрій Бутусов стверджує, що за три дні до пожежі він допоміг передати якусь інформацію про якісь зловживання і що, мовляв, це привело до того, що власники нафтобази самі підпалили своє майно. Слід було б читати сайт свого відомства і зіставляти дати: кримінальне провадження, про яке пильний Бутусов нібито повідомив "куди слід" за три дні до вибуху, було відкрите не менше чим за два тижні до трагедії. Причому без його участі, а винятково стараннями пана Сакала.

Краще б пояснили, яка доля кримінальних проваджень, які в міліції відкривали у зв'язку з виявленням вибухівки на АЗС, а також чому підлеглі Авакова більше доби не застосовували пінну атаку для гасіння пожежі на нафтобазі. Невже чекали, поки все вигорить?

Що ж до долі мережі автозаправок "БРСМ-нафта", то після пожежі у Василькові вона, швидше за все, перейде в руки нових хазяїв. Отже, якщо нафтобази вибухають, значить, це комусь треба.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
бандеровець Показати IP 16 Червня 2015 14:18
думаю,що відсотків 90 правда...
Анатоль_ до бандеровець Показати IP 16 Червня 2015 14:38
я мельниківець, але думаю що то правда на 80 відсотків.
еволюція до Анатоль_ Показати IP 16 Червня 2015 16:17
отак бандерівці думали. мельниківці теж думали. і додумалися. понищили один одного. а всього-то справи - 10%.
прокурор до бандеровець Показати IP 16 Червня 2015 21:53
У Єремеєва зірковий час наступає. Це ж яким тупим треба бути.
Бандерівцю до бандеровець Показати IP 21 Червня 2015 17:17
Справа, зрештою, не в тому скільки відсотків правди в цьому матеріалу. Корінь такого зла в тому, що п'яні полішуки і непідмиті полішучки обирають до пардаменту ось таких єремеєвих, івахівих, мартиняків, які плюють не лише на закони, а навіть на звичайну людську моральність. А найстрашніше те, що система навіть і не похитнулася після майдану, а продовжує процвітати і процвітатиме, бо є його основа - люди, які продаються за копійки.
століття тому Показати IP 16 Червня 2015 15:03
"Місто прекрасне, місто щасливе. Мати міст руських . Але це були часи легендарні, ті часи, коли в садах найпрекраснішого міста нашої Батьківщини жило безжурне, юне покоління. Тоді-то в серцях у цього покоління народилася упевненість, що все життя пройде в білому кольорі, тихо, спокійно, світанки, заходи, Дніпро, Хрещатик, сонячні вулиці влітку, а взимку не холодний, не жорсткий, лапатий ласкавий сніг... І вийшло зовсім навпаки. Легендарні часи обірвалися, і раптово, і грізно наступила історія..."
Анатоль_ до століття тому Показати IP 16 Червня 2015 15:27
То ж і мені про це саме пані Наталко Семенівно гундосить кожного дня
Горамв Показати IP 16 Червня 2015 15:47
Ой! Мно-го букав....
Порада до Горамв Показати IP 16 Червня 2015 16:14
розглядай комікси.
Анонім Показати IP 16 Червня 2015 16:12
НАФТОБАЗУ ПІД КИЄВОМ ПІДІРВАЛИ, ТОМУ ЩО НЕ ПОДІЛИЛИ СТАВИЦЬКИЙ І ЄРЕМЕЄВ - ХТО Б СУМНІВАВСЯ В ТОМУ, ЩО ХТОСЬ НЕ ПОДІЛИВ! СКІЛЬКИ БУЛА ЦІНА ДОЛАРА І БЕНЗІНА ПРИ СОВЕТАХ ЦІКАВО? ЦІ СВ...ЧИ НЕНАЖЕРЛИВІ ДІЛЯТЬ, А ЛЮДИ ПОСТРАЖДАЛИ І ТАК У ВСЬОМУ. мОЖЕ ПОРА ХЛОПЦЯМ НА ДОНБАСІ ДОМОВЛЯТИСЯ МІЖ СОБОЮ І ГНАТИ ВР,ОЛІГАРХІВ ТА ІЖЕ З НИМИ
ПРИ СОВЕТАХ ЦІКАВО? до Анонім Показати IP 16 Червня 2015 16:30
1) Роздрібні ціни на бензин, введені в дію з 1 січня 1969р. Приведено у рублях єдині на всій території СРСР, крім віддалених районів Сибіру - там незначно дорожче. Прейскурант № 083, затверджений 29 листопада 1968р за № 882 Державним комітетом цін при Держплані СРСР (за десять літрів): А-66 ...0-60 коп.; А-72 ...0-70 коп.; А-76 ...0-75 коп.; АІ-93 ...0-95 коп.; АІ-98 ...1 р.05 коп.; Екстра ...1р. 00 коп; Авіаційний Б-70 ...1р. 20 коп; На початку 70-х ціни трохи зросли (крім 76-го бензину). Наприклад, 10л АІ-93 стали коштувати 1 руб. Потім двічі (у 78-му і 81-му) ціни зростали рівно вдвічі, і в такому вигляді проіснували до розпаду СРСР у грудні 91-го. Тобто 10л 76-го коштували 3 рубля, а дев'яносто третього - 4 р..
я так думаю Показати IP 16 Червня 2015 16:30
Как медики произносят клятву Гиппократа ,так и чиновники всех уровней, министры и депутаты должны давать клятву -служить отчизне и народу, честно, жертвенно, не допуская даже мысли о личной выгоде. В противном случае становитЕсь предпринимателем, бизнесменом и получайте личную выгоду, обогащайтесь сколько угодно, только не лезьте в политику и законодательные органы.
звідки думаєш? Показати IP 16 Червня 2015 16:35
Чиновники "всєх мастєй" і, навіть страшно подумати, депутати УЖЕ складають присягу. А от медики "клятви Гіппократа" - НІ.
я так думаю до звідки думаєш? Показати IP 16 Червня 2015 17:07
З Луцьку, з Луцьку!
Анонім Показати IP 16 Червня 2015 16:42
Треба розстріляти цих всіх потворних жабенят!
Лівий сектор Показати IP 16 Червня 2015 17:09
Читаєш і жахаєшся цинізму і ненажерливості цих "революціонерів" в погонах і без погонних "демократів", які за гроші створили екологічну катастрофу, згоріли нівчому невинні пожежники а вони щей коментували у Фейсбуках, що застосовується спосіб гасіння- вигорання !!?? Але що тут думати, якщо ці ублюдки придумали війну на Донбасі де вбивають украінців по обидві сторони а вони на цьому заробляють крадучи гроші МВФ і просто розтягуючи бюджет славлячи Украіну. Що ще треба щоб люди зрозуміли що натворили ??
Анонім до Лівий сектор Показати IP 16 Червня 2015 17:22
Между прочим, пожар будет продолжаться с новой силой. Ибо на нефтебазу сегодня приехала польская колонна МЧС.
Андрій до Лівий сектор Показати IP 16 Червня 2015 19:13
Ти не лівий ,ти лінивий,бо не думаєш.В твоєму коменті словесний понос і закреп думки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus