USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Накопичувальна пенсія: хто і скільки платитиме з зарплати щомісяця

27 Квітня 2023 12:43
Україна готується до впровадження накопичувальної пенсійної системи, яка передбачає добровільну сплату внесків і роботодавцем, і працівниками.

Про це пише УНН.

Згідно з законопроєктом № 9212, планується, що українці до 55 років, які працюють або самозайняті, зокрема ФОП, добровільно будуть сплачувати щомісяця внески із зарплати в розмірі: 2023 рік – 1%, 2024 – 1,5%, 2025 – 2%.

Для старших українців та працюючих пенсіонерів усі внески будуть сплачуватися до солідарної системи та пенсійні правила залишаться незмінними.

Як пояснила нардепка Олена Шуляк, фінансування пенсій відбуватиметься за рахунок зменшення єдиного соціального внеску для осіб, які беруть участь у новій системі, на відповідний відсоток кожного року.

Читати ще: Частина пенсіонерів отримає доплату в 1200 гривень до пенсії. Коли зростуть виплати і в кого

«До того ж, держава буде співфінансувати з державного бюджету внески пропорційно: 2023 рік – 1%, 2024 – 1,5%, 2025 – 2%. А от для самозайнятих та ФОП держава робитиме внески на паритетних засадах», – повідомила Шуляк.

Вона також зауважила, що учасник пенсійної системи може тимчасово використати частину коштів, накопичених на його індивідуальному пенсійному рахунку, на цілі та у порядку, визначені Кабінетом Міністрів України.

«Таким чином ми створюємо стимули до накопичення на пенсію, не створюючи додаткового навантаження на роботодавця. Більше того, держава співфінансує внески до накопичувальної системи, збільшуючи розмір особистих накопичень і створює Накопичувальний фонд для гарантування збереження внесків громадян та стійкості системи», – назвала переваги ухвалення законопроєкту Олена Шуляк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus