USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Нам є що захищати»: Луцькому прикордонному загону – 23

20 Жовтня 2015 15:13
«Ми – за мир! Дякую, що захищаєте нас і не пускаєте Росію, щоб не захопила всю нашу землю. Ти - герой і я теж таким хочу бути, а потім я буду країну захищати. Володя, 8 років».

Зворушливий лист від школяра з таким змістом нині висить на почесному місці з-поміж експонатів музею Луцького прикордонного загону. А поруч – зрешечений осколками бушлат і зброя, з якої обстрілювали українських бійців. Більше 700 службовців Луцького прикордонного загону від початку російської агресії, побували в зоні АТО. Двох побратимів бійці втратили в бою, більше 20-ти лікуються після поранень.

Сьогодні, 20 жовтня, з нагоди 23-ї річниці від дня створення загону відбулися урочисті збори особового складу.

Вже більше двох десятків років на території колишньої ракетної дивізії розташовується Луцький прикордонний загін. 23 роки тому 20 жовтня 1992 року був створений Луцький загін прикордонного контролю, який контролював і охороняв 890 кілометрів державного кордону на межі Польщі, Білорусі та трьох українських областей: Волинської, Рівненської та Житомирської.

Перший командир загону Аркадій Яворський пригадав час, коли створювався Луцький прикордонний загін.
«Сьогодні мені приємно бачити тут багато колишніх службовців загону, які 23 роки тому повернулися зі своїх точок несення служби в Україну, щоб допомогти їй у створенні своїх кордонів. Хто повернувся зі служби на Далекому Сході, Примор’ї, Забайкаллі. Нам довелося не лише контролювати існуючі кордони з Польщею, а й формувати кордон з Білоруссю. На той час прикордонники Луцького загону мали у відомстві 890 кілометрів державного кордону: по річці Західний Буг і між Білоруссю та трьома областями», - розповідає він.
З числа луцьких прикордонників шестеро стали генералами, десятки офіцерів займають нині високі генеральські та полковницькі посади.

27 років свого життя віддав прикордонній службі полковник запасу Анатолій Соломін, з них 10 років він прослужив у Луцькому прикордонному загоні.
«З перших днів мені видалася честь служити у нашому загоні. До того я служив у Львівському загоні на польському напрямку. Нам було легше, бо кордон був обладнаний, традиційно неслась служба. Тяжче було тим, хто освоював рубежі на білоруському напрямку. Нова служба, нові відносини, нас не всі сприймали як прикордонників, не всі сприймали правила і порядки на кордоні. Традиційно склалося, що ті навики, традиції, започатковані в перші дні, продовжують діяти в прикордонному загоні», - каже він.
Як зазначив нинішній начальник Луцького прикордонного загону полковник Олександр Мейко, уже 768 службовців Луцького прикордонного загону побували в зоні АТО, з них 394 отримали посвідчення.
«Роки становлення загону були нелегкими, але завдяки відповідальності прикордонників, місцевого населення, взаємодіючих структур, загін з честю і гідністю й зараз виконує завдання. Висловлюю щиру подяку всім волинянам за допомогу, яку ви нам надаєте, щиро дякую сім’ям прикордонників, які з терпінням і в нелегких умовах підтримують наших товаришів», - зауважив командир луцьких прикордонників.
З числа тих, хто побував у зоні АТО, 11 службовців Луцького прикордонного загону були нагороджені державними нагородами, під час бойових дій 25 отримали поранення. Двох прикордонників Луцького загону, на жаль, рідні так і не дочекалися живими, ними були Сергій Гулюк та Сергій Киричук. Присутні на урочистостях вшанували полеглих побратимів хвилиною мовчання.
Вітали Луцьких прикордонників і представники влади. Так, радник голови ОДА Борис Кондратюк побажав їм, аби якнайшвидше вони берегли рубежі України в тих межах, які були до нападу агресора. Голова облради Валентин Вітер побажав усім прикордонникам повертатися додому живими і здоровими. А заступник Луцького міського голови Юрій Вербич додав: лучани пишаються тим, що в їх місті діє така частина.
Військовослужбовцям загону та ветеранам від керівництва загону, обласної та міської влади вручили почесні грамоти. Один із прикордонників отримав чергове звання.
До вітань також долучилися й меценати від фонду «Волинь – 2014». Від фундаторів Луцькому прикордонному загону вручили книгу пам’яті з іменами загиблих на сході волинян та каску, яку розмалювали діти з міста Волноваха.
«Ви професіоналі не тільки в ратній справі, а й в патріотичному вихованні. Цю каску розмальовували діти з Волновахи, які зазнали «визволення» сепаратистами, і можуть зараз порівняти як це було, і як є зараз. Вони найщиріше можуть вам подякувати», - додав директор Фонду Володимир Кривович.

Згодом всі охочі змогли побувати в музеї Луцького прикордонного загону. Експозиція нині поповнилася новими експонатами. Один з них – зрешечений осколками бушлат, якого привезли луцькі прикордонники із зони АТО. Є тут і зброя, яку використовує проти українського війська ворог. А ще – на почесному місці – лист захисникам від школяра, який був написаний для підтримки військовослужбовців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Степан Показати IP 20 Жовтня 2015 22:29
" є що захищати". Згоден. Є!!! Але, чим? Гарні хлопці. Але, крім патріотизму потрібна зброя. Високотехнологична зброя, не тільки броніки і прилади нічного бачення. Севастопольський флот щойно поповнився двома МРК проекта 21631-протирадарна технологія "Стелс", озброення-ПУ "Калібр НК". Ті самі установки яки з Каспія долбанулі по Сірії. З Чорного моря до Волині відстань меньша. Що можна протиставити? Мужність? Це чимало, але не достатньо...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus