USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Намагаємося зекономити для тих, хто у важкому стані». Яка ситуація з киснем у луцькому ковідному госпіталі

21 Жовтня 2021 12:54
На тиждень для пацієнтів волинських лікарень йде по 40 тонн кисню. А загалом в Україні виникла напружена ситуація з його постачанням, оскільки декілька хімзаводів, які привозили кисень до ковідних лікарень, зупинилися на ремонти.

«Незважаючи на те, що вирує вірус, заводи, які виробляють кисень, зупинились на ремонт», - зазначила заступниця голови ОДА Людмила Тимощук під час позачергової сесії облради. З її слів, днями склалася критична ситуація з поставкою кисню до лікарень.

Як повідомила у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини директорка Луцької міської клінічної лікарні Лариса Духневич, ковідний госпіталь, який організований в окремому корпусі пологового будинку, має договори з трьома постачальниками кисню. І всі вони або повністю не працюють, або працюють не на повну потужність, тож не можуть забезпечити всі потреби. Для того, аби зекономити кисень, який подається через централізовану систему, десятьох пацієнтів з ковідного госпіталю перевели в обласну клінічну лікарню. Декого з пацієнтів перевели на кисневі концентратори, аби заощадити кисень для важких хворих.

«Ситуація з киснем напружена, бо в нас є три договори про постачання з хімзаводами (Київ, Дніпро і Львів), і всі три стоять або працюють не на повну потужність. Ніхто не може заправити киснем. Не вистачає його у всіх регіонах. Зараз ми максимально намагаємось зекономити кисень для тих, хто у важкому стані. У кого стан не важкий – на концентраторах. Десять пацієнтів перевели у обласну клінічну лікарню, вони нас підстраховують. Там є дві бочки по 20 тонн, вони перед цією поломкою заправили їх, тож мають запаси. Чекаємо до вечора, що приїде машина для заправки», - каже вона.

Читати ще: Волинь наближається до «червоної» зони. Чи є шанс жити повноцінним життям в умовах карантину?

З її слів, машину з киснем обіцяє до вечора поставити Львівський хімзавод. Проте везуть кисень аж з-за кордону, бо підприємство на ремонті.

«Зараз працюємо на кисневих балонах, кисень подається в тому обсязі, який треба пацієнтам, люди не повинні відчувати різницю. Це зробили, щоб зменшити централізований потік кисню. Але ситуація напружена», - зазначила очільниця лікарні.

Залежно від кількості пацієнтів, їхнього стану, в шпиталі використовують від пів тонни до тонни кисню на добу. А кисню в закладі є максимум тонна.

Як додала заступниця голови ОДА Людмила Тимощук, коментуючи ситуацію, кисень у волинських лікарнях ще є, однак мусять постійно моніторити ситуацію.

«Із забезпеченням киснем зараз напружена ситуація в усій Україні. Ми ще кисень маємо, там де його трошки менше, забезпечуються пацієнти балонним. Наша область в основному отримує кисень від Краматорського заводу, а це Боголюби, обласна інфекційна лікарня, Любомльське ТМО. Є багато лікарень, які мають генератори кисню. Надто критичної ситуації немає, але зараз буде розглядатися питання на селекторній нараді в МОЗ», - повідомила вона.

Нині на Волині вже 19 медзакладів, які приймають хворих на коронавірус. На тиждень у лікарнях області йде по 40 тонн кисню для пацієнтів.

Нагадаємо, на Волині протягом попередньої доби зареєстровано 436 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 54, медпрацівників – 12), 18 осіб померло.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Василь Показати IP 21 Жовтня 2021 16:18
А це вже диверсія або шантаж-всі 3 заводи на ремонті!!! Одночасно!!!!
Це кінець до Василь Показати IP 21 Жовтня 2021 22:07
Це кінець, кінець епохи бідності, корупції, а ще здорового глузду!
Так нас! Показати IP 22 Жовтня 2021 20:25
Добре, що не дали збудувати завод в Полонці!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus