USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Напад вірян УПЦ МП на священника та винесені ікони: на Волині знову сперечалися за церкву

4 Січня 2024 16:54
Кричали, билися і одночасно молилися. У селі Любешівської громади – чергові сутички через церкву. Замість того, щоб дати людям молитися, батюшки і прихильники УПЦ МП накинулись на священника Православної церкви України. Шарпали так, що аж зламали хрест.

Чим закінчився скандал і чому матір загиблого на війні захисника позабирала з церкви ікони – у сюжеті 12 Каналу.

Жителька села Залізниця Любешівської громади, матір загиблого на війні з Росією військового, яка є прихильницею московського патріархату, винесла ікони з церкви. Образи вона колись пожертвувала храму УПЦ МП, а коли той перейшов у ПЦУ, подароване вирішила забрати.

Читати ще: Депутати закликають не продовжувати УПЦ МП договір на оренду собору на Волині

29 грудня священник УПЦ МП мав передати громаді Православної церкви України ключі від місцевого храму. Понад пів року тому більшістю голосів вірян церква Покрови Пресвятої Богородиці перейшла у лоно ПЦУ. Проте прихильники московського патріархату і досі не можуть з цим змиритися: вони пробували зірвати богослужіння, а потім ще й увірвалися до вівтаря та накинулися на священника.

Священник ПЦУ Юрій Устимчук сказав, що виштовхати його з вівтаря намагалися священні отці московського патріархату. Під час цієї шарпанини з його рук, стверджує, вирвали і зламали хрест.

«Чоловік, який забігав до вівтаря, – це місцевий батюшка московський. А другий батюшка – це благочинний російський», – розповів протоієрей Юрій Устимчук.

За московськими батюшками на Юрія Устимчука накинулися і прихильники УПЦ, вони кричали, шарпали та, за словами протоієрея, навіть били його. Якби того дня поруч з храмом не було поліції, бійка могла би завершитися ще гірше.

«Ми знали про проведення цього богослужіння. Було задіяно близько тридцяти працівників поліції. Відбувся певний конфлікт, сутички між жителями села. Але поліцейські їх припинили, відреагувавши в рамках чинного законодавства. Грубих порушень не зафіксували. Ніхто із заявами про тілесні ушкодження чи через інші причини не звертався», – повідомила речниця ГУНП у Волинській області Ольга Бузулук.

Читати ще: Волинські очільники УПЦ МП увійшли до офіційного календаря Російської православної церкви

Попри сутички й бійки, ключі від храму прихильникам УПЦ МП громаді ПЦУ таки довелося віддати. А от майно передали не все. За словами священника Юрія Устимчука, з церкви зникли дві старовинні Євангелії. Одну книгу колишній священник вже повернув, а доля другої поки невідома.

Забрали прихильники УПЦ МП і кілька ікон, зокрема ті, що купували чи жертвували на храм самі. Проте біди, каже Юрій Устимчук, в тому немає. Головне, що скандали і битви за церкву позаду, і ключі від неї у тих, кому належать по праву. Вже найближчої неділі в церкві Покрови Пресвятої Богородиці відбудеться перше богослужіння в лоні ПЦУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Анонім Показати IP 4 Січня 2024 17:12
Церква на волині одна. Католицька
Анонім до Анонім Показати IP 4 Січня 2024 17:35
Католиків західного обряду в Україні - 0,8%. На Волині ще менше.
Анонім до Анонім Показати IP 4 Січня 2024 20:02
Це все поки. Різдво католицьке, водохреще також. Так що 0,8, це якась не зрозуміла цифра
До до Анонім Показати IP 4 Січня 2024 20:46
Знаєш, чому ти дятел? А тому, що свята просто перенесені в даті. Але вони продовжують бути святами ПЦУ, літургії проводяться не в костелах, а в українських храмах. Ї проводять їх не ксьондзи, а священники ПЦУ. Щодо 0,8% католиків, то ці цифри є в соціальних мережах. Погано бути дятлом.
Анонім до До Показати IP 4 Січня 2024 22:58
>> цифри є в соціальних мережах Покоління імбецилів, інформацію черпає тільки з соцмереж і вірить всьому, що там пишуть. З вірянами московського патріархату, ви на на одному щаблі розвитку.
Аглаїд до Анонім Показати IP 5 Січня 2024 12:40
Католикам і греко-католикам не місце в Україні. Україна є споконвічно православною державою.
Олександр до Анонім Показати IP 8 Січня 2024 04:49
До чого. Довб...об
Архиеврей Показати IP 4 Січня 2024 17:39
подарки не отдарки!
дідо Показати IP 4 Січня 2024 17:48
РПЦ МП -брехлива та злодійкувата сталінська секта,яку давно пора закрити...і подарунки церкві є власність громади і забрати назад неможливо..
Оксана Показати IP 4 Січня 2024 17:57
Боже Боже Син загинув на війні з москалями, а мати досі їх церкву захищає
Іігор луцький до Оксана Показати IP 4 Січня 2024 19:54
Їй вже нічого не допоможе.Це остання стадія.
Простий чоловік Показати IP 4 Січня 2024 21:04
Скажіть панове, а ото статусне словосполучення : "священні отці" - то є витвір вірян, чи журналістів, чи самих же посередників між богом і паствою ? Шось зависокий тон взяли !
Анонім Показати IP 5 Січня 2024 17:55
Кацапм - такі кацапи. Мамо, мамо, твого сина вбила зброя, яку освячував московський піп а ти й далі до тих попів йдеш. Скільки ще дітей мають вбити.москалі, щоб ви отямилисях

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus