USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Нардепи збільшили зарплату собі, урядовцям, прокурорам і не лише

17 Січня 2015 12:53
Уже за січень 2015 року народні депутати України можуть отримати вдвічі більшу зарплату, ніж отримували торік. Нова заробітна плата може складати від 8526 до 12180 гривень, - інформує ТСН.

Подібна норма стосується ще чималої когорти працівників державних органів.

Торік у серпні парламентарі "врізали" собі зарплату із 17 тисяч до 6,5 тисячі. Тобто на руки отримували близько п'яти тисяч. Про це пише "Газета по-українськи".

В опублікованому тексті закону про держбюджет на 2015 рік відсутня норма, яка передбачала нарахування зарплати народним депутатам і членам Кабінету міністрів в розмірі посадового окладу.

Прес-служба Апарату Верховної Ради надала роз'яснення щодо "зникнення" цих норм про обмеження нарахування зарплат парламентарям і членам Кабміну. У 2015 році максимальний місячний розмір заробітної плати (грошового забезпечення) народних депутатів України, членів уряду, прокурорів, працівників державних органів (крім Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції) та інших бюджетних установ, працівників Нацбанку, суддівської винагороди обмежуються 7 розмірами мінімальної заробітної плати (нині це 8526 грн, а з 1 грудня – 9646 грн), а при скороченні чисельності працівників - 10 розмірами мінімальної зарплати (12180 грн, із 1 грудня – 13780 грн).

У зазначеному максимальному розмірі не враховуються виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата часу щорічної відпустки.

Під час останніх виборів Верховної Ради кандидати нарікали на низьку депутатську зарплату. "За 5 тисяч гривень я не працюватиму в парламенті. У Києві неможливо прожити на такі гроші", - нарікав тоді Мустафа Найєм із "Блоку Петра Порошенка".

"Підвищення зарплати народним депутатам — це мародерство. Кидається кістка, щоб вони голосували за потрібні законопроекти. Їх дешево підкупили", - вважає директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін.

Він говорить, що виплати чиновникам повинні формуватися за простим принципом, як у європейських країнах. "Там зарплата прив'язується до найбільш шанованих категорій у суспільстві, які формують інтелект нації, її спроможність бути успішною. Наприклад, Швеція, Норвегія, Фінляндія, Данія, Австрія, Швейцарія характеризуються тим, що практично заробітна плата депутатів співвідноситься із зарплатою вчителів і лікарів. Бо це рушійний, важливий та численний прошарок населення, який забезпечує процвітання країни. У цих країнах середній клас становить від 75 до 85 відсотків населення. Депутати є частиною цього середнього класу. Там олігархату немає, мільярдерів теж. Нашим нардепам також треба прив'язатися до середньої зарплати цих категорій. Тоді в них буде оплата не більше середньої по країні. Сьогодні це 3200 гривень. Зарплату високопосадовців треба публічно обговорювати. Бо вони - наймані працівники", - наголошує Соскін.

Багато експертів говорять, що парламентарі не встигли прочитати закон про держбюджет, за який голосували. "Перед голосуванням за держбюджет його ніхто не читав, документ ухвалили хаотично. Там схований не один такий сюрприз. Чому підняли собі зарплату? Треба було порадувати депутатів, які потрапили до Верховної Ради вперше і постійно скаржилися на те, що їм немає за що жити", - вважає економіст Олександр Охріменко.

У Європі вважають, що зарплата депутата повинна бути на рівні середньої в країні, збільшеної вдвічі. "У нас ця сума не має перевищувати 7 тис. грн. Якщо в Україні середня зарплата збільшуватиметься, вона буде більшою і в народного обранця. Зараз у нас між середньою та новою депутатською - розрив учетверо. Все, що фінансують за рахунок бюджету, повинно обговорюватися і бути відомим суспільству. Починаючи із зарплати прибиральниці у Верховній Раді. Наприклад, у Німеччині будь-який громадянин може побачити на сайті парламенту, хто скільки отримує. Зарплата держслужбовця не може бути таємницею", - зазначає Охріменко.

Тим часом стало відомо, що слідчі Антикорупційного бюро можуть отримувати по 20 тисяч гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 48
волинянин Показати IP 17 Січня 2015 13:00
а зчесно заробленої пенсії шахтаря податки стягують
пенсіонер до волинянин Показати IP 17 Січня 2015 13:11
Пенсіонерів, в супереч Конституції, обклали податками, що є грубим порушенням прав людини, а собі безсовістні набавили зарплати. Хіба за це люди вийшли на майдан, віддали і віддають своє життя
Анонім до пенсіонер Показати IP 17 Січня 2015 14:49
"а собі безсовістні набавили зарплати" - ну що ти кажеш - вони ПРАЦЮЮТЬ! А ти існуєш.
Штефан, Луцьк до Анонім Показати IP 17 Січня 2015 16:49
Все як на майдані обіцяли кулявлоб та пороша шоколадний- так і зробили!
Анонім до волинянин Показати IP 17 Січня 2015 19:07
Нахрена у гаді депута 450 рил? Хай би скоротили і тоді тільки підвищили.
123 Показати IP 17 Січня 2015 13:11
якщо такі малі зарплати у народніх обранців то чого ж вони туди так пхаються? Не можливо прожити на 5000 грн то йди на іншу високооплачувальну роботу , а не в депутати!!! ще й на всьому державному утриманні - мала зарплата ! А люди на мінімальну 1218 зарплату умудряються ж и т и ! про себе бідненьких подбали - слуги народу.
Анонім до 123 Показати IP 17 Січня 2015 14:51
Да у них же пенсия в 4000 грн, если проработал один день в парламенте. И это все, если конечно не считать кучи иных "мелочей".
Карина Показати IP 17 Січня 2015 13:14
п**ц просто, людям сказали затягнути пояси, все позрізали, а собі зарплати попіднімали! Це хлопцям не в АТО їхати треба, а на Київ, щоб з старої влади жодної падлю*и не залишилось!!!
Нана до Карина Показати IP 17 Січня 2015 13:48
Яка ж це "стара влада"? Це нова патріотична-проєвропейська-демократична влада, за яку ви так боролись на майдані. Тепер радіймо всі! Вибороли - здобили!!! Дійшло нарешті, що наробили майданами!!!! Зате тепер з голою дупою, босі і голодні, але горді, бо "ми українці".Розуму і смирення - от чого нам всім не вистачає...
Карина до Нана Показати IP 17 Січня 2015 14:48
А чого це "ВИ"? Це в першу чергу наробили ті, хто за януковича голосував, потім змінили зека на олігарха! Дурні ті, хто думав, що він красти не буде, бо буцімто у нього і так грошей повно, нащо йому наші.. Люди ніколи не навчаться, і нам ніколи не стати європейцями!
Анонім до Карина Показати IP 17 Січня 2015 14:53
А тому, що вона з тих, хто с самого початку розумів те, що відбувається на майдані.
Карина до Анонім Показати IP 17 Січня 2015 15:06
Вона не одна, так що не треба всіх під одну гребінку!!! І повторюсь ще раз, в першу чергу вина на тих хто вибрав Януковича, а Майдан - це наслідки!
Анонім до Карина Показати IP 17 Січня 2015 15:09
А ви майданом зробили краще? Чи краще було би якщо на Україні творилось те, що твориться зараз в 2010 році?
п... дом до Карина Показати IP 17 Січня 2015 17:44
коментар було видалено
Нана -2 до Нана Показати IP 17 Січня 2015 22:44
Ти дура Нана. От як раз і смиренням українці тримали всіляких там януковичів більше двох десятиліть при владі, які обдирали народ. А Майдан -це пробудження сплячих. Просто частина людей піддалася на обман пороха, його обрали а він зрадник. От цікаво, а тобі чим майдани заважають, за свою хлібну посаду певно переживаєш, смиренна ти наша.
Анонім до Нана -2 Показати IP 19 Січня 2015 11:26
Смиренням? Це вже третій майдан. Результати одні й ті ж самі.
Нана. до Нана -2 Показати IP 20 Січня 2015 09:20
Ну, я обзиватись у відповідь не буду. Це не правильно. Ви все зрозумієте з часом, побачите. Хоч і не визнаєте своїх помилок, "диванні патріоти", Вам ваша ВЕЛИЧЕЗНА гордість не дозволить. А якби було менше гордості і більше розуму, то і Україна була б єдина і війни б не було і жили б в теплі і ситі. Погано жилося при "бандиту" Януковичу, тож тепер "насолоджуймося" вибороним кров"ю "європейським життям", ЄВРОПЕЙЦІ Ви мої!
Олесь Показати IP 17 Січня 2015 13:27
Оце і є "Справжне обличчя" Українського парламенту... На 6000 не можуть??? А як БІЛЬШІСТЬ КРАЇНИ_ на 1500-2500 (3000 за щастя?) ????? Гидота.
Корінний лучанин Показати IP 17 Січня 2015 13:50
НЕ наводьте наклепів на українських депутатів -найкращих депутатів в європі та світі,які мужньо захищають інтереси своїх виборців,часто на шкоду своєму здоров"ю,стійко опорожняючи запаси спиртного у парламентському буфеті.
дідо Показати IP 17 Січня 2015 13:52
Депутати повинні отримувати достойну зарплату. Тільки позбавити всіх пільг та недоторканості.
Анонім Показати IP 17 Січня 2015 13:56
Нічого вони не збільшили - вони її посто проіндексіували. Виступ голови НБУ ніякого позитиву не приніс. Гривня як залишалася туалетним папером, так і залишиться. Хіба що МВФ щось підкине і це видадуть за рішучу перемогу уряду. А поки що у всьому винні громадяни та їх панічні настрої.
Анонім до Анонім Показати IP 17 Січня 2015 14:56
МВФ не підкине, бо всі гроші, які може підкинути МВФ підуть на оплату боргів Росії. А ти дійсно вважаєш те, що Білий Дім дасть Україні гроші, щоб вона розрахувалась з Россією?
Анонім до Анонім Показати IP 17 Січня 2015 15:21
Це був сарказм, а, бачу,сприйняли за серйозне.
вони дупитати Показати IP 17 Січня 2015 14:04
Ну люде послухайте, ти ж з маиематикою дружиш , на рекламу використовують і передвиборчу підкупку мільйони доларів а сувокупність зарплати за 5 років і 10 частини не покриє, піднімай не піднімвй а все це абсурд і цирк на дроті..кожен день стоїть п тання коли в крові почнуть дохнути крадії та людожери від прокураторів до депутаторів коли почнему читати ще одна кровожадна пика не живе.$?$, .. але ж ні що денно мають вмирати прості громадяни чесні люди ...а інша половина населення читає повні жалюгідності і імпотенції новини...що ж що ж....
Анонім до вони дупитати Показати IP 17 Січня 2015 14:59
Тоді, коли ви здійсните те що, замислили ваші хозяєва - відсторонете Порошенко від влади. Хоча, чесно кажучи, це мало що змінить в вашому становищи.
к Показати IP 17 Січня 2015 14:06
Уже попривикали до крісел. Можна поступово піднімати знов до17000, а прості роботяги проживуть і за1218грн. Поки на 100% не буде оновлено Верховну раду порядку не буде.
Анонім до к Показати IP 17 Січня 2015 15:01
Давай і далі. Наприклад вибирай туди тих, хто збираєть ходити на парламентські засідання з гранатою в кишені (щоб його не схопили зненацька). Треба роз'яснювати кого я маю на увазі?
Анонім до к Показати IP 19 Січня 2015 14:42
Ви,що справдя вірите,що у них 7 тисяч. Та ж у них 7 мільйонів бізнес. А доплат ви знаєте скільки до цих сім. БУДЕ 70.Всі клуби розпусти їхн, заводи їхні, землі їхні, віли їхні. БОже в що ви вірите. Всіх на гіляку тоді буде порядок
123 Показати IP 17 Січня 2015 14:29
І дійсно солдатам не в АТО треба їхати , а на Київ, народу пояси затягувати при зарплаті1500-2000 гривень, а самі жирувати, гусь ти де? ти ж так боровся за справедливість!!! Народ перестаємо платити за комуналку, нехай держава оплачує, бо ми ніщі.
оля ковельська до 123 Показати IP 17 Січня 2015 14:39
Так Гузь і для себе боровся і про себе думав і так всі інші.Невже ще українці ще не зрозуміли що то кінець.
321 до 123 Показати IP 17 Січня 2015 15:21
А народ нічого як не розумів, так і не розуміє!!! АТО у Києві треба проводити, тоді багато проблем зникне і вирішуться швидко питання і по Сходу!!!
От до 321 Показати IP 17 Січня 2015 22:55
і мене дивує питання, чому ще наші хлопці не їдуть танками на Київ. дещо запитати у Порошенка, наприклад, коли він думає війну закінчувати та припинить знущатися з людей своїми безглуздими мобілізаціями. Куди він людей мобілізовує? На війну чи просто на розстріл?
Олесь до 123 Показати IP 17 Січня 2015 19:15
Гусь-лапін голосували заЦЕ??? Хто знеє? А бідні алігархи наші? Тепер всі"вшоколаді" А про Вас згадають - перед виборами. (наступними)
жіночка Показати IP 17 Січня 2015 15:08
http://www.volynnews.com/news/authority/zarplatu-deputatam-taky-skorotiat-a-pilhy-skasuiut/ це за 3 січня
волиняка Показати IP 17 Січня 2015 15:18
Ну ще мало доказів, фактів, що це за влада, а все на війну перекладають?! Люди як були для них біомасою - так і залишились! Мобілізацію їм? А х...!!!
Лучанин Показати IP 17 Січня 2015 16:58
Скоти, в пеклі ім горіти!!!!! як ми на 2000 прожити можемо, а те лисе не може!!!!!! Шоб йому жінка так давала як люди живуть!!!!!!!
люд Показати IP 17 Січня 2015 17:47
Так всім заморозили зарплати до 2016. А вони богі. коли проснетесь, що нам не треба щоб мною керував грузін, литовець і всяка х.йня....
Анонім Показати IP 17 Січня 2015 18:12
Усі на Майдан, чи шо?
Нана до Анонім Показати IP 17 Січня 2015 18:37
Знову на ті самі граблі
Саме так до Анонім Показати IP 17 Січня 2015 22:57
На Третій Майдан, як би дивно для деяких духовно глухих і сліпих це не звучало.
Гадя Петрович Показати IP 17 Січня 2015 20:51
От падлюки товстозаді
Анонім до Гадя Петрович Показати IP 17 Січня 2015 21:35
А ти очикував іншого після померанчевого бунту?
олег Показати IP 17 Січня 2015 21:01
це вже зовсім совісті немае люди виживають а вони таке роблять!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!нема слів
морква Показати IP 18 Січня 2015 01:25
коментар було видалено
проти агресора Показати IP 18 Січня 2015 16:20
дорогі, любі лучани, під час війни прошу не вестися на полеміку, яку розвивають тут за гроші, підстилки окупантів. Головне в цей важкий час - ЄДНІСТЬ усіх українців, усім нелегко...але разом ми усі СИЛА !!! Україна переможе і все буде добре !!!
СССР Показати IP 18 Січня 2015 21:03
коментар було видалено
Оля Показати IP 19 Січня 2015 14:46
Не буде добре, бо не покараний ні один злочинець, що стріляв на майдані у мирних людей, і всі ці ж менти,прокурори, судді сидять при посадах, що й сиділи при янику. Що буде добре, а нічого.Доки всіх до одного не викинути не знищити, і верховну раду також там 15 проц. нових і у них всіх рильця в пушку,бо олігархи і ворюги. Хто нами править? Подумайте.Ми раби і нікому не потрібні люди, яких можна на мясо відправити,довести до злиденного, рабського життя і знищити, а ні то з голоду здохнемо,якщо ще раз піднімуть вартість комунальних послуг, тільки послуг і ми вже подохнем.
правда Показати IP 19 Січня 2015 16:21
Олю, ти права на 1000%! Молодих хлопців заберуть на війну, там вистриляють їх всіх, а ми тут поздихаємо від голоду.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus