USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Нас там чекають…» Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» щоденно відправляє в гарячі точки гуманітарну допомогу

11 Березня 2022 19:49
Понад десяток багатотонних вантажівок гуманітарної допомоги поїхало у гарячі точки України з Волині завдяки зусиллям Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», активістів партії «ЗА Майбутнє» та волонтерів.

Усі небайдужі працюють не покладаючи рук й докладаючи максимальних зусиль. Адже мета єдина – перемога.

Як розповіла голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода, станом на сьогодні із виділених Фондом 30 мільйонів левова частка пішла на продукти харчування, які вдалося придбати у виробників.

«Це понад 20 тонн макаронних виробів, більше 20 тонн круп, цукор, борошно, тушонки, тушонки з кашами, печиво, – розповідає керівниця Фонду. – Великий вантаж із дитячим харчуванням і підгузками. Бо нині є брак цих товарів навіть там, де нема окупантів, але порушені логістичні шляхи. Тому ми намагаємось максимально зібрати отакі найнеобхідніші речі, підключаємо ту гуманітарну допомогу, яка надходить з Польщі, і спрямовуємо туди, куди належить».
Черговий вантаж із Луцька 11 березня супроводжує голова партії «ЗА Майбутнє» на Київщині, депутат Київської обласної ради Ярослав Москаленко.

«Сьогодні ми перебуваємо на передовій, це Вишгородський район, напрямок Бородянки, Іванково. Вже вісім днів ця територія під окупацією. Залишилися тільки Вишгород і Петрівці. Дуже складна ситуація – гуманітарна катастрофа, – коментує він. – Водії навіть бояться їхати до нас, тому я приїхав у Луцьк, аби персонально супроводжувати машини разом з поліцією через всі пости, а їх у нас дуже багато. Артилерія працює постійно. Винищувачі окупантів постійно літають, б’ють по гуманітарних колонах. На жаль, на сьогоднішній день ми змушені констатувати, що серед хлопців-волонтерів, особливо тих, які ходять в окуповану зону, вже є загиблі і багато поранених».
Лише сьогодні запрацював перший зелений коридор через насосну станцію Київської ГЕС, зауважує Ярослав Москаленко.

«На жаль, в ту сторону вони взагалі не пускають жодних гуманітарних конвоїв. Тому що окупанти ведуть таку політику, що перекривають нам доступ, вимкнули електроенергію. Люди 8-10 днів без світла, без їжі, без нічого. А зараз із Білорусі вони починають завозити гуманітарний конвой нібито від «ЛДНР»: роблять картинку, роздають людям листівки, розносять газети, стверджують, що українська влада їх забула, покинула, а ось Путін і Росія, мовляв, про них навпаки дбають, роздаючи при цьому хліб, їжу», – описує ситуацію.
У Луцьку цього дня він зустрівся із тими, кого раніше вдалося евакуювати із передової, подалі від війни:

«Тут наші дітки з Київщини. Я сьогодні зустрічався з людьми. Жінки розповідають, що дуже задоволені тим, як їх приймають у Луцьку».
Ярослав Москаленко дуже вдячний Фонду «Тільки разом» та особисто народному депутату Ігорю Палиці за ті зусилля, які він докладає для порятунку українців.

Читати ще: Порятунок для тисяч людей. Київщина вдячна за поміч Ігорю Палиці і його Фонду

«Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» надає величезну допомогу. За 14 днів війни – більше 10 мільйонів. І це не тільки гуманітарний конвой. Це машини для Збройних сил України, квадрокоптери, дрони, 10 броньованих інкасаторських машин, які сьогодні реально рятують життя. Я і мої земляки дуже вдячні за таку неоціненну поміч», – коментує однопартієць.
Читати ще: «Я в Україні. Нікуди не виїжджав і не збираюся», – Ігор Палиця

«Сьогодні Україна об’єднана, як ніколи. Ми згуртувалися навколо спільної мети – перемогти окупанта, здолати загарбника. Нині партія «ЗА Майбутнє» об’єднала зусилля по всій Україні, співпрацюємо для того, аби передавати гуманітарну допомогу, ті речі, які необхідні для наших Збройних сил, територіальної оборони, – додає Катерина Шкльода. – На щастя, нині Луцьк і Волинь працюють, тут є виробничі потужності, і це дає змогу формувати гуманітарні вантажі у гарячі точки, у ті міста, які зараз перебувають в облозі й на межі гуманітарної кризи. Тому ми тісно співпрацюємо з усіма нашими депутатами, з громадськими організаціями, з волонтерами, з різними підрозділами Збройних сил України і територіальної оборони».
Проте з кожним днем, зазначає вона, все важче знаходити тих сміливців, які готові перевозити вантажі, адже ситуація постійно загострюється.

«Ніхто не знає, з якої сторони може прилетіти небезпека у вигляді літаків, ракет, обстрілів – спрогнозувати це нереально. Але дуже дякуємо тим водіям, які розуміють ситуацію і готові ризикувати своїм життям і здоров’ям, йти на поміч іншим, доставляючи у гарячі точки життєво необхідні речі своїм співвітчизникам», – каже керівниця Фонду.
«Логістика продумана. Із Луцька виїздять багатотонні вантажівки, а відтак, уже ближче до гарячих точок, гуманітарну допомогу перевантажують у менші автівки, які є більш мобільними, ніж фури. Подекуди доводиться переправляти гуманітарну допомогу навіть човнами», – констатує вона.

Одним із таких небайдужих сміливців є водій із 40-річним стажем Олександр Іванський, який вже не вперше везе на передову такі прості, але надзвичайно цінні у цей час речі. Лучанин розповідає, що ні хвилі не вагався, коли постало питання їхати.
«Я знав, що моя праця ще згодиться. Після 2014-го року відчував, що тим не скінчиться. Для армії я вже трохи старий, але є робота, яку я вмію робити. Там, хлопцям на передовій, значно страшніше. Але і на водіях нині багато тримається, – міркує чоловік. – Як бахнули перші ракети, я вранці вже був у військкоматі, але оскільки маю вже за 60 літ, то сказали почекати. Ну, ось тепер я згодився».
У перший гуманітарний рейс їхав із кумом. Тепер же вирушили з ним у парі двома фурами:

«Маю надію, що довеземо. Нас там чекають…»

Ірина КАЧАН

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
герберт Показати IP 11 Березня 2022 22:27
Бережи Вас всіх Господь

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus