USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Навіщо люстрований волинський СБУшник подав до суду

19 Лютого 2015 19:00
Судовий процес за позовом екс-заступника начальника УСБУ у Волинській області Віктора Уніги призупинений. Сам позивач каже: він не має на меті поновитися на своїй посаді.

Нагадаємо, колишнього заступника начальника УСБУ у Волинській області Віктора Унігу звільнили згідно з Законом України «Про очищення влади». Нині у Волинському окружному адміністративному суді розглядається справа за позовом Віктора Уніги. Чоловік в позові просить скасувати наказ про звільнення.

У коментарі кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини він пояснив: позов подав не для того, аби поновитися на посаді. Власне, навіть в разі виграшу процесу, переконує Віктор Уніга, сьогодні планів про повернення до лав СБУ в нього немає. Головне, що він хоче досягти, – виправдання власного імені.

«Аби звинувачувати людину в злочині, все має бути задокументовано. Жодних доказів чи документів, які підтверджують вчинення незаконних дій, - немає. А звільняти через те, що я займав певну посаду в певний період, – не зовсім правильно. Це не враховує внутрішні переконання людини. Нинішня люстрація – це огульний процес, який не оцінює вчинки людини, яку позицію займає той чи інший керівник.

Це все робиться для задоволення амбіцій політиків», - переконує Віктор Уніга.

Зауважимо, під люстрацію потрапив і начальник УСБУ у Волинській області Володимир Мельникович, на захист якого, свого часу, виступав голова Апеляційного суду області Петро Філюк, критикуючи чинний Закон «Про очищення влади». На його думку, цей Закон не відповідає задекларованим принципам відкритості, прозорості, індивідуальності.

«Є такі люди, які мали б потрапити під його дію, але є й такі, хто не повинен був підпадати під звільнення. Нашому сусідові тільки треба взяти цей реєстр і вже в нього є потенційні гарні помічники. Це агентурна сітка, яка володіє значною інформацією, і яких просто треба завербувати. А якщо звільнений звернеться в суд, то поновиться - 100%. Бо не може бути огульної люстрації. Таким інструментом ми лише нашкодимо. Ми не проти люстрації , але ми даємо оцінку цього документу», - зауважив він .

ЧИТАТИ ЩЕ: ЗВІЛЬНЕНИЙ КЕРІВНИК СБУ ВОЛИНІ - ПРО СВОЄ СТАВЛЕННЯ ДО ЛЮСТРАЦІЇ

Таким чином, чимало структур у надзвичайно складний для держави час, залишилися без керівників, яких позвільняли без права поновлення. Натомість політики, які прийняли цей Закон, не поспішають йти служити в зону АТО, та не гребують тим, щоб скористатися знаннями, досвідом і вміннями тих же люстрованих чиновників, особливо силових структур.

Власне, Віктор Уніга у серпні-вересні проходив службу в зоні АТО. Географія його відрядження співпала з найгарячішими точками того періоду: Волноваха-Іловайськ-Тельманове-Нововазовськ. Наприкінці року він отримав посвідчення учасника бойових дій. За проведену роботу його нагородили іменною вогнепальною зброєю, якої удостоюють не кожного. А восени Віктора Унігу звільнили з лав СБУ.

Його син і досі працює в Службі безпеки, і вже не вперше, не один місяць, проводить в зоні проведення Антитерористичної операції.

Судовий процес за позовом Віктора Уніги наразі призупинений, оскільки очікується рішення Конституційного суду із загальних питань щодо внесення до реєстру списку осіб, які підпадають під дію Закону «Про очищення влади». Однак сам Віктор Уніга каже: подав до суду не через посаду.

«Я не борюся за те, щоб зайняти місце заступника начальника. Я хочу виправдати своє ім’я. Я написав рапорт на звільнення за власним бажанням. Хоча якби я цього не зробив, я міг би ще рік отримувати від держави зарплату в повному обсязі, за те, що нічого не робив би. На сьогодні планів повертатися до СБУ, в разі виграшу процесу, - немає. Та все залежить від ситуації. Можливо, комусь буде потрібен мій досвід, мої знання», - зауважує він.

Нині Віктор Уніга зайнявся громадською роботою. Каже, саме так він може допомогти як органам влади, так і тим, хто сьогодні боронить свою країну.

До слова, позов Віктора Уніги – не єдиний на Волині, де звільнені згідно із Законом «Про очищення влади» працівники, вимагають скасувати наказ про звільнення. Колишній посадовець волинської міліції, екс-начальник слідчого відділу Житомирського УМВС Михайло Руденко судиться за право поновлення в органах, мовляв, його звільнили незаконно, посилаючись на Закон України «Про очищення влади». На Волині відбулося кілька судових засідань. Нині справу передали на розгляд до Верховного суду України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
обс Показати IP 19 Лютого 2015 19:22
і після цього ми дивуємось чому народ масово косить від арміі. Профі спочатку посилають в АТО а потім іх москаль Соболев люструє.
... до обс Показати IP 20 Лютого 2015 22:07
таке враження, що ніяка стаття (судячи з кількості позитивних лайків, які по кількості перевищують всі разом взяті по інших статтях) більше нікого не цікавить...навіщо такий фанатизм?...є час розкидати каміння і час його збирати...
закон Показати IP 19 Лютого 2015 19:41
А таких позовів буде тьма-тьмуща!!! У Венеціанський комісії признали закон про люстрацію в Україні нікчемним і прямо сказали припинити цей цирк! Це всім зрозуміло, бо у такому випадку більше половини верхівки держави треба гнати, а вони все вибірково зробили, себе ні-ні, а інших звільнити?! Такого не може бути і це не демократія і не закони!!! Далі буде...
788 Показати IP 19 Лютого 2015 19:58
Це зроблено можливо російськими спецслужбами щоб розвалити управління державою вигнавши спеціалістів.Спочатку знизили зарплати держслужбовцям,потім решту люстрували і державою будуть керувати неуки,яким спецслужби будуть доплачувати,бо хто ж на 1 тис.грн.піде служити. Бажаю виграти суд,якщо не зробили злочинів проти народу Украіни.
степан Показати IP 19 Лютого 2015 20:29
Цей чувак неодноразово рятував життя пацанів, які були там (в ато)
Патріот Показати IP 19 Лютого 2015 20:36
Це та людина яка може і має право говорити фразу "Маю честь"!!
Анонім Показати IP 19 Лютого 2015 21:03
так ви писали, що руденко служить у зоні АТО, фотки тут ліпили, а виявляється він був у Житомирі, таких як він і терещук і ще багато таких (практично усе керівництво- від генералів до майорів) треба гнати в шию,вони тримаються і будуть триматися руками і ногами за цю систему,яка їх возвеличила і збагатила, вони не тільки працювати, навіть мислити по-іншому не вміють
арбітр до аноніма Показати IP 19 Лютого 2015 21:17
ти л*шара, питання не про службу в сбу, питання про офіцерську честь. цей люстрований її має в квадраті. його малий третій місяць воює в ато за тебе троляро. ати пишеш такі коменти? підошви цих ОФІЦЕРІВ ти не вартуєш.
Про область Показати IP 19 Лютого 2015 21:26
Спецілістів так люстрували, а тепер нами керують неуки..... крадуть просто неможливо і як , повна анархія, ніхто нікого не слухає. голова ода по кругу свої проекти озвучує = вже напрацювання мали б бути хоч якісь. З громадськістю ніхто не працбє, де ті люди в ода, як звуться = відділ з громадськими організаціями. що робиться....громадськість з громадськістю не можуть тепре простір поділити - я про шелепа і поху. клоуни, знайшли час смішити людей і розборками займатися.
туарег АС7776АІ Показати IP 19 Лютого 2015 21:48
коментар було видалено
Не байдужий Показати IP 19 Лютого 2015 22:29
Дякую за професійну оцінку закону про очищення влади Служба може гордитися такими працівниками Вони не огульними словами а конкретними діями поступками вихованням дітей показують свою порядність професіоналізм Такі люди мають повне право говорити Честь имею
Луцьк Показати IP 19 Лютого 2015 22:37
Люстрацiя переможе, це лише один шлях до змiн, якщо змiнять Закон, нi один ранiше люстрованих не буде звiльнений, всiх поновлять на посадах.
Лучанка Показати IP 19 Лютого 2015 23:36
Віктор Васильович крім того, що справжній офіцер, добра, порядна людина. Життя звело мене з ним у непростій для мене ситуації, але його професіоналізм, небайдужість допомогло встановити справедливість.І сина він виховав правильно. Люстрація це добре... Але спеціалістами розкидатися не можна. Бо це все на руку ворогам.
Без назви до Лучанка Показати IP 23 Лютого 2015 18:27
Віктор Володимирович
потерпілі Показати IP 19 Лютого 2015 23:59
коментар було видалено
ЛЮСТРАТОР Показати IP 20 Лютого 2015 00:43
ТАКЕ СБУ НАРОДОВІ УКРАЇНИ НЕ ПОТРІБНЕ.
Волинь Показати IP 20 Лютого 2015 07:32
Всіх ,кгб, під люстрацію -одні крахобори!
До ЛЮСТРАТОРА та Вол Показати IP 20 Лютого 2015 09:10
А хто вам дав право тролити від імені народу України??? Мотніть на пару тижнів під Волноваху (Тельманове, Новоазовськ), а в ті часи Іловайськ, Оленівку... А перші розстріляні альфівці під Словянськом, не сбушніки були??? А ви своїх дітей (про вас і мови немає) відправили в зону АТО??? ЛЮСТРАТОРИ ВОЛИНСЬКІ хр*нові!!!
вася Показати IP 20 Лютого 2015 09:13
Як завжди плутанина. знову сплутали люстрація/кастрація...
Юра- Любомль Показати IP 21 Лютого 2015 16:56
Ви знаїте Вітю Унігу знають всі на Любомльщині кличка ( криша) ,організований пацан розробив стендикат поборів з митників по місячно. А з Володьою Латковським перевезення контрабанди фурами через кордон оце програма, а з Степашкою бізнес замутив цигарки через Буг з половини. Вітя ти про яку честь офіцерську говориш, ти за100$ продаси рідну матір , попроси вибачення у Волинського народу і поїдь в Ато
колега з АТО!!!!!!!! Показати IP 28 Лютого 2015 01:23
Познайомився з Віктором Унігою в зоні проведення АТО!!! Дійсно, хочу зауважити, що Віктор це дуже порядна людина та професійонал вищиї категорії, дуже шкода, що керівництву держави в такий складний момент для України не потрібні справжні професіонали!!!!!! Хоча його досвід та професіоналізм роботи вкрай потрібний в такий складний момент.....!!!! Правду кажучи, був дуже сильно ЗДИВОВАНИЙ, коли зустрів в зоні проведення АТО, його сина - Віталія, який не перший місяць ПРОФЕСІЙНО виконує свій обов"язок в НАЙЗАПЕКЛІШИХ точках зони АТО. Чому, здивований? - Віктор Уніга, який пройшовши службу в зоні АТО та побачивши все це пекло на власні очі та напевно прекрасно розуміє, що відбувається на даний момент тут, "НЕ ВІДМАЗАВ" СВОГО СИНА!!! (хоча я думаю він мав і має можливість це зробити). Тому, я СТВЕРДЖУЮ, що ВІКТОР УНІГА та його син ВІТАЛІЙ УНІГА, дійсно являються справжніми ОФІЦЕРАМИ УКРАЇНИ та ПАТРІОТАМИ СВЄЇ ДЕРЖАВИ!!!!! А всіх інших горе "Патріотів" та їх синів, що так сильно переживають за люстраційний процес та долю України в Інтернеті, запрошую в зону проведення АТО!!!!!!!! "НЕ СЛОВОМ, А ДІЛОМ" підтверджуйте свій патріотизму!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВІКТОР ВОЛОДИМИРОВИЧ!!!! повертайтеся будя-ласка як найшвидше.....!!!!
Не колега до колега з АТО!!!!!!!! Показати IP 1 Березня 2015 14:47
А Ви " колего з АТО" з Віктором познайомилися, Віталія зустріли...Не відмазав??? Тому що Уніга хоч і має можливість, але хтось більше можливостей має, і спекулювати тим, що " він не відмазав сина" не потрібно. Це обов'язок не тільки кожного так званого офіцера, а кожного свідомого громадянина.
Лучанин до не колеги Показати IP 2 Березня 2015 22:56
НЕ КОЛЕГА, Ви як свідомий громадянин України, виконали свій обов'язок, ви зараз на передовій????
Не колега до Лучанин до не колеги Показати IP 7 Березня 2015 12:49
Скільки розмови про " не відмазав", що краще би в цій країні " відмазав". Це обовязок кожного свідомого громадянина, але не цій краіні.
55 Показати IP 15 Березня 2015 14:33
Якщо люструвати, то першого Порошенка і Яценюка вони при регіонах також гарно несли службу! А взагалі, не можна усіх під одну гребінку!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus