USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Найбагатші в Україні поклади торфу – на Волині

8 Листопада 2021 22:07
Видобування та переробка торфу – важливий напрям енергетичного розвитку Волині. Про це говорили під час розширеної наради голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха з керівництвом області.

Учасники підписали Меморандум про співпрацю в галузі видобування корисних копалин, а також побували на одному з родовищ і на заводі, де торф видобувають та переробляють на паливо, повідомляє телеканал «Аверс».

Волинь має найбагатші в Україні поклади торфу. Згідно з геологічними даними, 21% усіх запасів цієї копалини – саме в надрах Волинської області. Видобувають і переробляють його два підприємства – комунальне «Волиньприродресурс» і державне «Волиньторф».

Паливо виготовляють на заводах у Маневичах та селі Прилісне Камінь-Каширського району.

Працівник преса Маневицького торфозаводу Володимир Щербачук у цій галузі вже 35 років. За його словами, за цей час умови праці на заводі змінилися. Окрім оновлення виробничих приміщень, технологічні процеси зараз контролює велика кількість електроніки. Розповідає, що за добу, тобто за дві зміни, виготовляють 170-180 тонн торфобрикету. Та додає: було б добре, аби держава повернулася до підприємства обличчям та не завадила розвивати торф’яну галузь.

Як розповідають у ДП «Волиньторф», за останні десять років мали проблеми з відведенням територій для розробки торфородовищ. Тому наразі працюють на територіях, ліцензії на які має комунальне підприємство «Волиньприродресурс».

На сьогодні в розробці – родовища, загальна площа яких понад 64 га. Це при тому, що для повноцінної роботи необхідно близько 250 га. Працюють сезонно – лише з травня до вересня. З одного гектара за сезон видобувають до 650 тонн торфу.
«У попередні роки в нас були проблеми з сировиною, із площами, з їх відведенням, – каже директор ДП «Волиньторф» Іван Киричик. – Цьогоріч проблема зрушила з місця. Ми співпрацюємо з КП «Волиньприродресурс» на варіантах господарських договорів. Привозимо сировину й переробляємо. Наразі в повному обсязі забезпечуємо бюджетну й комунальну сфери Волині та сусідніх областей дешевим паливом».

Зі слів Романа Опімаха, за енергопродуктивністю якість волинського торфу відповідає якості деяких видів вугілля і є чудовою альтернативою газу. У час, коли гостро постає питання енергонезалежності України, розвивати галузь є особливо актуальним завданням.

«Понад 50% енергетичного балансу Волинської області складає саме спалення торф’яних брикетів, – зазначає він. – Торф хорошої якості, підходить саме для таких потреб, його калорійність досить висока. Це чудова альтернатива дорогому паливу, як-от природний газ. До того ж, його можна назвати біопаливом».

Варто зауважити, що виробництво торфобрикету – досить затратний процес. Для того щоб виготовити одну тонну брикету, потрібно дві тонни сировини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Правда Показати IP 9 Листопада 2021 09:38
Видобування торфу на паливо це злочин проти екології. Спалювати такий цінний субстракт суперечить будь-якому здоровому глузду.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus