USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Найбільша кібератака в історії: РФ офіційно звинуватили в атаці України

16 Лютого 2018 08:29
Сполучені Штати, Велика Британія та Австралія офіційно звинуватили Російську Федерацію в організації хакерської атаки з використанням вірусу NotPetya в червні 2017 року.

Відповідні заяви оприлюднили Білий дім, Мінстерство іноземних справ Великобританії та міністр у справах правоохоронних органів і кібербезпеки Австралії Енгуса Тейлора, передає 24 канал.

«Це було частиною постійних зусиль Кремля, спрямованих на дестабілізацію України, що дедалі активніше демонструє участь Росії в поточному конфлікті. Це також була позбавлена розуму та невибіркова кібератака, яка буде мати міжнародні наслідки», – зазначили у Білому домі.

Як наголошується, ця кібератака стала найдорожчою та найбільш руйнівною у світі, завдавши мільярдні збитки у Європі, Азії та Америці.

«Уряд Сполученого Королівства приходить до висновку, що відповідальність за руйнівну кібератаку Petya в червні 2017 року зазнають російська влада, а саме російська армія», – заявив, своєю чергою, заступник міністра закордонних справ Великобританії Тарік Ахмад.

У міністерстві підтвердили, що істинною метою вірусу було не отримання викупу, а порушення роботи українських держустанов, фінансового і енергетичного секторів економіки.

«Ґрунтуючись на інформації австралійських спецслужб і після консультацій з владою США та Об'єднаного Королівства, уряд Австралії дійшов висновку, що відповідальність за цей інцидент несуть російські державні спонсори», – йдеться у повідомленні міністра у справах правоохоронних органів і кібербезпеки Австралії Енгуса Тейлора.

У заяві також йдеться, що вірус NotPetya перервав нормальне функціонування банків, аеропортів і метрополітену в Україні. У той час як основний вплив відчувався в Україні, шкідливе ПО поширилося по всьому світу, що відобразилося на роботі ряду великих міжнародних компаній, що привело до збитку у сотні мільйонів доларів.

«Австралійський уряд засуджує поведінку Росії, яка створює серйозні ризики для світової економіки, державних операцій і послуг, ділової активності і безпеки і добробуту окремих осіб», – наголосив Тейлор. Зазначається, що уряд прагне забезпечити, щоб австралійський державний сектор, підприємства та спільнота були готові до розвитку кіберзагроз.

Нагадаємо, 27 червня цього року відразу кілька українських державних та приватних компаній, а також банківських установ зазнали масової хакерської атаки. Зокрема, обрушилася робота сайтів "Укренерго", "Київенерго", "Укртелекому", "Нової пошти", "Ощадбанку", "Укргазбанку" "ОТП Банку" та інших. Луцькі фірми теж зазнали атаки вірусу. Згідно з підрахунками, Україна втратила 10 млрд грн через атаки вірусу «Petya».

Що таке вірус Petya? Сімейство шкідливих програм, що вражає комп'ютери під управлінням сімейства ОС Microsoft Windows. Petya шифрує файли на жорсткому диску комп'ютера-жертви, а також перезаписує і шифрує дані, необхідні для завантаження операційної системи. В результаті всі файли, що зберігаються на комп'ютері, стають недоступними. Потім програма вимагає грошовий викуп у біткойнах за розшифровку і відновлення доступу до файлів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
dfghjklkjh Показати IP 16 Лютого 2018 10:22
Де докази?
Капець Показати IP 16 Лютого 2018 11:14
Я теж постраждав від цього вірусу. Але мені хотілося б знати хто насправді організував цю атаку. Бо коли розробник вірусу звинувачує іншу сторону що вона використала його вірус просто на голову не налазить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus