USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Найчастіше трапляється у віці 40-60 років: волинський онколог про симптоми та алгоритм обстеження при раку товстої кишки

4 Лютого 2024 18:47
У загальній онкостатистиці рак прямого сегмента товстої кишки трапляється у 10% випадків від загальної кількості патологій. За даними ВООЗ, це близько 500 тисяч хворих на колоректальний рак щорічно. Небезпечні новоутворення виникають переважно у людей віком від 40 до 60 років. Найчастіше ця недуга вражає жителів Канади. Менш схильні до таких хвороб жителі Африки та країн Азії.

За останні десятиліття спостерігається зростання захворюваності на рак товстої кишки (РТК) в усьому світі, у тому числі і в Україні. Кожного четвертого-п'ятого пацієнта діагностують у занедбаній стадії захворювання.

Як розповідає хірург-онколог Волинського обласного медичного центру онкології Володимир Костюк, це можна пояснити низькою онкологічною настороженістю, пізнім зверненням хворих до хірурга чи проктолога, прихованим перебігом захворювання.

Читати ще: «Важливо виявити на початковій стадії», – луцький онколог про симптоми та діагностику раку шлунка

З його слів, помічено зв’язок РТК зі способом харчування. Їжа з підвищеним вмістом білків і жирів сприяє виникненню цього захворювання. Стимулювальну дію виявлено в домішках, що їх використовують як консерванти в продуктах харчування.

«РТК може виникнути на тлі аденоматозного поліпа, дифузного поліпозу шлунково-кишкового тракту, неспецифічного виразкового коліту, ворсинчастої аденоми, хронічної прямокишкової нориці. Усі перераховані передракові захворювання можна легко виявити за допомогою колоноскопії», – зазначає онколог.

Пройти таку діагностику можна безплатно у Волинському обласному медичному центрі онкології.

Як повідомляє онколог, у кожному випадку треба проводити біопсію з поліпа чи виразки з гістологічним дослідженням.

Які ж клінічні прояви РТК?

Вони досить різноманітні й виділені в окремі синдроми:

анемічний – ведучим симптомом є анемія (малокрів’я), тобто зменшення кількості гемоглобіну і червоних кров’яних тілець;

ентероколітичний – проявляється нудотою, відрижкою, періодичними здуттями живота, болями в животі переймистого чи постійно ниючого характеру;

стенозуючий (обтураційний) – проявляється різким здуттям живота аж до розвитку кишкової непрохідності;

псевдозапальний – перебігає у вигляді запального інфільтрату (ущільнення в черевній порожнині) з клінічною картиною гострого апендициту, панкреатиту, аднекситу. При цьому спостерігаються симптоми запалення (біль, підвищення температури тіла, пальпується утвір в черевній порожнині);

пухлинний – єдиним симптомом захворювання є наявність пухлини в животі, що пальпується переважно в правій здухвинній ділянці;

больовий – проявляється болями в різних ділянках живота;

дизуричний – проявляється частим сечовипусканням, болями над лобком під час чи після сечовипускання, болями в ділянці промежини.

Читати ще: Луцький онколог: «Наші пацієнти ведуть ще й особисту війну – з раком»

Проте іноді єдиним симптомом РТК може бути наявність незначної кількості слизу і крові в стільці.

Як діагностують РТК?

– пальцеве дослідження прямої кишки – дозволяє виявити до 70% злоякісних пухлин цього органа;

– ректороманоскопія – дозволяє візуально оглянути всю пряму кишку та нижню третину сигмовидної кишки і взяти біопсію;

– рентгенологічне дослідження товстої кишки (ірігоскопія) – дозволяє обстежити весь товстий кишківник, виявити наявність дефектів наповнення, звужень просвіту кишки або депо барію – тобто симптомів ракової пухлини;

– фіброколоноскопія – огляд товстої кишки за допомогою колоноскопа, який вводять через задній прохід. Дозволяє оглянути весь товстий кишківник і взяти біопсію. Вважається «золотим стандартом» для діагностики злоякісних новоутворень товстої кишки.

Читати ще: «Хірургія може радикально пролікувати рак». Волинський онколог – про виникнення ракових пухлин та види обстежень

Як нагадує онколог, під час проходження щорічних профілактичних оглядів усім жінкам та чоловікам після 50 років потрібно проводити пальцеве обстеження прямої кишки. Хворі з передраковими захворюваннями товстої кишки мають перебувати на диспансерному обліку в хірурга за місцем проживання, регулярно проходити ректороманоскопію, колоноскопію.

У разі підозри на злоякісне новоутворення товстої кишки чи виявлення злоякісної пухлини товстої кишки хворих треба скерувати до онкохірурга на обстеження та проведення спеціального лікування. Якщо РТК діагностувати на ранніх стадіях, відмічено кращі результати проведеного лікування, додає Володимир Костюк.

Алгоритм обстеження

1. Огляд сімейного лікаря чи хірурга (проктолога).

2. Електронне направлення на консультацію хірурга-онколога.

3. Обстеження в хірурга-онколога (колоноскопія з біопсією, КТ ОГК, ОЧП, ОМТ, встановлення клінічного діагнозу).

4. Засідання міждисциплінарного онкологічного консиліуму: хірург-онколог, променевий терапевт, хіміотерапевт. Висновок про план лікування пацієнта.

5. Диспансеризація онкологічного пацієнта в умовах ОМЦО ВОКЛ.

Всі об’єктивні методи діагностики РТК та повний об’єм спеціалізованого лікування можна отримати у Волинському обласному медичному центрі онкології за наявності електронного направлення, яке видає сімейний лікар.

Оксана ВЛАЩУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus