USD 40.45 40.75
  • USD 40.45 40.75
  • EUR 40.50 40.80
  • PLN 10.16 10.34

Кожен п’ятий пацієнт звертається занадто пізно: луцький онколог про профілактику та симптоми раку товстої кишки

3 Лютого 2022 21:31
За останні десятиліття спостерігається ріст захворюваності на рак товстої кишки (РТК) в усьому світі, в тому числі і в Україні. На жаль, кожен 4-5-ий пацієнт діагностується в занедбаній стадії захворювання.

Як розповідає лікар хірург-онколог КП «Волинський обласний медичний центр онкології» Володимир Костюк, це можна пояснити низькою онкологічною настороженістю, пізнім зверненням хворих до хірурга чи проктолога, прихованим перебігом захворювання.

З його слів, давно помітили зв’язок РТК з характером харчування. Їжа з підвищеним вмістом білків і жирів сприяє появі цього захворювання. Стимулюючу дію виявлено в домішках, що використовуються в якості консервантів продуктів харчування.

Читати ще: Як запобігти раку: луцькі онкологи розповіли про основні фактори ризику

«РТК може виникнути на грунті аденоматозного поліпу, дифузного поліпозу шлунково-кишкового тракту, неспецифічного виразкового коліту, ворсинчастої аденоми, хронічної прямокишкової нориці. Усі перераховані передракові захворювання можуть бути легко виявлені за допомогою колоноскопії. В кожному випадку необхідно проводити біопсію з поліпа чи виразки з гістологічним дослідженням», – зазначає Володимир Костюк.

Які ж клінічні прояви РТК?

Вони досить різноманітні і виділені в окремі синдроми:

анемічний – ведучим симптомом є анемія (малокрів’я), тобто зменшення кількості гемоглобіну і червоних кров’яних тілець;

ентероколітичний – проявляється нудотою, відрижкою, періодичними здуттями живота, болями в животі переймистого чи постійно ниючого характеру;

стенозуючий (обтураційний) – проявляється різким здуттям живота аж до розвитку кишкової непрохідності;

псевдозапальний – перебігає у вигляді запального інфільтрату (ущільнення в черевній порожнині) з клінічною картиною гострого апендициту, панкреатиту, аднекситу. При цьому спостерігаються симптоми запалення (біль, підвищення температури тіла, пальпується утвір в черевній порожнині);

пухлинний – єдиним симптомом захворювання є наявність пухлини в животі, що пальпується переважно в правій здухвинній ділянці;

больовий – проявляється болями в різних ділянках живота;

дизуричний – проявляється частим сечовипусканням, болями над лобком під час чи після акту сечовипускання, болями в ділянці промежини.

Проте іноді єдиним симптомом РТК може бути наявність незначної кількості слизу і крові в стільці.

Як діагностується РТК?

– пальцеве дослідження прямої кишки – дозволяє виявити до 70% злоякісних пухлин цього органу;

– ректороманоскопія – дозволяє візуально оглянути всю пряму кишку та нижню третину сигмовидної кишки і взяти біопсію;

– рентгенологічне дослідження товстої кишки (ірігоскопія) – дозволяє обстежити весь товстий кишківник, виявити наявність дефектів наповнення, звужень просвіту кишки або депо барію – тобто симптомів ракової пухлини;

– фіброколоноскопія – огляд товстої кишки за допомогою колоноскопа, який вводиться через задній прохід. Дозволяє візуально оглянути весь товстий кишківник і взяти біопсію. Вважається «золотим стандартом» для діагностики злоякісних новоутворень товстої кишки.

Всі об’єктивні методи діагностики РТК та повний об’єм спеціалізованого лікування можна отримати в КП «Волинський обласний медичний центр онкології» при наявності електронного направлення, яке видає сімейний лікар.

Оксана ВЛАЩУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus