USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

НБУ анонсував експеримент із електронною гривнею

16 Лютого 2024 10:37
В Україні до кінця року запустять експеримент із використання цифрової гривні (е-гривні). Участь у ньому зможуть взяти всі охочі.

Про це заявив голова Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін, передає Економічна правда.

«Ми плануємо робити цей пілотний проєкт відкритим. Банківські та небанківські установи будуть агентами центрального банку по розповсюдженню грошей, обміну і надання можливості користувачам ними розпоряджатись з використанням своїх мобільних застосунків», – повідомив Поддєрьогін.

За його словами, наразі НБУ розіслав банкам запрошення для участі у пілотному проєкті. Надалі ті банки, які підтвердять свою участь, будуть запрошувати до участі своїх клієнтів.

Розпочати другий пілотний проєкт з використання е-гривні НБУ планує у другій половині 2024 року. Орієнтовано, він триватиме близько пів року.

У межах експерименту всі охочі протестувати е-гривні зможуть обміняти на неї свої готівкові та безготівкові гроші.

«Підхід, який запровадили в Китаї, де роздавали гроші для того, щоб зацікавити людей, ми не плануємо», – додав Поддєрьогін.

За його словами, мета другого експерименту із використання цифрових грошей центрального банку в Україні – виявити, чи є попит на таку форму грошей серед населення і чи взагалі існує необхідність в її запровадженні. В межах експерименту планують протестувати можливість розраховуватися цифровими грошима у режимі офлайн. Крім цього, НБУ планує передбачити технічну можливість програмування е-гривні.

Перший експеримент із застосування е-гривні НБУ провів у 2018 році, ставши одним із перший центральних банків у світі, котрі почали тестувати використання цифрових грошей. В межах першого пілотного проєкту Нацбанк випустив 5443 е-гривні, якими користувалися лише працівники регулятора.

Загалом тоді було здійснено 208 операцій переказу між е-гаманцями, 82 операції поповнення цих гаманців, 42 операції обміну е-гривень на безготівкові гроші, 40 операцій переказів для потреб бійців, які воювали на Донбасі та 19 операцій поповнення мобільного рахунку (оператора LifeCell).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Олексій Показати IP 16 Лютого 2024 10:50
Вони запрограмовані і витратити їх на речі для яких їх не програмували просто не вийде. Згадайте ковідну 1000 грн, можна було оплатити лише певні товари і послуги. Та й навіть зараз кошти з Е-Відновлення в електронному вигляді і йдуть лише на будівельні матеріали в магазинах-патрнерах або купівлю житла. В принципі з зарплатою 300$ нічого іншого окрім їжі і комунальних послуг не вийде купити, не говорячи вже про відкладання, так що можна не переживати)
Анонім Показати IP 24 Лютого 2024 20:03
чим вигідна електронна гривня?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus